Pro akcie společnosti QuantumScape existuje jeden důležitý katalyzátor

Možná existuje něco, co dostane akcie QS ze současného propadu.

Společnost QuantumScape (NYSE:QS) není bez problémů. Na akcie QS doléhají různé specifické problémy společnosti. Tato akcie technologie baterií pro elektromobily potřebuje více než jen vyřešit své problémy, aby se otřásla svým propadem. Sentiment u akcií elektromobilů a akcií souvisejících s elektromobily se musí posunout zpět k býčímu. Bohužel změna sentimentu nemusí být nutně hned za rohem.

Jistě, od vrcholu bubliny akcií elektromobilů uplynuly téměř tři roky. Byla krátká období, kdy se sentiment pro tento sektor zlepšil. Nicméně pesimismus ohledně krátkodobých vyhlídek ekonomiky EV může být opět na vzestupu. S ohledem na to se podívejme blíže a zjistěme, co to znamená pro investory, kteří mají zájem vstoupit do pozice, ať už nyní, nebo v budoucnu.

Zdroj: QuantumScape

Akcie QS a pesimismus ohledně sektoru EV

Na přelomu let 2020 a 2021 byla mánie trhu po všem, co se týká elektromobilů, významným pozitivem pro výkonnost ceny akcií společnosti QuantumScape. Akcie, které v této době debutovaly na veřejném trhu poté, co kdysi soukromá společnost dokončila fúzi účelové akviziční společnosti, prudce vzrostly na ceny výrazně přesahující 100 USD za akcii.

V průběhu roku 2021 se akcie QS silně propadly a počátkem roku 2022 se propadly níže, protože bublina EV se nafoukla. Přesto se od poloviny roku 2022 do poloviny roku 2023 podařilo najít spodní hranici kolem 5 USD za akcii. Investoři sice snížili svá očekávání, ale nebyli zrovna pesimističtí, pokud jde o budoucnost tohoto odvětví.

V poslední době však nejnovější zprávy o tomto odvětví pravděpodobně způsobují, že trh je vůči akciím elektromobilů více skleslý. Poptávka po elektromobilech se snižuje. Vzhledem k oslabující poptávce, nemluvě o rostoucích nákladech, omezují výrobci automobilů, jako je Ford (NYSE:F), své úsilí o rozšíření výroby elektromobilů a baterií pro elektromobily.

Pro společnost QuantumScape je možná nejhorší, že měnící se nálada může znamenat rostoucí potíže pro společnosti v rané fázi vývoje elektromobilů při získávání tolik potřebného následného financování. Dejte si dohromady všechen pesimismus specifický pro toto odvětví a dává smysl, proč se tyto akcie stále propadají níže.

Co pomůže navrátit sentiment zpět?

Podívali jsme, jak může současný sentiment ohledně akcií elektromobilů nadále negativně ovlivňovat výkonnost akcií QS. Nyní je otázkou, co bude třeba udělat, aby trh opět vzbudil zájem o hry spojené s elektrifikací vozidel.

Ti, kteří jsou vůči tomuto odvětví nejvíce skeptičtí, mohou tvrdit, že k tomu, aby se nálada u akcií elektromobilů opět změnila, může být zapotřebí průlom v oblasti dojezdu baterií elektromobilů. To naznačuje, že oživení sektoru je podmíněno technologickým pokrokem společností, jako je QuantumScape (která vyvíjí polovodičové baterie s větším dojezdem).

Jakmile se však ekonomické problémy, jako je vysoká inflace a vysoké úrokové sazby, dostanou do zpětného zrcátka, může to stačit k renesanci akcií elektromobilů. Nižší úrokové sazby a celkově lepší ekonomické podmínky pravděpodobně oživí poptávku po elektromobilech. To by mělo vést k návratu akcií výrobců elektromobilů a také akcií společností vyrábějících baterie pro elektromobily.

Zdroj: Unsplash

Vzhledem k tomu všemu, i když by rostoucí vlna nadšení mohla QS mírně povzbudit, nemusí to stačit na to, aby se tyto akcie vrátily k dvouciferným cenám.

Suma sumárum

Vedle toho, že akcie elektromobilů celkově posunou zpět k dřívějším cenovým úrovním, lepší poptávka (způsobená ústupem ekonomických problémů) pravděpodobně také sníží současné potíže s financováním snah společností vyrábějících elektromobily.

To je pro QuantumScape dobrá zpráva. V říjnu společnost oznámila, že má dostatek hotovosti na to, aby mohla svítit až do roku 2026, ale pravděpodobně bude muset získat další hotovost na plánovaný náběh výroby, jakmile budou její polovodičové baterie pro elektromobily připraveny k použití na silnicích.

Dokud společnost QS nedosáhne milníků vývoje/výroby, je potenciál růstu minimální, zatímco riziko poklesu zůstává vysoké.

S ohledem na to je možná nejlepší s akciemi QS ještě raději vyčkat. Přinejmenším do doby, než se do akcií zapracuje větší míra bezpečnosti (například pohyb akcií pod účetní hodnotou).

Nakoupit akcie QuantumScape Corporation za $6.83 (7.73%)