Rusko v nadcházejícím měsíci sníží odložené nákupy deviz o více než polovinu

Ruské ministerstvo financí v úterý uvedlo, že v nadcházejícím měsíci sníží objem odložených nákupů zahraničních měn více než 2,5krát na kumulativní hodnotu 244,8 miliardy rublů (2,68 miliardy USD).

Nákupy jsou odloženy, protože centrální banka v srpnu zastavila nákupy zahraničních měn až do konce roku, aby nezhoršila tlak na rubl, který se v srpnu a září propadl přes hranici 100 za dolar.

Ministerstvo financí uvedlo, že jeho nákupy zahraničních měn a zlata na období od 7. prosince do 12. ledna, které budou odloženy na pozdější datum, budou činit 11,7 mld. rublů denně.

V předchozím období, mezi 8. listopadem a 6. prosincem, ministerstvo plánovalo nakoupit zahraniční měnu v hodnotě 621,1 mld. rublů.

Podle rozpočtových pravidel Rusko prodává zahraniční měnu ze svého fondu bohatství, aby vyrovnalo případný výpadek příjmů z vývozu ropy a plynu, nebo provádí nákupy v případě přebytku.

Zdroj: Getty Images

Minulý týden centrální banka uvedla, že měnové intervence na domácím trhu budou v lednu obnoveny, ale s upraveným vzorcem, který by měl rubl podpořit, protože výpočty budou zahrnovat rozdíl mezi odloženými intervencemi a objemem výdajů fondu pro deštivé dny na financování deficitu státního rozpočtu na rok 2023.

Ministerstvo prodávalo zahraniční měnu na první polovinu roku 2023, protože západní sankce kvůli ruské invazi na Ukrajinu zasáhly příjmy z energetiky. Od srpna nakupuje devizové prostředky, protože ceny komodit vzrostly a příjmy z energetiky se obnovily.

Ministerstvo odhadlo přebytek příjmů z ropy a plynu v prosinci na 362 miliard rublů. Uvedlo, že příjmy z energetiky v listopadu klesly na 961,7 mld. rublů z říjnových 1,635 mld. rublů.

Čínské státní banky podporují jüan, protože agentura Moody’s snížila výhled pro světovou ekonomiku č. 2

Hlavní čínské státní banky se v úterý zabývaly nákupy jüanu na měnových trzích, aby zabránily jeho přílišnému oslabení, uvedly dva zdroje obeznámené se situací, přičemž nákupy zesílily poté, co ratingová agentura Moody’s (NYSE:MCO) odpoledne snížila výhled Číny na negativní.

Státní banky byly spatřeny, jak na pevninském swapovém trhu vyměňují jüany za americké dolary a tyto dolary rychle prodávají na spotovém trhu, aby podpořily jüan v průběhu celé obchodní seance, uvedly zdroje.

Po prohlášení agentury Moody’s se však prodej dolarů ze strany bank stal velmi razantním, uvedl jeden ze zdrojů.

Čínské státní banky v minulém roce často prodávaly dolary, aby zpomalily pokles jüanu vůči americkému dolaru. Trhy tyto kroky často považovaly za projev oficiální snahy zmírnit tlak na měnu, ačkoli banky mohly obchodovat i na vlastní účet.

Agentura Moody’s v úterý snížila výhled ratingu čínské vlády ze stabilního na negativní s odkazem na očekávání nižšího střednědobého hospodářského růstu a rizika vyplývající z hluboké korekce v rozsáhlém realitním sektoru země.

Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika skomírá a americký dolar donedávna prudce rostl, má za sebou jüan volatilní rok, kdy v jednu chvíli oslabil vůči dolaru o 6,14 %, než velkou část ztrát vrátil v důsledku nedávných názorů, že úrokové sazby v USA dosáhly svého vrcholu.

V listopadu jüan posílil o 2,55 %, což je jeho nejlepší měsíc v tomto roce, ale od začátku roku je stále o 3 % níže.

Podle některých analytiků však dopad rozhodnutí agentury Moody’s na jüan nebude udržitelný.

„Problémy, které trápí sektor nemovitostí, nejsou nové,“ uvedl Khoon Goh, vedoucí asijského výzkumu v ANZ.

„Kroky, které úřady v poslední době podnikly, by měly brzy zaznamenat dno. Pro krátkodobé směřování jenu budou důležitější nadcházející údaje z USA,“ řekl Goh s odkazem na řadu vládních opatření na oživení trhu s nemovitostmi.

Zdroj: Getty Images