Divoké zvraty na akciovém trhu připravují kupce na historický rok

Divoké zvraty na akciovém trhu. I tak by se dal označit rok 2023 a platí, že když jedna skupina společností upadne v nemilost, jiná je obvykle připravena zaujmout její místo. Nejnovějším vítězem jsou firmy s nejrizikovějším úvěrem, které jsou připraveny na nejlepší týden od ledna oproti svým kolegům s pevnější rozvahou.

K lepší výkonnosti dochází v době, kdy se snižuje napětí na úvěrových trzích, což přispělo k růstu indexu S&P 500 ve čtyřech z posledních pěti dnů. Ve středu vzrostl o 1 % a plně tak smazal své ztráty po pádu několika regionálních bank před třemi týdny.

Náhlá obliba firem s pochybným úvěrem je součástí širšího vzorce, který se v letošním roce projevuje na akciových trzích, kde zaneprázdnění obchodníci spolehlivě nacházejí nové prostředky k vyjádření býčích názorů. V minulosti z toho profitovaly technologické megacaps, výletní lodě a v jednu chvíli dokonce i banky. Výsledkem je, že i když se zvyšuje pravděpodobnost recese a tvůrci politiky Federálního rezervního systému zvyšují sazby, stará strategie – nákup poklesu – zažívá podle jednoho měřítka druhý nejlepší rok za posledních sto let.

„Vždy, když dojde k jakékoli krizi, lidé nejprve prodávají a teprve potom se ptají. V tomto případě vyprodávali nižší úvěrovou kvalitu, zejména během krize SVB,“ George Patterson, investiční ředitel společnosti PGIM Quantitative Solutions. „Když panika ustoupí, pak se tato jména často silně odrazí ode dna. Relativní výkonnost této dvojice bych považoval za barometr toho, jak investoři přemýšlejí o důležitosti úvěrové kvality. Obvykle dochází k přehnané reakci jak na cestě dolů, tak na cestě nahoru.“

Zdroj: Unsplash

Košík společností se slabou rozvahou Goldman Sachs Group Inc. rostl již čtvrtou seanci v řadě a tento týden zvýšil svůj zisk na 3,3 %. V porovnání s týdenním výnosem koše společností Goldman se stabilními financemi, který činil přibližně 1 %.

„Ve slabých oblastech trhu může docházet k pokrývání krátkých pozic nebo k momentovému obchodování, které hledá rychlé zisky,“ uvedl Yung-Yu Ma, hlavní investiční stratég společnosti BMO Wealth Management. „Zpřísnění úvěrových standardů se projeví až za nějaký čas, takže v krátkodobém horizontu může dojít k velkému množství whipsaw akcí, když se obchodníci příliš umístí jedním nebo druhým směrem, zejména tváří v tvář tak negativnímu sentimentu.“

Oživení přichází v souvislosti s rostoucími náznaky, že se trhy s podnikovými úvěry, které se během bankovní krize ocitly v útlumu, začínají uzdravovat. V pondělí prodalo dluhopisy deset společností, což představuje nejrychlejší tempo emisí od pádu banky Silicon Valley. Dalších deset obchodů bylo uvedeno na trh v úterý. Před tímto týdnem činily prodeje dluhopisů vysokého ratingu v USA v březnu pouhých 76 miliard USD, což je přibližně polovina předpokládaného tempa pro tento měsíc.

Na trhu primárních dluhopisů s vysokým výnosem se také projevily známky tání, když jeden emitent v úterý ocenil transakci za podmínek, které naznačují, že poptávka zůstává zachována. Jednalo se o první nabídku od 2. března na trhu s junk dluhopisy.

Zdroj: Getty Images

„Investoři jsou povzbuzeni několika dny, během nichž se neobjevila žádná nová významná nákaza související s bankovnictvím,“ uvedl Que Nguyen, investiční ředitel pro akciové strategie ve společnosti Research Affiliates. „Trhy počítaly s případnou pauzou nebo uvolněním ze strany Fedu, což snižuje tlak na společnosti závislé na dluhu a umožňuje spekulace na růst.“

Je jisté, že toto oživení nemusí být ničím jiným než dočasným rizikovým pohybem, který zvedá velkou část trhu. Pro býky je dobrou zprávou, že velcí peněžní manažeři, kteří snížili expozici vůči akciím a zvýšili držbu hotovosti, zřejmě hledají příležitosti, jak tyto peníze využít.

Strach z promeškání další velké rally vede k opakování impulsu k nákupu při poklesu během býčího období v roce 2020. Index S&P 500 si letos po jakémkoli poklesu připsal v průměru 0,3 %, což je v údajích od roku 1927 druhý největší odraz.

Přesto se index S&P 500 na úrovni 4 028 nevzdálil od středu letošního obchodního rozpětí. Podle Andrewa Adamse ze společnosti Saut Strategy je příliš brzy na to, aby se z něj stal agresivní kupec, a to navzdory odolnosti, kterou si akcie tváří v tvář bankovnímu chaosu a zpřísnění Fedu vydobyly. Přesto je připraven změnit směr, pokud se ukáže, že se mýlí.

„Trh se v žádném případě neprodral výš, ale také se nezhroutil, i když k tomu měl spoustu příležitostí,“ řekl Adams. „Jsem také pevně přesvědčen, že trh má tendenci dělat to, co nejvíce lidí překvapí, aby je přistihl, že se přiklánějí na špatnou stranu. Na základě sentimentu – jak anekdotického, tak prostřednictvím průzkumů – a také na základě pozicování by zde rally byla nejpřekvapivějším výsledkem.“