Historie naznačuje, že tyto 4 akcie z indexu S&P 500 jsou ideální pro nákup a držení navždy

Za posledních 50 let akcie, které trvale zvyšují své dividendy z roku na rok, překonávají index S&P 500 o 2,5 procentního bodu ročně.

Stejně tak podniky s vysokou a rostoucí návratností investovaného kapitálu (ROIC) – měřítkem ziskovosti akcie v porovnání s jejím dluhem a vlastním kapitálem – dosahovaly po většinu posledních dvou desetiletí lepších výsledků než jejich kolegové s nižšími hodnotami.

Costco Wholesale (COST), Cintas (CTAS), Otis Worldwide (OTIS) a Tractor Supply (TSCO) jsou čtyři společnosti, které nejenže vykazují tyto vlastnosti, ale také si udržují vedoucí postavení ve svých specializacích.

S ohledem na tuto skutečnost prozkoumejme, čím jsou tyto akcie v indexu S&P 500 zajímavé pro investory, kteří je kupují a drží napořád.

1. Costco Wholesale

Společnost Costco nabízí svým 123 milionům členů, kteří vlastní kartu, zeštíhlený sortiment výrobků ve velkém množství a díky svým velkým nákladovým výhodám si vybudovala široký příkop.

Zdroj: Getty Images

Díky členským poplatkům ve výši 4,3 miliardy dolarů, které tento třetí největší maloobchodní prodejce na světě vydělal za poslední rok, dosahuje rentability investic 22 %, což je osmá nejlepší hodnota (z 37 akcií) v defenzivním spotřebitelském sektoru indexu S&P 500.

Tato vedoucí pozice v oblasti nákladů a vysoká ziskovost pomohly společnosti Costco za posledních pět let více než ztrojnásobit výnosy indexu S&P 500.

Akcie se obchodují s poměrem ceny k zisku (P/E) 36, což znamená, že nejsou levné. Společnost však 16 let po sobě zvyšovala dividendu (v současné době s výnosem 0,7 %) – přesto však na její výplatu využívá pouze 26 % čistého zisku, což jí ponechává dostatečný prostor pro dlouhodobý růst.

Z 848 obchodů společnosti Costco se navíc pouze 117 nachází mimo USA, Kanadu a Mexiko, což znamená, že před sebou má ještě dlouhou cestu k mezinárodnímu růstu.

Proč je to pro investory důležité? Během posledního hovoru k výsledkům společnosti vysvětlil její finanční ředitel Richard Galanti, že některé zahraniční země již generují vyšší ziskové marže než její americké obchody. Proto by investoři měli časem přidat do Costca, protože společnost se zaměřuje na nové zahraniční trhy.

2. Cintas

Společnost Cintas zvýšila tržby a upravený zisk na akcii (EPS) v 51 z posledních 53 let tím, že poskytla svému 1 milionu firemních zákazníků uniformy, toaletní potřeby, vybavení pro první pomoc a bezpečnost, bezpečnostní školení a hasicí přístroje.

Ačkoli to nezní nijak vzrušujícím způsobem, akcie společnosti Cintas vzrostly za posledních deset let o 1000 %.

Zdroj: Unsplash

Tuto neuvěřitelnou výkonnost podporuje návratnost investic společnosti ve výši 21 %, což je 16. nejlepší hodnota ze 69 průmyslových akcií v indexu S&P 500. Společnost Cintas, která působí ve velmi roztříštěném segmentu, využívá strategii akvizic, které doplňují její organický růst ve středních až vysokých jednociferných číslech, a dosahuje tak výsledků, kterým by se dalo jen těžko uvěřit.

V posledním desetiletí rostly tržby, čistý zisk a dividendy společnosti ročně o 7 %, 20 % a 26 %. Výplatní poměr společnosti Cintas činí pouhých 35 %, což ukazuje, že by měla být schopna bez problémů pokračovat ve zvyšování dividendy (v současné době s výnosem 1 %), stejně jako tomu bylo od roku 1983.

Ačkoli se společnost obchoduje s prémiovým P/E 35, jejími zákazníky je pouze 6 % všech podniků v Severní Americe, což jí ponechává obrovský prostor pro růst.

Oportunističtí investoři by mohli chtít využít případných krátkodobých poklesů ceny akcií a časem si vybudovat pozici v tomto provozně klíčovém podniku.

3. Otis Worldwide

Výrobce výtahů a eskalátorů Otis Worldwide po odštěpení od konglomerátu United Technologies v roce 2018 téměř zdvojnásobil cenu svých akcií.

55 % svých tržeb generuje ze služeb, jako je údržba, opravy a modernizace, a má druhou nejlepší návratnost investic (45 %) mezi průmyslovými akciemi v indexu S&P 500. Tyto tržby za služby tvoří téměř 80 % upraveného provozního zisku společnosti a jsou motorem působivé 94% míry udržení zákazníků.

Zdroj: Unsplash

Tyto prodeje s vyšší marží pomohly společnosti Otis v roce 2022 dosáhnout 11% marže volného peněžního toku (FCF), což jí poskytlo přebytečnou hotovost na splácení dluhu, zpětný odkup akcií, akvizice a zvyšování dividend. Vedení společnosti, povzbuzené tímto FCF, očekává, že v roce 2023 vynaloží 600 až 800 milionů USD na zpětný odkup akcií, protože se bude snažit dosáhnout horní hranice svého výhledu dvouciferného růstu zisku na akcii (EPS) pro tento rok.

Společnost Otis je lídrem na trhu ve svém oboru a zdá se, že je připravena pokračovat v zefektivňování své činnosti jako samostatná společnost. Díky 23násobku FCF, rostoucí 1,5% dividendě a působivému ROIC je Otis vynikající volbou pro investory, kteří hledají vysoce výkonnou a stabilní investici.

4. Tractor Supply

Tato maloobchodní společnost zaměřená na venkovský životní styl je z těchto čtyř akcií za posledních pět let nejvýkonnější s celkovým výnosem přibližně 280 %.

V neuvěřitelné zprávě za čtvrté čtvrtletí vzrostly tržby, tržby ve stejných prodejnách a zisk na akcii o 21 %, 9 % a 26 %, což dokazuje, že růst v roce 2021 nebyl jen pandemickým nárůstem. Ve skutečnosti společnost vykázala 31 let po sobě růst tržeb, přičemž jen za posledních šest let se tržby opět zdvojnásobily.

Zdroj: Getty Images

Společnost Tractor Supply má ve svém programu odměn Neighbor’s Club 28 milionů členů, mimo jiné díky svému 25% podílu na trhu s krmivy. Tyto opakované nákupy jsou pro zákazníky společnosti klíčové a přispívají k hvězdné návratnosti investic společnosti Tractor Supply ve výši 37 %.

8% marže čistého příjmu společnosti – na maloobchodní firmu solidní – pomáhá financovat dividendu (s výnosem 1,6 %) a program zpětného odkupu akcií, který za posledních deset let snížil počet akcií o 20 %.

Kromě toho se společnost Tractor Supply obchoduje s rozumným P/E 24, takže její předvídatelný růst je pro investory zaměřené na dlouhodobý horizont velmi lákavý.