1 akcie s poklesem o 70 %, která by se podle Wall Street mohla zdvojnásobit

Akcie společnosti Unity Software (U) dostaly v uplynulém roce pořádně zabrat a ztratily 70 % své hodnoty díky mnoha faktorům, jako je zpomalující se růst, výprodej na širším akciovém trhu a drahé ocenění, které v případě medvědího scénáře působilo proti akciím. Wall Street se však zdá být ohledně jejich vyhlídek v příštím roce pozitivní.

Společnost Unity, která je známá svým herním enginem a platformou pro tvorbu 3D obsahu, podniká kroky ke zlepšení monetizace a silně dokončila 2022. Konsenzus 19 analytiků pokrývajících společnost Unity má medián cílové ceny pro akcie na úrovni 40 USD, což ukazuje na 42% nárůst oproti současným úrovním. Nejvyšší cílová cena na úrovni 67 USD, kterou stanovila ulice, by znamenala 139% skok ze současných úrovní.

Může však tato pokleslá technologická hra skutečně přinést růst, který od ní analytici očekávají? Pojďme to zjistit.

Společnost Unity Software očekává v roce 2023 dobré výsledky, ale investoři jsou skeptičtí

Společnost Unity Software ukončila rok 2022 s rekordními tržbami ve výši 1,39 miliardy dolarů, což představuje 25% nárůst oproti předchozímu roku. Společnost zakončila rok pozitivně s tržbami ve výši 451 milionů dolarů, což překročilo horní hranici jejího výhledového rozpětí 425 až 445 milionů dolarů. Společnost vydala solidní výhled na rok 2023. Očekává tržby ve výši 2,05 až 2,20 miliardy dolarů, což by znamenalo skok o 47 až 58 % oproti roku 2022.

Zdroj: Reuters

Ne všechen tento růst tržeb však bude organický. Společnost Unity totiž v listopadu 2022 dokončila akvizici společnosti ironSource, která se zabývá monetizací aplikací a kterou koupila za 4,4 miliardy dolarů. Společnost Unity zatím nezveřejnila, jak přesně se příjmy společnosti ironSource zvýší, ale zároveň se zdá, že investory znepokojuje potenciální rozředění hodnoty pro akcionáře díky transakci s veškerými akciemi.

Proto akcie společnosti Unity zaznamenaly v únoru po zveřejnění výsledků za čtvrté čtvrtletí roku 2022 velký výprodej. Společnost měla na konci posledního čtvrtletí v průměru 351 milionů akcií v oběhu, ale očekává, že do konce roku 2023 se jejich počet vyšplhá na 493 milionů. To by byl masivní nárůst, i když číslo může být nižší, protože Unity má v rámci probíhajícího programu zpětného odkupu k dispozici oprávnění k odkupu akcií v hodnotě 1 miliardy dolarů.

Investoři by se však měli zaměřit na širší souvislosti, protože společnost Unity očekává, že fúze přinese významné zisky. Společnost předpokládá, že upravený zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) se bude v roce 2023 pohybovat mezi 230 a 300 miliony dolarů. Toto číslo by mělo v průběhu roku silně akcelerovat, neboť společnost Unity předpokládá, že v prvním čtvrtletí bude upravený zisk EBITDA činit 7 až 12 milionů USD. Očekává se, že upravená marže EBITDA se za celý rok bude pohybovat mezi 11 % a 14 % ve srovnání s 1 % až 3 % v prvním čtvrtletí.

Zdroj: Unsplash

Investoři by si zároveň měli uvědomit, že nabídka společnosti Unity získává na popularitě i mimo herní trh. Společnost zaznamenala 118% meziroční nárůst poptávky po svých řešeních z jiných odvětví než z herního průmyslu. Společnost Unity prostřednictvím tohoto segmentu nabízí nástroje a služby pro tvorbu obsahu architektům, inženýrům, vývojářům a tvůrcům obsahu a tento segment těží z rostoucího zavádění digitálních dvojčat.

Společnost Fortune Business Insights odhaduje, že trh s digitálními dvojčaty by mohl do roku 2029 růst o více než 40 % ročně, což naznačuje, že poptávka po řešeních Create společnosti Unity by měla zůstat zdravá. Společnost navíc považuje akvizici společnosti ironSource za další katalyzátor pro zvýšení výdajů zákazníků a růstu.

Společnost Unity dokončila čtvrté čtvrtletí roku 2022 s čistou mírou expanze v dolarech ve výši 116 %, což představuje nárůst oproti třetímu čtvrtletí, kdy činila 111 %. Hodnota přesahující 100 % v této metrice naznačuje, že zákazníci zvýšili využívání nabídek společnosti. Před dokončením akvizice společnosti ironSource mířila tato metrika níže, přičemž ve 4. čtvrtletí 2021 klesla ze 140 %.

Na konci čtvrtého čtvrtletí měla společnost Unity 1 340 zákazníků, kteří za posledních 12 měsíců utratili alespoň 100 000 USD, což je o 27 % více než v předchozím roce. Bez zahrnutí společnosti IronSource by čistá míra expanze společnosti Unity v dolarech činila 109 % a společnost by měla 1 056 zákazníků, kteří za posledních 12 měsíců utratili více než 100 000 USD.

Zdroj: Unity

Zdá se tedy, že akvizice se společnosti Unity vyplatí a může hrát důležitou roli při podpoře podnikání společnosti v roce 2023 a v dalších letech.

Co by měli investoři dělat?

Akvizice společnosti ironSource bude pro Unity v roce 2023 jednoznačně klíčovým faktorem růstu, který způsobí solidní růst příjmů a zisků společnosti. Analytici totiž očekávají, že společnost Unity dosáhne zisku 0,28 USD na akcii, zatímco v roce 2022 bude ztráta 0,39 USD na akcii. A co víc, očekává se, že hospodářský výsledek společnosti Unity zamíří vzhůru i v roce 2024.

To vše dělá ze společnosti Unity Software lákavou akcii k nákupu. Investoři by však neměli přehlédnout, že se obchoduje za drahý 98násobek budoucích zisků a 6násobek tržeb. To jsou bohaté násobky vzhledem k tomu, že index Nasdaq 100 má poměr forwardové ceny k ziskům 25. Poměr ceny k tržbám indexu S&P 500 je přitom pouze 2,3.

Obavy z možného rozmělnění akcionářů a slabost trhu s reklamou ve hrách by mohly tuto technologickou akcii nadále oslabovat. Investoři mohou být opatrní, než začnou nakupovat Unity Software na základě růžových cenových cílů Wall Street.