Akcie společnosti Perion: Tato AdTech společnost prosperovala, zatímco ostatní se potýkaly s problémy

Akcie reklamních společností se zotavují. Akcie společnosti Meta Platforms (META) v uplynulém roce prudce vzrostly, přičemž došlo k velkému oživení růstu tržeb a zisku. Také společnost Alphabet (GOOGL) se pěkně odrazila ode dna. Přesto obě firmy v roce 2022 ztratily podíl na trhu a v několika čtvrtletích zaznamenaly pokles čistého zisku. META v roce 2022 rovněž vykázala pokles příjmů. Jedné AdTech společnosti, Perion Network Ltd. (PERI), se však dařilo, zatímco ostatní se v roce 2022 potýkaly s problémy. Společnost roste i nyní, což mě přimělo zaujmout k této akcii býčí postoj.

Tato „akcie ke sledování“ dokonce v roce 2023 dosáhla dvouciferného růstu tržeb a zároveň se přiblížila 20% marži čistého zisku.

Vysoký růst, nízké ocenění a nulové zadlužení
Perion je akcie s malou tržní kapitalizací, která nabízí vzácnou kombinaci růstu, hodnoty a fiskální síly. Společnost uzavřela třetí čtvrtletí s meziročním nárůstem tržeb o 17 %. Perion působí v několika rychle rostoucích reklamních segmentech, jako je například připojená televize a digitální reklama mimo domov. V obou segmentech se předpokládá, že v průběhu několika let dosáhnou dvouciferného složeného tempa růstu.

Zdroj: Getty Images

Pomalá výkonnost akcií v roce 2023 vyústila v přesvědčivý 9,5násobný forwardový poměr P/E a 0,43násobný poměr PEG. Ocenění je ještě lepší, pokud místo tržní kapitalizace zohledníme hodnotu podniku. Zatímco tržní kapitalizace společnosti Perion činí 1,38 miliardy USD, hodnota podniku se pohybuje pouze kolem 850 milionů USD.

Existuje pouze jeden způsob, jak může být hodnota podniku společnosti nižší než její tržní kapitalizace. Společnost musí mít hotovostní pozici, která je vyšší než její celkový dluh. Společnost Perion má poměr dluhu k vlastnímu kapitálu 0 %. Firma uzavřela čtvrtletí s hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 197,8 milionu USD a s krátkodobými bankovními vklady ve výši 253,9 milionu USD.

Společnost Perion disponuje velkým množstvím hotovosti, kterou může využít k akvizici dalších reklamních společností. Nedávno společnost získala za 100 milionů dolarů společnost Hivestack, aby vylepšila svou digitální out-of-home reklamu. Společnost Hivestack má mnoho firemních klientů, kteří se nyní seznámí s vícekanálovými reklamními řešeními společnosti Perion.

Nebude to však poslední akvizice. Generální ředitel společnosti Perion Tal Jacobson v tiskové zprávě zmínil, že společnost bude i nadále usilovat o další akvizice.

Proč se společnost Perion v roce 2023 propadla
Díky tempu růstu, ocenění a absenci dluhu vypadá společnost Perion přesvědčivě, ale investoři s tím v roce 2023 nesouhlasili. Za poslední rok se akcie propadly o 13 %. Investoři mohou ocenit dlouhodobý potenciál této akcie, když si přiblíží 795% zisk za posledních pět let.

Propad společnosti Perion nebyl způsoben finančními faktory ani nadměrným oceněním. Existují pouze dva důvody, které mě napadají a které vysvětlují, proč Perion nebyl v roce 2023 vítězem. Prvním důvodem je, že společnost Perion sídlí v Izraeli. Mnoho společností se sídlem v Izraeli zaznamenalo na začátku konfliktu propad cen svých akcií. Cena akcií společnosti Perion klesla v říjnu, kdy konflikt začal, téměř o 20 %.

Druhým důvodem jsou neopodstatněné obavy z rozchodu společností Perion a Microsoft (NASDAQ:MSFT). Partnerství umožňuje společnosti Perion generovat příjmy prostřednictvím vyhledávače Bing. Smlouva má vypršet v letošním roce.

Společnost Spruce Point Capital Management bila na poplach kvůli „extrémní závislosti“ společnosti Perion na této smlouvě. Společnost Perion však diverzifikovala své příjmy do více zdrojů.

Pokud se společnosti nedohodnou, bude to pro Perion rozhodně neúspěch. Microsoft tvoří zhruba 45 % celkových příjmů společnosti Perion. V žádném případě to však není knockout, zejména s ohledem na nízké ocenění. Akcie jsou oceněny, jako by dohoda s Microsoftem již padla.

Zdroj: Getty Images

Navíc Perion a Microsoft mají dobré vztahy, které se datují od roku 2010. Společnost se několikrát dohodla na nových smlouvách a zároveň prodloužila délku každé smlouvy. Dohoda v roce 2020 se protáhla na čtyři roky. Předtím se obě společnosti dohodly na tříleté smlouvě v roce 2017.

Společnost Perion byla vyhlášena Dodavatelským partnerem roku 2021 v oblasti reklamy společnosti Microsoft, což naznačuje, že vztah je stále silný. Nová dohoda v roce 2024 a uklidnění napětí na Blízkém východě mohou poslat akcie společnosti Perion prudce vzhůru.

Jsou akcie PERI podle analytiků vhodné k nákupu?
O společnosti Perion se tolik nemluví, protože je to akcie, která není příliš známá. Ze čtyř analytiků, kteří akcie hodnotili, je tři ohodnotili jako „Buy“, zatímco jeden analytik je ohodnotil jako „Hold“, což znamená konsenzuální hodnocení „Strong Buy“.

Společnost Perion obdržela v říjnu 2023 od společnosti Oppenheimer cílovou cenu 45 USD. To je zatím nejvyšší cílová cena. Průměrná cílová cena akcií PERI ve výši 36,75 USD znamená nárůst o 25,2 % oproti současné ceně.

Nakoupit akcie Perion Network Ltd. za $29.23 (-0.44%)

Podtrženo a sečteno
Společnost Perion disponuje finančními ukazateli, růstovými vertikálami a oceněním, které mohou dlouhodobým investorům přinést smysluplné výnosy. Přestože společnost Perion získává podíl na trhu, zatímco ostatní reklamní společnosti se stáhly, stále se obchoduje s 10násobným forwardovým poměrem P/E. Společnost navíc nadále vykazuje solidní finanční výsledky, přestože cena jejích akcií zůstala na stejné úrovni.

Největší slabinou akcií je jejich neznámost. Investoři však pravděpodobně nabídnou cenu této akcie nahoru, protože nadále vykazuje silný růst zisku. Je matoucí, že akcie za poslední rok klesly, ale nedostatečná výkonnost nabízí příležitost k nákupu akcií před jejich potenciálním startem.