Další důležitá hra Wall Street je obor zabývající se odpadem

Ekologická snaha vlád USA a jednotlivých států mění odpadky v poklad a podporuje firmy, které se zabývají zpracováním amerického odpadu.

Akcie největších hráčů na americkém trhu s odpadky, společností Waste Management a Republic Services (RSG) se od srpnového podpisu zákona o klimatu, daních a zdravotní péči prezidentem Bidenem obchodují na rekordních hodnotách. Nehledě na nedávný pokles jsou tyto akcie na Wall Street oblíbeným tipem na vyšší růst v rámci boomu udržitelného rozvoje.

„Nacházejí se ve výjimečné pozici,“ řekl Michael Hoffman, analytik investiční banky Stifel. „Odpad bude v popředí zájmu.“

Díky snahám o snížení emisí skleníkových plynů a opětovné využití materiálů je výhodnější těžit energii na skládkách a třídit odpadky, aby se získaly horké komodity zelené ekonomiky, jako jsou lahve od pracích prostředků a kartonové krabice.

Společnosti WM a Republic budují zařízení na izolaci metanu z výparů uvolňovaných hnijícími odpadky a jeho odvádění do sítě zemního plynu, který se spaluje v elektrárnách, pecích a kuchyních. Vybavují také recyklační zařízení nejmodernější automatizací, aby mohly lépe třídit a zpracovávat materiály pro společnosti vyrábějící spotřební zboží, které jsou pod tlakem, aby se jejich obaly nedostaly na skládky a do oceánu.

Majitelé skládek očekávají stovky milionů dolarů dodatečného zisku z rostoucí poptávky po recyklovaných materiálech a daňových pobídek na výrobu energie z emisí, které by jinak unikly do atmosféry.

„Jsme požehnáni, že se nacházíme přímo uprostřed megatrendů,“ řekl výkonný ředitel společnosti Republic Jon Vander Ark. „Dříve jsme přemýšleli o pětiprocentním růstu nejvyššího obratu ročně, nyní jsme v režimu dvouciferného růstu nejvyššího obratu.“

Zdroj: Getty Images

Společnost Republic, která má 206 aktivních skládek, má společný podnik s jednotkou společnosti BP, který instaluje plynová zařízení na 43 svých skládkách. Firma Phoenix má 65 skládkových plynojemů. Některé z nich napájejí potrubí veřejných služeb. Jiné vyrábějí elektřinu přímo na místě.

Společnost Republic také vynaloží přibližně 275 milionů dolarů na výstavbu čtyř zařízení na zpracování polymerů, která budou třídit plast sesbíraný u chodníku a zpracovávat jej na vločky pro nové lahve a džbány.

Vander Ark uvedl, že společnosti vyrábějící spotřební zboží čelí v Kalifornii, Washingtonu a dalších státech předpisům o minimálním obsahu post-spotřebního materiálu a také svým vlastním cílům v oblasti udržitelnosti. První závod společnosti Republic na výrobu plastů má být otevřen koncem tohoto roku v Las Vegas. Zákazníci stojí ve frontě.

„Mezi zákazníky dochází k hádkám o to, kdo co dostane,“ řekl Vander Ark.

Analytici tvrdí, že jedním z rizik je, že přidání expozice na volatilní trhy s komoditami a kredity na obnovitelná paliva by mohlo vyděsit investory, kteří mají zájem o stabilní a předvídatelné zisky z ukládání odpadků na skládky. Vedoucí pracovníci tvrdí, že podnikání v oblasti udržitelného rozvoje je doplňkové a vydělává peníze, i když jsou ceny komodit nízké, jako například nyní.

„Ano, meziročně se to projevuje, ale recyklace je stále zisková,“ řekla Tara Hemmerová, vedoucí oddělení udržitelnosti společnosti WM. „Stále se jedná o jednu z našich nejvyšších návratností investic.“

Společnost WM, která provozuje více než 250 skládek, ve druhém roce čtyřletého plánu utratí 1,2 miliardy dolarů za výstavbu 20 zařízení na zpracování odpadních plynů a 1 miliardu dolarů za rozšíření a automatizaci recyklačních činností.

Zdroj: Getty Images

Houstonská společnost očekává, že nová a modernizovaná zařízení zvýší do roku 2025 využití opětovně použitelných materiálů o 25 %. Vedení společnosti tvrdí, že stroje, které dělají špinavou práci, také snižují náklady na pracovní sílu.

Mnoho obtížně vyplnitelných pracovních míst nahradí optické třídiče, které pomocí infračervených kamer odhalí ve změti cenný materiál a žádoucí kousky odfouknou do samostatných košů pomocí přesného proudu vzduchu, uvedl Hemmer.

„V minulosti jsme mohli mít balíky smíšeného papíru, které měly v sobě vloženou lepenku,“ řekla. „Nyní jsme schopni vytáhnout více lepenky, která se dává do kartonového balíku, a cena lepenky je mnohem vyšší než u smíšeného papíru.“

Společnost WM uvádí, že hodnota směsných komodit z jejích automatizovaných zařízení na materiálové využití je přibližně o 15 % vyšší na tunu. Nejenže stroje shromáždí více cenných látek, ale podle společnosti se materiál objeví čistší a může vynést více než nepořádné balíky.

Investice do recyklace přinesou společnosti WM v příštích čtyřech letech zisk 240 milionů dolarů. Větší očekávání má společnost WM v oblasti plynárenství.

Společnost WM tvrdí, že díky tomu se produkce skládkového plynu zvýší osmkrát a do roku 2026 vygeneruje dodatečný zisk před úroky, zdaněním a odpisy ve výši více než 500 milionů dolarů.

Tato prognóza zisku předpokládá dvě ceny spojené s každým milionem britských tepelných jednotek plynu. Společnost WM počítá s tím, že skutečné palivo se bude prodávat za 2,50 USD, což je v poslední době přibližně cena plynu z geologických vrtů. Dalších 23,50 USD se očekává z kreditů za obnovitelná paliva, což je v souladu s nedávným obchodováním, jak uvádí energetická informační společnost Platts.

Zdroj: Getty Images

Výhled nepočítá s daňovými úlevami ve výši nejméně 250 milionů dolarů, které společnost WM očekává na výstavbu nových plynových elektráren.

Loňský návrh zákona o ochraně klimatu ekonomickou stránku odpadního plynu ještě více osladil. Federální návrh na poskytnutí dodatečných kreditů pro bioplynové projekty, které vyrábějí energii pro elektromobily, by mohl pobídky ještě posílit.

Vedoucí pracovníci a analytici odpadových společností tvrdí, že mnohé z nich se vyplatí postavit tak jako tak a že pobídky umožňují ekonomicky výhodnější instalaci plynojemů na menších, méně nákladných skládkách.

„Skládkový plyn je v podstatě jediným rozšiřitelným biopalivem, u něhož nedochází ke kompromisu mezi potravinami a palivem,“ řekl Jerry Revich, analytik společnosti Goldman Sachs. „Tyto projekty nepotřebují žádné dotace, ale budou brát peníze zdarma.“