Singapur zpřísňuje předpisy pro poskytovatele kryptoměnových služeb

V reakci na zpětnou vazbu k navrhovaným předpisům se Singapur chystá zavést přísnější pravidla pro poskytovatele služeb v oblasti kryptoměn, potvrdil ve čtvrtek finanční úřad tohoto městského státu, Monetary Authority of Singapore (MAS). Cílem nových pravidel je chránit spotřebitele a zmírnit případné ztráty spojené s kryptoměnami.

Zveřejněná doporučení MAS zahrnují podrobná ustanovení týkající se obchodního chování a přístupu spotřebitelů, která mají zabránit poškozování spotřebitelů. Tato opatření zahrnují zavedení omezení pro singapurské poskytovatele kryptoměnových služeb, zákaz přijímat platby místně vydanými kreditními kartami a poskytování pobídek k obchodování s kryptoměnami. Kromě toho nová nařízení zakážou těmto poskytovatelům nabízet financování, marže nebo pákové transakce pro retailové zákazníky.

Podle finančního úřadu městského státu vstoupí nejnovější nařízení v platnost v několika fázích počínaje polovinou roku 2024. Nedílnou součástí předpisů budou ustanovení týkající se obchodního chování. Poskytovatelé kryptoměnových služeb budou muset zveřejnit zásady, postupy a konkrétní kritéria, jimiž se řídí uvádění digitálního platebního tokenu na trh. Očekává se od nich také, že vytvoří účinné mechanismy pro správu stížností zákazníků a efektivní řešení sporů.

Ho Hern Shin, zástupce výkonného ředitele finančního dohledu v MAS, zdůraznil, že regulace poskytovatelů kryptoměnových služeb je nutností. Poskytovatelé, zdůraznil Shin, by měli být odpovědní za ochranu zájmů spotřebitelů, kteří komunikují s jejich platformami a využívají jejich služby.

Navzdory přijatým regulačním opatřením Shin upozornil, že tato opatření sama o sobě nemohou zákazníky zcela ochránit před riziky a spekulativní povahou obchodování s kryptoměnami. “Vyzýváme spotřebitele, aby zůstali ostražití a při obchodování se službami digitálních platebních tokenů zachovávali maximální obezřetnost. Navíc je důležité, aby se spotřebitelé nezapojovali do obchodů s neregulovanými subjekty, včetně těch se sídlem v zahraničí,” dodal Shin.

Singapurský přístup k regulaci kryptoměn je v souladu s jeho zákonem o platebních službách, který představuje rozsáhlý rámec pro dohled nad platebními a kryptoměnovými službami poskytovanými veřejnosti. Tento zákon poprvé vstoupil v platnost v lednu 2020. Od té doby Singapur podstatně zvýšil dohled nad kryptoměnovými firmami.

V červenci MAS nařídila kryptoměnovým firmám, aby do konce roku držely aktiva svých zákazníků v rámci zákonného svěřeneckého fondu. Finanční úřad rovněž zakázal firmám zprostředkovávat půjčky nebo sázky na aktiva retailových zákazníků.

Zdroj: Getty Images

V rámci dalšího odhodlání regulovat trh s kryptoměnami Singapur v lednu 2022 uložil zákaz poskytovatelům kryptoměnových služeb propagovat své služby na veřejných prostranstvích. Tento zákaz se rozšířil i na reklamu třetích stran, včetně influencerů na sociálních sítích. Nyní mohou poskytovatelé kryptoměnových služeb inzerovat pouze na svých firemních internetových stránkách, mobilních aplikacích nebo oficiálních účtech na sociálních sítích.

Tato regulační opatření zopakoval výkonný ředitel MAS Ravi Menon ve svém projevu na Singapurském FinTech festivalu 2023, který se konal minulý týden. Menon uvedl, že kryptoměny podle něj “neprošly testem digitálních peněz”. Když se Menon pouštěl do problematiky krypto průmyslu, kritizoval přirozenou volatilitu digitálních tokenů a uvedl: “Jako prostředek směny nebo uchovatel hodnoty si vedly špatně. Jejich ceny podléhají prudkým spekulativním výkyvům. Mnoho investorů do těchto kryptoměn utrpělo značné ztráty.”

Je zřejmé, že ačkoli Singapur znamená inovaci v sektoru finančních technologií, nadále zdůrazňuje význam bezpečných a regulovaných finančních operací.

Cílem společných opatření Singapuru je lépe regulovat trh s kryptoměnami a nabídnout mu větší transparentnost, a posílit tak ochranu spotřebitelů v nestálé oblasti digitálních měn. Způsob, jakým se Singapur v této náročné oblasti orientuje, pravděpodobně jako jedno z globálních finančních center ovlivní přístup ostatních zemí k regulaci kryptoměn.