Akcie Broadcom: Je pravděpodobný další vzestup?

Akcie společnosti Broadcom, která vyrábí polovodiče a infrastrukturní software, vyletěly na vlně umělé inteligence meziročně o 79 %. Nálada investorů zůstává povzbudivá, protože akcie čipů mají dlouhodobý potenciál v oblasti umělé inteligence. Přestože poptávka po čipech pro osobní počítače a chytré telefony byla v letošním roce mírná, analytici předpovídají příznivé čtvrté čtvrtletí. Základem těchto předpovědí jsou strategické investice společnosti do AI.

Společnost Broadcom (AVGO) se prosadila v oblasti inovací v oblasti umělé inteligence a byla oceněna za svou zdatnost v oblasti návrhu polovodičů, síťových technologií a softwarových řešení. Společnost nyní integruje schopnosti AI do své rozmanité nabídky produktů a služeb.

Společnost vykazuje povzbudivou růstovou trajektorii, přičemž její tržby vzrostly z 13,2 miliardy USD ve fiskálním roce 2016 na 35,4 miliardy USD za posledních 12 měsíců. Působivý nárůst zaznamenal i zisk na akcii (EPS), který se ve stejném období zvýšil z 11,45 na 32,50 USD.

Výrazný růst jistě ospravedlňuje explozi ceny akcií společnosti Broadcom, která za posledních pět let vzrostla o 389 %, ve srovnání s 139% nárůstem technologického indexu Nasdaq (NDX) za stejné období.

Kromě toho akvizice společností zabývajících se podnikovým softwarem, jako je Enterprise Security Business společnosti Symantec a CA Technologies, umožnila společnosti Broadcom posílit své schopnosti v oblasti umělé inteligence a diverzifikovat své aktivity nad rámec výroby čipů. Tržby z infrastrukturního softwaru tvořily 22 % celkových tržeb ve fiskálním roce 2022 a očekává se, že budou pohánět softwarové operace společnosti.

Zdroj: Getty Images

Zatímco poptávka na trhu osobních počítačů a chytrých telefonů se letos potýkala s potížemi, společnost Broadcom vykázala ve fiskálním roce 2023 silné třetí čtvrtletí. Celkové tržby meziročně vzrostly o 5 % na 8,9 miliardy USD a upravený zisk na akcii vzrostl na 10,54 USD z 9,73 USD ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2022. Segment polovodičových řešení společnosti Broadcom se na celkových tržbách ve třetím čtvrtletí podílel 78 %, zbytek tvořil infrastrukturní software.

Broadcom dále vyniká jako dividendová akcie, která představuje výnos 1,9 %, což je více než průměr technologického sektoru 1,02 %. Díky 12 miliardám USD v hotovosti a peněžních ekvivalentech a 4,6 miliardám USD ve volném peněžním toku se předpokládá, že budoucí výplata dividend a strategické investice budou přínosem.

Společnost Broadcom v letošním roce navázala spolupráci se společností Google Cloud ze skupiny Alphabet, aby posílila opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti a zvýšila provozní efektivitu. Významným krokem bylo 22. listopadu dokončení akvizice společnosti VMware, která se zabývá cloudovým softwarem, v hotovostní a akciové transakci v hodnotě 61 miliard USD. Touto fúzí chce přesunout své zaměření od polovodičů ke cloudovému podnikání. Společnost předpokládá, že infrastrukturní software bude po akvizici tvořit přibližně 49 % jejích celkových příjmů.

Důraz společnosti Broadcom na vývoj čipů a hardwarových akcelerátorů zaměřených na umělou inteligenci navíc může pomoci různým odvětvím, jako je zdravotnictví, automobilový průmysl a telekomunikace. Očekává se, že tržby společnosti Broadcom za 4. čtvrtletí dosáhnou přibližně 9,28 miliardy USD a zisk na akcii 10,96 USD.

V nedávných reakcích analytiků vyjádřil Matthew Prisco ze společnosti Evercore ISI svůj opatrně optimistický výhled pro Broadcom. Navzdory obavám spojeným s Čínou a makroekonomickým překážkám, které by mohly omezit krátkodobé výsledky společnosti, očekává lepší výsledky ve 4. čtvrtletí. V souladu s tím byla cílová cena pro AVGO zvýšena z 1 000 na 1050 USD.

Analytici společností Robert W. Baird a Bernstein potvrdili své nákupní ratingy pro AVGO s cílovou cenou 1000 USD. Celkově je Wall Street ohledně dlouhodobého potenciálu společnosti Broadcom v oblasti umělé inteligence optimistický. Z 18 analytiků, kteří se zabývají touto společností, ji 16 hodnotí jako “Buy”, zatímco dva jako “Hold”.

Nakoupit akcie Broadcom Inc. za $978.87 (0.71%)

Při 22,5násobku očekávaných zisků v roce 2024 a 10násobku budoucích tržeb je Broadcom férovou sázkou na vysoce rostoucí čipovou akcii s vyhlídkami na AI a cloud. Analytici předpokládají ve fiskálním roce 2023 růst tržeb o 7,8 % na 35,8 miliardy USD a růst zisku na akcii o 11,7 % na 42,03 USD.

Strategické investice společnosti Broadcom, odhodlání integrovat umělou inteligenci a diverzifikace jejího podnikání ji vedou k budoucímu růstu a inovacím. Přestože akcie téměř dosáhly své průměrné cílové ceny, další silné čtvrtletí by mohlo akcie Broadcomu v blízké budoucnosti těšit z dalšího růstu. Akciím AVGO bylo společností TipRanks přiděleno chytré skóre Perfect 10, což naznačuje vyšší šance, že tyto akcie překonají trh.