Proč je sázka na akcie společnosti Disney ve skutečnosti sázkou na jejího CEO?

Analytici sázejí na Boba Igera, který zase vsadil na svět sportovních sázek.

Za poslední měsíc akcie společnosti Walt Disney Co (NYSE:DIS) vzrostly o 14 %. Býci tvrdí, že dobré časy teprve začínají. Podotýkají, že před rokem se obchodovaly za 113 dolarů, rok předtím za 150 dolarů.

Bob Iger je už rok zpátky, říkají, a situace se zlepšuje. Pandemie skončila, lidé cestují, dokonce chodí do kina. Nemluvě o sázení na sportovní utkání.“ Je to ale opravdu všechno jasné? Mohly by akcie DIS opět klesnout, třeba až na říjnové minimum 80 dolarů nebo níže?

Medvědí pohled na akcie Disney

Poslední čtvrtletní zpráva společnosti Disney ukázala pouze 3% růst tržeb, ale 86% zlepšení zisku na 14 centů/akcii. Podílely se na tom všechny segmenty, přičemž zábavní průmysl se dostal ze ztráty do zisku a zážitky (zábavní parky a plavby) vyskočily o 31 %.

Dále jsou zde zdroje zisku. Společnost Disney stále prodělává na streamování, jen v posledním čtvrtletí to bylo 420 milionů dolarů. Lineární sítě v podobě televize ABC a kabelových sítí drží zábavu nahoře. To nebude pokračovat a aktivisté chtějí tato aktiva prodat.

Růst zaznamenala mezinárodní návštěvnost středisek a zážitků společnosti Disney. Ta vzrostla o 55 % na 1,66 miliardy dolarů. Disney dosahuje lepších výsledků z Hongkongu a Šanghaje než z Anaheimu a Orlanda, tvrdí v tomto případě tržní medvědi.

Dobré zprávy také skrývaly některé ne tak veselé detaily. Příjmy ESPN nerostou. Streamování neroste. Problémy, které Iger zdědil, zůstávají problémy.

Zdroj: Getty Images

Proč byste měli věřit ve schopnosti Boba Igera

Disneyho institucionální investoři jako ValueAct Capital sázejí na Boba Igera. A to ve více ohledech.

Vidí, že Iger snižuje výdaje, přičemž dosud proběhla tři kola propouštění. Vidí, že zábavní parky mají samy o sobě hodnotu 80 dolarů za akcii a letos vydělají 10 miliard dolarů před zdaněním.

Býci vidí, že války o streamování končí, že dojde ke škrtům v programech a zvýšení cen ve všech oblastech. Vidí odkoupení společnosti Hulu za 8,61 miliardy dolarů, čímž získá kompletní streamovací hru, včetně náhrady kabelové televize. Disney nyní může sestavit balíček, který kopíruje to, čím byl kabel. Je to cena podobná kabelové televizi, přičemž všechny peníze plynou přímo společnosti Disney.

Igerova hra nabírá na obrátkách

Pak je tu Igerův největší hazard, sázky na ESPN. ESPN si myslí, že licencováním online sázkové platformy společnosti Penn Entertainment (NASDAQ:PENN) může získat 20 % trhu s online sportovními sázkami. Bývalý partner DraftKings (NASDSAQ:DKNG) má na tomto trhu více než třetinový podíl, poháněný propagačními akcemi ESPN, říkají tržní býci.

Výhodu prvního tahouna však již získala společnost DraftKings a konkurenční FanDuel, kterou ovládá evropský hazardní gigant Flutter Entertainment (OTCMKTS:PDYPY).

Obří kasinové společnosti jako MGM Resorts International (NYSE:MGM) a Caesars Entertainment (NYSE:CZR) mají navzdory obrovským marketingovým rozpočtům jednociferné podíly. Zákazníci, kteří jsou jednou u jedné sázkové kanceláře, málokdy přejdou k jiné.

Kromě otázky, jak velký podíl na trhu může ESPN Bets získat, je tu riziko ztráty reputace. Do balíčku, který zahrnuje i dětské pořady, vkládáte web s hazardními hrami. Přijímáte všechny potenciální skandály spojené s hazardními hrami a zároveň prosazujete zábavní parky pro rodiny.

Hazardní hry mohou být budoucností sportu. Ale chtějí děti vidět zlaté řetězy na Mickey Mousovi?

Zdroj: Canva

Suma sumárum

Iger přesvědčil analytiky, že má takřka nadpřirozené schopnosti. Z 25, kteří sledují akcie společnosti Tipranks, jich 18 investorům radí, aby nyní nakupovali.

Ale Disney už není, co býval. Vedle skutečných lídrů v oblasti zábavy, cloudových carů ve společnostech Apple (NASDAQ:AAPL), Amazon.Com (NASDAQ:AMZN) a Alphabet (NASDAQ:GOOG), je tato společnost vlastně docela mrňavá. Vezměte si je vedle čínského TikToku a máte nyní pozornost většiny světa.

Programové náklady ESPN se brzy vyšplhají do závratných výšin, protože Čáry a zábavní rivalové společnosti Disney vsadili na přilnavost živých her. Pak je tu Igerův vlastní slib, že odejde, opět až najde nástupce.

Tohle není žádná jistota. Iger má před sebou ještě rok tak trochu nevděčné práce, než se dozvíme, jak bude budoucí Walt Disney Co. vypadat. Sázíte na něj. Jako akcionáři společnosti Disney jste právě v jeho rukou.

Nakoupit akcie The Walt Disney Company za $96.06 (1.04%)