Hledáte alespoň 7% dividendový výnos? Goldman Sachs pro vás má pár tipů

Od začátku bankovní krize investoři vzhlížejí k Federálnímu rezervnímu systému. Krok centrální banky v oblasti úrokových sazeb byl všeobecně očekáván a investoři netrpělivě čekali na znamení, které by naznačilo, zda Fed považuje za větší hrozbu inflaci, nebo krizi bankovního sektoru.

Po oznámení centrální banky o zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, tedy o 0,25 %, vznikl dojem, že se Fed pokusil jít střední cestou a zpomaluje svou politiku úrokových sazeb, aby uklidnil bankovní sektor a zároveň se nevzdal boje proti inflaci. Klíčová sazba fondů se nyní pohybuje v rozmezí 4,75 % až 5 %; předpokládá se, že cíl Fedu na konci roku se bude pohybovat mezi 5 % a 5,25 %.

Hlavní americký akciový stratég Goldman Sachs David Kostin v úvaze o této situaci napsal: „Pokud ekonomika prudce zpomalí a ospravedlní současné tržní ceny sazeb, pak se investoři budou pravděpodobně otáčet od nerentabilních akcií směrem k vnímané ‚kvalitě‘, včetně firem s vysokými maržemi a vysokou návratností kapitálu.“

Zdroj: Getty Images

A to nás zavede k dividendovým akciím, trvale oblíbené defenzivní hře, když se trhy zhorší. Analytička Goldman Sachs Caitlin Burrowsová právě proto upozorňuje na některé kvalitní dividendové akcie. Jedná se o divizní hráče, kteří nabízejí výnosy ve výši nejméně 7 % a podle analytičky nabízejí také dvouciferný růstový potenciál.

Kilroy Realty (KRC)

Začneme REIT, realitním investičním trustem, Kilroy Realty. Tyto společnosti jsou věčnými šampiony mezi dividendovými plátci a Kilroy je dobrým příkladem této skupiny. Společnost má portfolio 55 nemovitostí, především v Kalifornii, ale také ve státě Washington a v Texasu. Portfolio společnosti Kilroy se zaměřuje na kancelářské prostory, nemovitosti pro vědu o živé přírodě, maloobchod a rezidenční výstavbu. Na konci roku 2022 měla společnost Kilroy celková aktiva v hodnotě téměř 10,8 miliardy USD, z toho 9,5 miliardy USD v nemovitostech.

Tato nemovitostní aktiva představují především nemovitosti v portfoliu, které činily 16,2 milionu čtverečních stop. Na konci 4. čtvrtletí roku 22 měly nemovitosti společnosti Kilroy 92,9% míru pronájmu a 91,6% míru obsazenosti. Ty se podepsaly pod dobré výsledky společnosti v posledním sledovaném čtvrtletí, 4Q22, kdy celkové tržby dosáhly 284,3 milionu USD, čímž překonaly prognózu o 6,17 milionu USD. Čtvrtletní provozní prostředky, FFO, klíčový ukazatel pro REIT, byly vykázány ve výši 1,17 USD na akcii, což je o 2 centy lepší výsledek, než se očekávalo.

Zdroj: Getty Images

Za celý rok 2022 Kilroy vykázal tržby přesahující 1 miliardu USD, což je poprvé, kdy společnost dosáhla této úrovně. FFO za rok 2022 byl vykázán ve výši 4,68 USD na zředěnou akcii.

Dobré výsledky společnosti Kilroy podporují výplatu dividendy, která byla v únoru vyhlášena na 12. dubna ve výši 54 centů na kmenovou akcii. Při této výši dividendy činí anualizovaně 2,16 USD na akcii a dává inflaci překonávající výnos 7,8 %.

Analytička Caitlin Burrowsová, která pro Goldman Sachs pokrývá tuto vysoce výnosnou dividendovou akcii, vidí její budoucnost zářivě a píše: „Předpokládáme, že průměrný roční růst FFOPS společnosti KRC v období 2023E-2025E bude činit +0,9 %, což je o +150 bazických bodů lepší než průměr Office REIT ve výši -0,6 %. V současném prostředí se v rámci kancelářských REITs domníváme, že kombinace vysoce kvalitních a relativně nových nemovitostí, pozitivní mark-to-markets a nižší pákový efekt společnosti KRC dávají společnosti dobrou pozici pro mnohonásobnou expanzi.“

V souladu se svým optimistickým postojem dává Burrowsová akciím KRC rating Buy a cílovou cenu 41 USD, což naznačuje potenciální zisk 48,5 % v příštích 12 měsících. Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného zhodnocení ceny má akcie profil potenciálního celkového výnosu ~56 %.

Celkově je v souboru 11 nedávných hodnocení analytiků společnosti Kilroy a jejich rozdělení na 4 kupující a 7 držících vede ke konsensuálnímu hodnocení akcie jako mírně kupující. Akcie se obchodují za 27,61 USD s průměrnou cílovou cenou 44,18 USD, což představuje 60% potenciál růstu v nadcházejícím roce.

Simon Property Group (SPG)

Další akcií, na kterou Goldman Sachs sází, je další REIT, Simon Property. Tato společnost je hlavně komerční REIT s portfoliem maloobchodních nemovitostí, které jsou silně orientovány na nákupní centra. Simon má v současné době více než 250 špičkových maloobchodních nemovitostí po celém světě, včetně 25 nejlepších lokalit v USA pro maloobchodní prodej. Společnost Simon investovala více než 9 miliard USD do developerských projektů a od roku 2020 má 80% vlastnický podíl ve společnosti Taubman Group, dalším velkém mezinárodním vlastníkovi maloobchodních nemovitostí.

Společnost Simon se může pochlubit vysokou mírou obsazenosti svých nemovitostí, která k 31. prosinci 2022 činila 94,9 %. Ta byla meziročně vyšší o 1,5 % a odrážela zvýšenou maloobchodní aktivitu po skončení projektu COVID.

Tržby, čistý zisk a FFO společnosti rovněž vykázaly v uplynulém roce nárůst. V posledním čtvrtletí, 4Q22, dosáhla společnost Simon tržeb ve výši 1,4 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 6 % a překonání prognózy o 8,5 %. Čistý zisk připadající na akcionáře činil 673,8 milionu USD, tj. 2,06 USD na zředěnou akcii, což představuje 34% meziroční nárůst. Čtvrtletní FFO dosáhl 1,183 miliardy dolarů, což je nárůst oproti 1,17 miliardy dolarů v předchozím roce. FFO na zředěnou akcii ve výši 3,15 USD předčil konsensus ve výši 3,13 USD.

Zdroj: Getty Images

Za celý rok 2022 byla FFO vykázána ve výši 4,45 miliardy USD, tj. 11,87 USD na zředěnou akcii. To představuje 3,8% nárůst oproti 11,44 USD vykázaným ve 4Q21.

Zatímco vykázané výsledky byly silné, výhled společnosti Simon byl poněkud zklamáním. Předpokládaný FFO na rok 2023 v rozmezí 11,70 až 11,95 USD byl výrazně pod konsensuálním očekáváním 12,13 USD.

Přestože byl výhled nízký, společnost Simon si stále zachovala spolehlivou dividendu s vysokým výnosem. Další výplata ve výši 1,80 USD na kmenovou akcii je naplánována na 31. března. Při anualizované sazbě 7,20 USD na kmenovou akcii činí výnos 7 %; to je o celý bod více než současná anualizovaná míra inflace.

Mezi býky patří Caitlin Burrowsová z Goldman Sachs, která se domnívá, že „velké a kvalitní portfolio“ aktiv společnosti není plně zohledněno v současné ceně akcií.

„V důsledku pokračujícího otevírání obchodů, zejména ve vysoce kvalitních nemovitostech, očekáváme, že se obsazenost a míra pronájmu SPG zvýší. Domníváme se, že tato silná fundamentální stránka není v současné době v násobku SPG doceněna. Dále se domníváme, že tržní podíl nemovitostí SPG (včetně 94 amerických nákupních center, 69 amerických outletů a dalších zhruba 75 nemovitostí v Mills, mezinárodních outletů a portfolia nákupních center TRG) a rozvaha umožňují společnosti získat nadstandardní počet nájemních smluv,“ vyjádřila se Burrowsová.

Podle názoru Burrowsové si stabilní a spolehlivý růst zaslouží hodnocení Buy a její cílová cena 150 USD naznačuje její důvěru v 46,5% zhodnocení akcií v průběhu letošního roku.

Celkově společnost SPG získala 11 nedávných hodnocení analytiků s rozdělením 7 hodnocení „Kupovat“ a 4 „Držet“ pro konsenzuální hodnocení „Mírně kupovat“. Akcie se prodávají za 102,38 USD a jejich průměrná cílová cena 134,18 USD znamená 31% jednoletý zisk.