Chuť k riziku zůstává uprostřed týdne nedotčena – EUR/USD se drží nad 1,0800

V polovině týdne se na finančních trzích nadále projevují rizikové toky a futures na americké akciové indexy se v ranních hodinách v Evropě obchodují výrazně výše. Po dvoudenním propadu se index amerického dolaru drží mírných zisků z oživení a výnos desetiletých amerických dluhopisů T se nadále pohybuje nad 3,5 %. V rámci amerického ekonomického programu budou v americké seanci zveřejněny údaje o očekávaných prodejích domů.

Hlavní indexy na Wall Street se v úterý obchodovaly smíšeně, když prudký pokles technologických akcií vyvážil pozitivní výkon energetických akcií. Vzhledem k absenci zveřejnění makroekonomických údajů s velkým dopadem budou účastníci trhu pravděpodobně i nadále věnovat velkou pozornost vnímání rizika. Dříve během dne hlavní akciové indexy v Asii prudce vzrostly díky zprávě, že gigant v oblasti elektronického obchodu Alibaba Group Holdings plánuje rozdělit své podnikání na šest jednotek a nechat je veřejně obchodovat. V době tisku byl hongkongský index Hang Seng na cestě zakončit den se ziskem téměř 2 %.

Čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu pohrozil odvetnými opatřeními v souvislosti se středeční návštěvou tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen v USA. Nezdá se však, že by tento titulek měl vliv na rizikový sentiment.

Během asijského obchodování údaje z Austrálie odhalily, že měsíční index spotřebitelských cen (CPI) v únoru meziročně klesl na 6,8 % z lednových 7,4 %. Tento údaj byl nižší než tržní očekávání ve výši 7,1 % a oživil očekávání, že australská centrální banka (RBA) na svém zasedání příští týden pozastaví cyklus zpřísňování měnové politiky. Měnový pár AUD/USD se následně obrátil k jihu a naposledy v průběhu dne ztrácel 0,5 % na 0,6675.

EUR/USD na začátku středy prochází technickou korekcí, ale drží se pohodlně nad úrovní 1,0800. Index spotřebitelské důvěry Gfk v Německu se za duben snížil na -29,5 z -30,6, ale tento údaj nevyvolal výraznější reakci trhu.

Měnový pár GBP/USD zaznamenal v úterý druhý den po sobě výrazné zisky a ve středu se dostal do konsolidační fáze mírně nad úrovní 1,2300. Výbor pro finanční politiku Bank of England zveřejní svou čtvrtletní zprávu později během zasedání.

USD/JPY nabral býčí momentum a na začátku středy se posunul k úrovni 132,00. Guvernér Bank of Japan (BoJ) Haruhiko Kuroda ve středu uvedl, že Japonsko je „blíže než dříve k udržitelnému dosažení 2% inflačního cíle“.

Maďarský forint včera znatelně posílil poté, co centrální banka ponechala všechny parametry měnové politiky v platnosti. Ekonomové ING očekávají, že pár EUR/HUF se bude po zbytek týdne pohybovat pod úrovní 380.

EUR/HUF (short) – Zdroj: Autochartist

NBH zůstane obezřetná, trpělivá a disciplinovaná

„Nejdůležitějším poznatkem z letošního zasedání o sazbách je, že NBH bude i nadále opatrná, trpělivá a disciplinovaná.“

„NBH dala jasně najevo, že snížení sazeb v tuto chvíli nepřipadá v úvahu, což by mělo vést k tomu, že kurzové rozdíly budou zdaleka nejvyšší v regionu. To byl hlavní důvod, proč byl forint během ledna a února jedním z nejoblíbenějších makroobchodů v rámci EM prostoru.“

„Domníváme se, že současné tržní podmínky spolu s jestřábím postojem NBH lákají investory k návratu do Maďarska a HUF má další prostor k růstu. Proto očekáváme, že se forint po zbytek týdne usadí pod úrovní 380 EUR/HUF.“

Vývoj základní úrokové sazby Norges Bank bude v nadcházejících týdnech a měsících do značné míry záviset na vývoji koruny. Antje Praefcke, devizová analytička Commerzbank, očekává, že NOK vůči euru získá určitý náskok.

Norges Bank bude v případě slabé koruny dělat více

„Pokud by se koruna vyvíjela slaběji, než se očekávalo, mohla by být podle Norges Bank klíčová sazba zvýšena ještě více. Pokud naopak inflace klesne rychleji nebo nezaměstnanost vzroste více, než se předpokládalo, může být základní sazba nižší, než se předpokládalo.“

„Vzhledem k tomu, že Norges Bank signalizovala další zvyšování sazeb, pokud by NOK zůstala slabá, je podle mého názoru logickým důsledkem, že by neměla dále oslabovat.“

„V zásadě jsem toho názoru, že NOK se i tak obchoduje na příliš slabých úrovních. V důsledku toho, a zejména s ohledem na vyhlídku dalšího snižování rozdílu v sazbách vůči eurozóně, by NOK měl vůči euru mírně posilovat.“