Mohou akcie Amazonu v roce 2024 dosáhnout rekordních hodnot?

Amazon je technologický gigant, který dlouhodobě masivně obohacuje investory. Je zřejmé, že za posledních dvacet let vzrostly akcie společnosti o úctyhodných 5 200 %. Ačkoli akcie AMZN v současné době kvůli ekonomickým turbulencím klesly o 23 % oproti svým historickým výšinám, existuje potenciál pro návrat, protože se zmírňuje inflace a snižují se úrokové sazby. Předběžně by k dosažení standardního hřebene bylo zapotřebí 30% nárůstu, nicméně tento výkon není nemožný.

Amazon zaujímá vedoucí postavení na mnoha růstových trzích, což spolu s rozšiřující se ziskovou marží a tím, co je považováno za rozumné ocenění, vzbuzuje hluboký optimismus ohledně potenciálu jeho akcií.

Ve 3. čtvrtletí 2023 vykázala společnost Amazon solidní finanční výsledky. Společnost Amazon se díky svému rozmanitému technologickému zázemí může pochlubit největší platformou pro elektronický obchod na světě a je významným hráčem v oblastech, jako je veřejný cloud, online streamování a digitální reklama. V tomto čtvrtletí společnost Amazon dosáhla tržeb ve výši 143,1 miliardy USD a upraveného zisku 9,9 miliardy USD, tj. 0,94 USD na akcii, což překonalo předpovědi Wall Street, která očekávala tržby 141,6 miliardy USD a zisk 0,58 USD na akcii. Další odraz silného růstu, tržby vzrostly o 13 % a upravený zisk se ztrojnásobil z 0,28 USD na akcii ve stejném období loňského roku.

Historicky Amazon vyměnil svou ziskovou marži za růst nejvyššího příjmu. Protože však růst tržeb převážně kvůli jeho velikosti a makroekonomickým podmínkám ustupuje, společnost upřednostňuje zvyšování ziskových marží. Ve 3. čtvrtletí 2023 dokázal Amazon díky iniciativám na úsporu nákladů vykázat rekordní provozní zisk, i když provozní marže ve výši 7,8 % byla stále nižší než marže 8,2 % v 1. čtvrtletí 2021.

V posledních letech došlo k pozoruhodným investicím do zvýšení efektivity dodavatelského řetězce a posílení poptávky po webových službách Amazon. Odvážným krokem v roce 2019 Amazon odhalil svůj záměr zkrátit dobu dodání pro zákazníky služby Prime na pouhý jeden den, což si vyžádalo agresivní rozšíření kapacity jeho sítě pro plnění. Krátce poté požadavky pandemie COVID-19 poháněly globální podniky k vytváření vzdálených pracovních prostředí, což slavně zvýšilo poptávku po webových službách Amazon.

Zdroj: Getty Images

V reakci na to vzrostly kapitálové výdaje z 13,4 miliardy dolarů v roce 2018 na ohromujících 63 miliard dolarů v roce 2022. Od té doby se minimalizace nákladů stala pro společnost Amazon středem zájmu, což dokládá snížení počtu zaměstnanců, regionalizace provozu realizačních center a optimalizace nákladové základny v posledních 15 měsících.

Amazon jako vládnoucí lídr v odvětví elektronického obchodu předvídatelně očekává, že probíhající sváteční sezóna bude hnacím motorem tržeb ve 4. čtvrtletí 2023. Amazon dominuje také na trhu veřejné cloudové infrastruktury se službou Amazon Web Services, jejíž tržby ve 3. čtvrtletí vzrostly o 12 % a která je nejziskovějším podnikem společnosti a může se pochlubit 30% provozní marží.

Společnost Amazon, která demonstruje svou všestrannost, provozuje také třetí největší platformu pro digitální reklamu na světě, přičemž zaostává za společnostmi Alphabet (NASDAQ:GOOGL)(NASDAQ:GOOG) a Meta Platforms (NASDAQ:META). V uplynulém měsíci navštívily stránky amazon.com více než čtyři miliardy potenciálních zákazníků a vysoký nákupní záměr těchto návštěvníků stále více přitahuje rozpočty na podnikovou reklamu od konkurentů Meta a Alphabet.

Příjmy společnosti Amazon z reklamy se ve třetím čtvrtletí zvýšily o 26 % na 12,1 miliardy dolarů, což je tempo růstu, které zřetelně překonává ostatní technologické giganty. Analytici jsou ohledně budoucnosti akcií AMZN pozoruhodně optimističtí. Předpokládá se, že společnost posílí svůj hospodářský výsledek ze ztráty 0,27 USD na akcii v roce 2022 na upravený zisk 3,44 USD na akcii v roce 2024. V současné době jsou akcie AMZN oceněny na 42,6násobku budoucích zisků, což je vzhledem k prognózám růstu považováno za spravedlivé. Všech 41 analytiků pokrývajících akcie společnosti AMZN doporučuje nákup, čímž jí udělili konsenzuální hodnocení Strong Buy. Průměrná cílová cena akcií AMZN je 175,51 USD, což představuje 19,6% nárůst oproti současným cenám.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $146.74 (0.02%)

Závěrem lze říci, že 30% nárůst akcií Amazonu v roce 2024 je nejen možný, ale i pravděpodobný, a to za podmínky zvýšeného sentimentu na trhu. Akcie společnosti již od počátku roku vzrostly o 71 %, čímž vedou žebříček nejúspěšnějších akcií v rámci indexu S&P 500. Vzhledem k dominantnímu postavení, solidnímu tempu růstu a rozšiřujícím se ziskovým maržím představuje společnost Amazon zajímavou investiční příležitost, a to i s ohledem na její bilionové ocenění.