Wall Street je nakloněna společnosti GE HealthCare, která ve velkém investuje do umělé inteligence

Společnost GE HealthCare Technologies (GEHC), nová odnož společnosti General Electric zaměřená na zdravotnické přístroje, se zdá být miláčkem trhu před i po vykázání tržeb ve výši 18,3 miliardy USD v roce 2022, což je meziroční nárůst o 4 %, a 4,9 miliardy USD ve čtvrtém čtvrtletí, což je 8% nárůst oproti předchozímu roku.

Investorům se možná líbí, že se GE HealthCare pouští do umělé inteligence, příkladem čehož je oznámení z 9. února, že za nezveřejněnou částku kupuje soukromou zdravotnickou společnost Caption Health, Inc., která se zabývá vývojem klinických aplikací pro včasnou detekci nemocí. Caption Health využívá umělou inteligenci k asistenci při ultrazvukových vyšetřeních. Trh s umělou inteligencí ve zdravotnictví je na vzestupu; podle společnosti Grand View Research se očekává, že vzroste z 22,4 miliardy dolarů v roce 2022 na 208,2 miliardy dolarů v roce 2030.

Nová tvář zkušené společnosti se silným vedením

Společnost GE HealthCare se 4. ledna oficiálně stala samostatnou společností, což H. Lawrence Culp Jr., předseda představenstva a generální ředitel GE, označil za „naši transformaci na tři nezávislé společnosti zaměřené na kritická a rostoucí odvětví“. GE si v rámci odštěpení ponechala podíl v celkové výši 19,9 %, „aby zajistila další flexibilitu při rozdělování kapitálu“.

Zdroj: MBJ

Společnost GE HealthCare je však v rámci GE divizí, která vznikla před desítkami let. Na jejích webových stránkách je k dispozici archiv tiskových zpráv od počátku roku 2002. Tehdy se jmenovala GE Medical Systems a již tehdy skupovala společnosti zabývající se zdravotnickým softwarem.

Prezident a generální ředitel Peter Arduini nastoupil do společnosti teprve v lednu 2022, kdy byla ještě divizí GE. Má však rozsáhlé zkušenosti v oblasti zdravotnických prostředků, neboť přichází z dvanáctiletého působení ve společnosti Integra LifeSciences, která se zabývá regeneračními technologiemi, chirurgickými nástroji, neurochirurgickými výrobky a pokročilou péčí o rány, kde se vypracoval na pozici prezidenta a generálního ředitele. Předtím byl Arduini viceprezidentem společnosti a prezidentem divize dodávek léků v jiné společnosti vyrábějící zdravotnické prostředky, Baxter International. Je také členem představenstva farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb a obchodní skupiny Advanced Medical Technology Association (AdvaMed).

Další vrcholový manažer, Jan Makela, prezident a generální ředitel GE HealthCare Imaging, má za sebou delší působení v mateřské společnosti GE, kam nastoupil v roce 2000, a od roku 2017 do začátku roku 2020 zastával funkci prezidenta a generálního ředitele GE HealthCare Global Services. Zkušenosti vedoucího týmu v oboru by měly být pro investory uklidňující.

Zdroj: GeHealth

Úžasný začátek prvního samostatného roku společnosti

Společnost GE HealthCare přičítá zvýšení zisku ve čtvrtém čtvrtletí růstu v divizích zobrazování, řešení péče o pacienty (dálkové, datové a další produkty) a ultrazvuku, což je dobrý široký základ pro budoucí růst. Čistý zisk za čtvrtletí činil 554 milionů dolarů, což je o 1,8 % méně než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021, a čistý zisk za celý rok 2022 dosáhl 1,9 miliardy dolarů, což je o 13,6 % méně než v roce 2021. Společnost pokles přičítá inflačním tlakům a nákladům na výzkum a vývoj.

Společnost je optimistická, pokud jde o rok 2023, a předpokládá organický růst tržeb v rozmezí 5 až 7 % meziročně a upravený zisk na akcii v rozmezí 3,60 až 3,75 USD ve srovnání se samostatným upraveným ziskem na akcii v roce 2022 ve výši 3,38 USD (opatření mimo GAAP). Analytici se shodují a odhadují, že zisk na akcii v roce 2023 se bude pohybovat mezi 3,67 a 3,73 USD.

Zdroj: Gettyimages

Ačkoli má společnost GE Healthcare za sebou horký start, není bez rizik. Dne 18. prosince byly staženy zobrazovací systémy nukleární medicíny řady 600 a 800 společnosti poté, co byly zjištěny dva problémy, které by v kombinaci mohly vést ke katastrofálnímu pádu 1212kilogramového detektoru, „který by mohl rozdrtit nebo uvěznit pacienta, což by mohlo mít za následek vážné zranění nebo smrt“, uvedl úřad FDA v aktualizované zprávě. Společnost však na problém přišla sama a žádná zranění ani úmrtí nebyla hlášena. Společnost také ve své zprávě za čtvrté čtvrtletí neuvedla žádné odpisy související s tímto stažením, ale u korporace této velikosti pravděpodobně nebudou významné.

Od začátku roku 2023 vzrostla cena akcií GEHC o více než 30 % na více než 75 USD. Vyhlídky společnosti se zdají být dobré, protože se nyní osvobodila od své ctihodné mateřské korporace a zavádí nejžhavější technologie, umělou inteligenci, přičemž se nadále zaměřuje na zobrazovací, ultrazvukové, dálkové a datové řešení, kterými je známá.