Inflace v eurozóně oslabuje euro, dolar roste z tříměsíčního minima

Euro ve čtvrtek kleslo poté, co se inflace v eurozóně tento měsíc snížila více, než se předpokládalo, což podpořilo sázky na brzké snížení úrokových sazeb Evropské centrální banky, zatímco dolar vzrostl z tříměsíčního minima, ale přesto zaznamenal největší měsíční pokles za poslední rok.

Růst spotřebitelských cen ve dvaceti zemích, které sdílejí společnou měnu euro, se v listopadu snížil na 2,4 % z říjnových 2,9 %, což bylo výrazně pod očekáváním poklesu na 2,7 %.

„Poselství dnešních evropských údajů o CPI je jasné,“ řekl Matthew Landon, globální tržní stratég J.P. Morgan Private Bank, „dezinflace v Evropě pokračuje rychlým tempem – a co je důležité, rychleji, než očekával trh nebo dokonce ECB.“

„Klesající inflace a stagnující ekonomika by podle našeho názoru mohly ospravedlnit snížení sazeb ECB již v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekl Landon.

Euro vůči dolaru kleslo až o 0,5 % na 1,0910 USD. Ve středu se dostalo na nejvyšší úroveň od srpna na 1,1017 USD.

Trhy nyní plně počítají se snížením sazeb ECB do dubna, zatímco do konce příštího roku se počítá s uvolněním sazeb o zhruba 115 bazických bodů.

Šéf ECB Fabio Panetta ve čtvrtek uvedl, že centrální banka může být schopna uvolnit měnové podmínky, pokud přetrvávající slabá produkce urychlí pokles inflace.

Mezitím dolarový index, který měří americkou měnu vůči šesti rivalům včetně eura, vzrostl o 0,4 % na 103,25 a zrychlil tak poté, co se ve středu dotkl hodnoty 102,46, což byla nejnižší úroveň od 11. srpna.

Zdroj: Shutterstock

V listopadu index stále klesá o zhruba 3,2 %, což je jeho největší měsíční pokles od loňského listopadu, a to kvůli rostoucímu očekávání, že Fed sníží úrokové sazby i v první polovině roku 2024.

„Hlavními faktory, které v listopadu ovlivnily oslabení dolaru, byly příznivé údaje o inflaci a náznaky uvolnění na trhu práce,“ uvedl Mohamad Al-Saraf, spolupracovník pro devizovou a úrokovou strategii v Danske Bank.

„Zvýšila se představa měkkého přistání a to je obvykle pro dolar špatné prostředí.“

Investoři budou mít nastražené uši v pátek, kdy se do centra pozornosti dostane předseda Fedu Jerome Powell poté, co guvernér Fedu Christopher Waller v úterý naznačil možné snížení sazeb v následujících měsících. Bude to také poslední příležitost, kdy se budou moci tvůrci politiky Fedu podělit o své názory před vstupem do klidného období před prosincovým zasedáním.

Ještě předtím bude pozornost pevně upřena na čtvrteční klíčový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) – cílový ukazatel inflace Fedu.

Christopher Wong, měnový stratég OCBC, uvedl, že údaje nabídnou pohled na to, zda dosud pozorovaný dezinflační trend zůstává zachován.

„Pokud jádrový PCE zaostane za očekáváním směrem dolů, pak může USD opět prodloužit pohyb směrem dolů,“ uvedl.

Trhy s futures na americké úrokové sazby nyní počítají s více než 100 bazickými body snížení sazeb v příštím roce počínaje květnem a výnos dvouletých státních dluhopisů je blízko nejnižší hodnoty od července – jen tento týden se propadl o zhruba 30 bazických bodů.

Mezitím očekávání, že Bank of Japan brzy ukončí svou politiku záporných sazeb, vytáhlo jen z hlubin a zmírnilo tak tlak na centrální banku, aby podpořila měnu prostřednictvím přímých intervencí na devizovém trhu.

Ve čtvrtek jen oslabil o 0,17 % na 147,485 za dolar, zůstává však blízko dvouapůlměsíčního maxima 146,675 za dolar, kterého se dotkl ve středu. Japonská měna v listopadu vůči dolaru posílila o téměř 3 % a je na cestě k nejsilnějšímu měsíci v tomto roce.

Člen bankovní rady Bank of Japan Toyoaki Nakamura ve čtvrtek uvedl, že centrální banka bude pravděpodobně potřebovat ještě nějaký čas, než postupně ukončí masivní stimulaci.

Sterling se naposledy nacházel na úrovni 1,2646 USD, což představuje denní pokles o 0,39 %, zatímco australský dolar klesl o 0,1 % na 0,6610 USD. V listopadu si přesto připsal 4,3 %, což je jeho nejprudší jednoměsíční nárůst za poslední rok.

Zdroj: Grape Skrrt