Nvidia usiluje o vybudování ekosystému umělé inteligence v Japonsku

Technologický gigant Nvidia Corp. se sídlem v Silicon Valley oznámil plány na spolupráci s japonskými výzkumnými organizacemi, společnostmi a startupy s cílem vybudovat v Japonsku ekosystém umělé inteligence (AI). Využitím svých zkušeností s výrobou grafických čipů, které se hojně využívají pro školení služeb AI, se Nvidia snaží uspokojit rostoucí poptávku v Japonsku, které se snaží zaujmout přední místo v oblasti této převratné technologie.

Navrhovaný ekosystém AI společnosti Nvidia bude zahrnovat výstavbu výzkumných laboratoří a technologických továren AI. Společnost také plánuje vložit investice do japonských startupů specializujících se na AI a kromě toho spustit iniciativy zaměřené na vzdělávání veřejnosti o rozmanitých aplikacích AI. Tato oznámení učinil generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang během úterního setkání s japonským ministrem hospodářství Jasutošim Nišimurou.

“Huang prohlásil: “Vybudujeme zde v Japonsku síť továren na umělou inteligenci, aby Japonsko mohlo zpracovávat data společnosti a vytvářet inteligenci pro společnost a pro průmysl.”

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Cena grafických čipů Nvidia v posledních letech výrazně vzrostla, protože podniky a vlády po celém světě touží po rozvoji vlastních schopností umělé inteligence. Začátkem tohoto týdne se navíc Huang setkal s japonským premiérem Fumio Kišidou a zopakoval závazek upřednostnit potřeby Japonska v této klíčové oblasti.

Japonská ekonomika, která se stále vzpamatovává z tlumivého dopadu globální pandemie, touží využít své stávající odborné znalosti v oblastech, jako je materiálová věda, nástroje pro výrobu čipů a robotika, aby upevnila své vedoucí postavení v oblasti technologií AI. V rámci tohoto úsilí o posílení svých technologických schopností Tokio vyčlenilo miliardy dolarů na dotace, jejichž cílem je nastartovat domácí výrobu špičkových polovodičů. Nicméně Huang si uvědomuje, že Japonsko dosud přišlo o podstatnou část zisků spojených s komercializací umělé inteligence, a poznamenal, že Japonsko má kapacitu na vybudování vlastního ekosystému umělé inteligence.

Huang ujistil: “Japonsko má veškeré technické znalosti, průmyslové kapacity k vytvoření vlastní umělé inteligence přímo v Japonsku. Není žádný důvod vyvážet japonská data. Není důvod vyvážet japonskou umělou inteligenci”.

Společnost Nvidia, která je sama klíčovým hráčem v technologickém odvětví, dodává grafické čipy řadě japonských společností, včetně SoftBank Corp, NEC Corp, Nippon Telegraph & Telephone Corp, Sakura Internet Inc a Mitsui & Co. Tyto společnosti se v současné době předhánějí v tom, kdo vytvoří průkopnickou infrastrukturu umělé inteligence přizpůsobenou konkrétně japonským potřebám.

Oznámení vedlo k prudkému růstu akcií společnosti Sakura Internet, jejíž akcie vyskočily o 7,6 % a uzavřely na hodnotě 1 927 jüanů, což je nejvyšší hodnota za posledních téměř osm let. Akcie společností SoftBank a NTT mezitím zůstaly relativně neovlivněny. Akcie společností NEC a Mitsui zaznamenaly pokles o 3,6 %, resp. 1,4 %.

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Ministr Nišimura uznal zásadní roli společnosti Nvidia v japonských ambicích v oblasti umělé inteligence a prohlásil: “Aby Japonsko mohlo vyvinout vlastní generativní umělou inteligenci, potřebujeme grafické procesory Nvidia. Bez spolupráce to nedokážeme. Rád bych, aby Japonsko díky prohloubenému partnerství se společností Nvidia zaujalo vedoucí postavení v oblasti inovací ve světě.”

V tomto rychle se vyvíjejícím technologickém prostředí podtrhuje zaměření Japonska na vytvoření robustního ekosystému AI jeho odhodlání získat zpět své technologické prvenství, zatímco strategické partnerství se společností Nvidia představuje příležitost k dalšímu upevnění jejího mezinárodního vlivu a utváření globálního prostředí AI.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $453.93 (-0.25%)