Vzdá se Argentina pesa ve prospěch dolaru?

Argentinské peso má za sebou bouřlivý život. V 80. letech 20. století bylo dočasně sesazeno z trůnu novou měnou zvanou austral. Dohodnuté manželství s dolarem v roce 1991 přineslo několik let štěstí, ale skončilo zničujícím rozvodem. V poslední době peso zažilo ponížení, když bylo označeno za nejhorší měnu na rozvíjejících se trzích.

Argentinský ekonom kandidující na prezidenta nyní navrhuje, aby se měna jednou provždy zbavila svého trápení. Javier Milei, který je zároveň kongresmanem, tvrdí, že k potlačení trojciferné inflace by země měla oficiálně přijmout dolar. „Peso taje jako led na Sahaře,“ říká Milei s oblibou v narážce na rychlé znehodnocování měny: Jen za poslední rok ztratilo vůči dolaru polovinu své hodnoty.

Pokud Milei v říjnu zvítězí v prezidentských volbách a splní svůj slib, stane se Argentina největší ekonomikou, která se stala dolarizovanou. Její hrubý domácí produkt je přibližně pětkrát vyšší než hrubý domácí produkt Ekvádoru, který je podle Mezinárodního měnového fondu největší ze sedmi suverénních zemí, které přijaly zelenou měnu.

Pokud tak neučinilo více zemí, je to proto, že se jedná o poslední řešení pro země v zoufalé situaci. Argentina se do této situace rozhodně hodí: Inflace v květnu dosáhla 109 % a základní úroková sazba centrální banky činí 97 %. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg odhadují recesi na rok 2023; byla by to již třetí recese za posledních pět let.

Složitý systém měnových kontrol a diferencovaných směnných kurzů nedokázal propad pesa zastavit. (Nová bankovka v hodnotě 2 000 peso má hodnotu 4 USD). Místo toho houšť byrokracie de facto podporuje dolarizaci. Pronajímatelé bytů nyní požadují jako platbu dolary, stejně jako právníci, prodejci hudebních nástrojů a svatební síně.

Zdroj: Getty Images

„Dolarizace již probíhá,“ říká Diana Mondino, ekonomka a profesorka financí, která kandiduje do Kongresu pod vlajkou Milei. „Argentinci spoří v dolarech a provádějí stále více transakcí v dolarech.“

Milei veřejně podpořil plán dolarizace, který předložil Emilio Ocampo, potomek slavného argentinského rodu, který získal titul MBA na Boothově obchodní škole Chicagské univerzity a v 90. letech pracoval jako investiční bankéř ve společnosti Salomon Brothers Inc. v New Yorku.

Kniha o dolarizaci, kterou Ocampo napsal, byla loni v knihkupectvích v Buenos Aires vyprodána. Širší veřejnost je však skeptická. Dva nedávné průzkumy veřejného mínění, z nichž každý se týkal asi 1 000 Argentinců, ukázaly, že více než 60 % je proti dolarizaci. „Dolar je v Argentině předmětem touhy, ale většina Argentinců neví, co je to dolarizace, ani nechápe, jak může ovlivnit místní ekonomiku,“ říká Gustavo Córdoba, ředitel společnosti pro průzkum veřejného mínění Zuban Córdoba y Asociados.

Únava Argentinců přimknout se k zelené měně má své kořeny v traumatu. Na počátku 90. let, kdy země bojovala s hyperinflací, navrhli ekonomové, kteří radili prezidentu Carlosi Menemovi, odvážné řešení: Vázat peso k dolaru jedna ku jedné. Toto opatření, známé jako currency board, bylo v prvních letech velmi úspěšné. Inflace se vytratila, růst se zrychlil a Argentina se stala miláčkem rozvíjejících se trhů. Menemova vláda využila obratu v náladě investorů a zvýšila emise dluhopisů, aby mohla financovat přetrvávající rozpočtové deficity.

Argentině se přestalo dařit na konci 90. let, kdy se v důsledku poklesu cen vyváženého obilí a přílivu peněz z rozvíjejících se trhů dostala do hluboké recese. Země získala záchranný balíček od MMF, ale střídající se prezidenti se snažili oživit ekonomiku. Prezident Eduardo Duhalde, který byl ve funkci necelých 15 dní, počátkem roku 2002 přerušil vazbu pesa na dolar a měna se ocitla ve volném pádu.

Zdroj: Getty Images

Steven Hanke, profesor aplikované ekonomie na Univerzitě Johnse Hopkinse, který je jedním z nejhorlivějších zastánců dolarizace, říká, že v 90. letech radil Menemově vládě, aby přešla na zelenou měnu. Stále je přesvědčen, že je to nejlepší cesta. „Je čas zakonzervovat argentinskou centrální banku a peso a uložit je do muzea,“ uvedl v e-mailu. Milei tvrdí, že pokud bude zvolen prezidentem, centrální banku „vyhodí do povětří“.

V Argentině se několik ekonomů vyslovilo proti dolarizaci s tím, že by fakticky přenechala kontrolu nad měnovou politikou americkému Federálnímu rezervnímu systému. Mezi možné nevýhody patří to, že silný dolar by zvýšil argentinskou poptávku po dovozu a zároveň zdražil vývoz, což by mohlo vytvořit podmínky pro krizi platební bilance.

Jiní tvrdí, že by se argentinské vedení mělo zaměřit na omezení chronických rozpočtových deficitů, které jsou podle nich hlavní příčinou slabosti pesa a inflace. „Dolarizace je nasazování svěrací kazajky tlusťochovi, místo aby mu byla předepsána lepší dieta,“ říká jeden z bývalých úředníků centrální banky, který si přál zůstat v anonymitě, aby mohl mluvit otevřeně.

Argentinský ekonom Luciano Laspina se k tomuto názoru připojil 27. dubna na Twitteru, kde použil jinou metaforu: „Nemusíme měnit obojky, musíme přestat být psy.“

Členové argentinského politického establishmentu nervózně sledovali, jak Milei, který se sám označuje za libertariána, stoupá v průzkumech veřejného mínění. V dubnovém televizním rozhovoru starosta Buenos Aires Horacio Rodríguez Larreta naznačil, že Ocampův plán by Argentince zpočátku vystavil mnohem větší devalvaci, než kdyby země zrušila kontrolu měny.

Zdroj: Getty Images

Bývalý bankéř z Wall Street přirovnává dolarizaci k pizze: Říká, že existuje celá řada možností příloh, ale kůrka je vždycky dolar. Jedním z typů koláče by byl bimonetární systém, kde jsou dolar i peso zákonným platidlem. Jiný by Argentincům uložil povinnost vyměnit všechna svá pesa za dolary.

Ocampo, který se vzdal kariéry v oblasti financí a začal psát knihy o argentinské historii, tvrdí, že není na výplatní listině Mileiovy kampaně a že ho nepodporoval.

I v případě, že Milei vyhraje prezidentské volby, bude muset překonat velké překážky, aby mohl zavést dolarizaci, počínaje problémem, že jeho koalice pravděpodobně nezíská dostatečně velký blok křesel v Kongresu, aby ji mohla prosadit.

Ocampo přiznává, že i přes veškerou snahu zpřístupnit svůj plán je jeho mechanika pro široké publikum obtížně pochopitelná. „Pro TikTok neexistuje žádné vysvětlení,“ říká. „Problém Argentiny je velmi složitý a my navrhujeme složité finanční inženýrství, abychom ho vyřešili. Ať už to bude lepší, nebo horší, Argentina se bude dolarizovat.“