Rozčeří společnost Monster Beverage a rozdělení jejích akcií stojaté vody trhu?

Rozdělení akcií vyvolalo v posledních několika letech velký zájem. Většina titulků se soustředila na obvyklé „podezřelé“. Vyhledávací gigant Alphabet a průkopník elektronického obchodování Amazon zavedly rozdělení akcií v poměru 20:1. Výrobce elektromobilů (EV) Tesla ve skutečnosti v posledních několika letech provedl dva, a to rozdělení v poměru 3:1 v roce 2021 a další v roce 2022. Výrobce iPhonů Apple také zlevnil své akcie, a to rozdělením v poměru 4:1 v roce 2020.

Kdybyste měli vybrat nejvýkonnější akcii od roku 2003, většina investorů by pravděpodobně vybrala jednu z výše uvedených technologických společností – ale mýlili by se. Vítěz? Monster Beverage (MNST), jedna z nejznámějších značek v oblasti energetických nápojů za posledních 20 let, přetavila toto jméno v tržby, které vzrostly o 6 750 %, což podpořilo růst ceny akcií o více než 155 300 %.

Rozdělení akcií

V souvislosti s finanční zprávou za čtvrté čtvrtletí společnost Monster Beverage oznámila, že její představenstvo schválilo a vyhlásilo rozdělení kmenových akcií v poměru 2:1. Rozdělení bude provedeno formou dividendy z akcií. Nové akcie budou rozděleny po skončení obchodování 27. března a nově rozdělené akcie se začnou obchodovat po otevření trhu 28. března.

Zdroj: Pexels

Stávající akcionáři nebudou muset podniknout žádné kroky, aby obdrželi nově emitované akcie. Většina makléřských společností se o podrobnosti postará v zákulisí a akcie budou nakonec po uskutečnění rozdělení akcií uloženy přímo na účty investorů.

Investoři by se neměli znepokojovat, pokud se jim nové akcie neobjeví na účtu ihned po uzavření trhu 27. března. Interní procesy se u jednotlivých makléřských společností liší, takže je možné, že bude trvat i několik dní, než se nové akcie objeví na jejich účtech.

Přidejme několik čísel, která tento proces uvedou do souvislostí a poskytnou potřebnou perspektivu. Za každou akcii Monster Beverage, kterou akcionář vlastní – v současné době se obchoduje za zhruba 104 USD za akcii (v době psaní tohoto článku) – budou mít investoři po rozdělení dvě akcie v hodnotě 52 USD.

Je akcie vhodná k nákupu?

Ačkoli je společnost známá především díky své stejnojmenné značce Monster, je domovem řady energetických nápojů, včetně Relentless, Full Throttle, NOS, Mother, Burn, Predator, Reign a dalších. Na začátku roku 2022 společnost také učinila velký krok do alkoholového průmyslu, a to akvizicí kolektivu CANarchy Craft Brewery, který do portfolia Monsteru přinesl řadu řemeslných pivovarů, včetně Cigar City, Oskar Blues, Deep Ellum, Perrin Brewing, Squatters a Wasatch. Společnost pracuje na integraci a využití těchto značek a vedení uvedlo, že dosahuje pokroku.

Zdroj: Unsplash

I přes nepříznivé ekonomické podmínky dosáhla společnost Monster ve 4. čtvrtletí rekordních čistých tržeb ve výši 1,51 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 6,2 %. Vlivem zahraničních měnových vlivů však situace vypadala mnohem hůře, než ve skutečnosti byla, neboť čisté tržby po očištění o změnu směnných kurzů vzrostly o 11,9 %. Inflace nákladů odčerpala část výsledku hospodaření, protože zisk na akcii ve výši 0,57 USD se snížil o 4,9 % ve srovnání s 0,60 USD v předchozím čtvrtletí.

Když pomineme problémy, akcie se stále obchodují blízko svého historického maxima a v letošním roce zatím přešlapují na místě. Přesto existuje řada katalyzátorů, které by mohly v příštích letech zlepšit výsledky a posunout akcie výše.

Společnost Monster právě zvyšuje ceny některých výrobků v USA a na mezinárodních trzích, což zvýší její hrubý zisk. Kromě toho bude od příštího měsíce zavedeno zvýšení cen v celé řadě 24-uncových nápojů.

Řada značek Monster Beverage získává na mezinárodních trzích stále větší podíl na trhu a v posledních třech měsících společnost vedla v kategorii energetických nápojů v USA – na svém největším trhu. Během předchozích čtyř týdnů se navíc rozšířil celkový trh s energetickými nápoji, jehož prodej se meziročně zvýšil o 15 %.

Zdroj: Getty Images

Převážná část důkazů naznačuje, že společnost Monster Beverage má před sebou dlouhou cestu k růstu díky novým produktům a novým trhům, stejně jako díky nárůstu podílu na trhu ve stávajících kategoriích.

Společnost Monster Beverage se v současné době obchoduje za sedminásobek tržeb v příštím roce, což je blízko spodní hranice jejího oceňovacího rozpětí za posledních pět let. Kombinace růstových pák, rostoucích příležitostí a rozumného ocenění činí společnost Monster Beverage vhodnou k nákupu.