Proč je Meta Platforms stále nejlepším růstovým titulem?

META je jedním z nejlepších technologických aktiv, které mohou investoři vlastnit.

Žádná analýza akcií společnosti Meta Platforms (NASDAQ:META) by nebyla úplná, kdybychom se s vámi nepodělili o důležité zprávy o společnosti. Kromě hvězdných finančních výsledků za čtvrté čtvrtletí roku 2023 oznámila svou historicky první dividendu.

Akcie META vzrostly o 14 % díky zprávě, že od 26. března letošního roku bude akcionářům vyplácet čtvrtletní dividendu ve výši 50 centů na akcii. Jedná se o vůbec první výplatu dividendy ze strany Meta Platforms a přichází poté, co hotovostní rezervy společnosti vzrostly na konci roku 2023 na 65,40 miliardy dolarů ze 40,70 miliardy dolarů o rok dříve. Meta také oznámila program zpětného odkupu akcií v hodnotě 50 miliard dolarů.

Jak dividenda ovlivňuje tuto analýzu akcií META

Dividenda byla oznámena spolu s mimořádnými výsledky za 4. čtvrtletí 2023, kdy Meta vykázala zisk na akcii ve výši 5,33 USD oproti 4,96 USD, které očekávala Wall Street.

Tržby ve čtvrtletí dosáhly 40,10 miliardy USD oproti 39,18 miliardy USD, které předpovídali analytici. Také výhled byl lepší, než se očekávalo: Meta uvedla, že v aktuálním prvním čtvrtletí očekává tržby ve výši 34,50 až 37 miliard USD, což překonalo odhady 33,80 miliard USD.

Solidní překonání zisku a nová výplata dividendy jsou jen nejnovějšími známkami toho, že Meta Platforms zůstává špičkovou růstovou hrou. Akcie META nyní vzrostly o více než 300 % od dna, kterého dosáhly v listopadu 2022.

Zdroj: Meta

Ambice v oblasti umělé inteligence

Ačkoli společnost Meta Platforms možná není prvním jménem, které investory napadne, když se řekne AI, je předním hráčem v této oblasti a do oblasti umělé inteligence skočila oběma nohama.

Generální ředitel společnosti Mark Zuckerberg nedávno napsal na sociálních sítích: „Naší dlouhodobou vizí je vytvořit obecnou inteligenci, odpovědně ji otevřít a zpřístupnit ji široké veřejnosti, aby z ní mohl těžit každý.“

Zuckerberg se takto vyjádřil poté, co společnost Meta Platforms oznámila svůj záměr utratit v letošním roce miliardy dolarů za nákup mikročipů od společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA), které pohánějí různé aplikace umělé inteligence.

Podle odhadů by společnost Meta mohla letos utratit až 9 miliard dolarů za pořízení 350 000 grafických procesorů Nvidia H100 a 600 000 grafických procesorů H100 odpovídajících počítači. Grafické procesory efektivně provádějí výpočty potřebné pro projekty umělé inteligence a poptávka po nich je v současné době žhavá.

Společnost Meta také oznámila plány na výrobu mikročipů na míru, které budou pohánět AI na platformách pro zpracování videa.

Mateřská společnost sociálních sítí Facebook a WhatsApp uvedla, že jejím cílem je vyvinout mikročip, který dokáže zpracovat a dodat spotřebitelům čtyři miliardy videí denně.

Vyvíjí také čipy s umělou inteligencí, které budou pohánět algoritmy používané k zobrazování obsahu a reklam v informačních kanálech lidí na Facebooku a dalších sociálních médiích. Společnost také vyvíjí čipy pro trénování modelů AI.

Společnost Meta se po uvedení chatbotů a modelů AI, jako je GPT-4, agresivně zaměřila na umělou inteligenci.

Společnost Meta dokonce oznámila, že vyvíjí superpočítač nazvaný „Research SuperCluster“, který dokáže trénovat generativní platformy AI a velké modely jazykového učení.

Oživení reklamy

Ačkoli AI může být budoucností společnosti Meta Platforms, online reklama je stále hlavním zdrojem příjmů společnosti. Stejně jako ostatní společnosti působící v oblasti sociálních médií a internetu, i společnost Meta utrpěla pokles online reklamy, který nastal po pandemii, protože podniky racionalizovaly své rozpočty.

Existují však náznaky, že dochází k obratu. V právě zveřejněných výsledcích Meta uvedla, že její příjmy vzrostly o 25 % oproti předchozímu roku, což je nejrychlejší tempo růstu od poloviny roku 2021, protože trh s online reklamou se stále zotavuje.

Zdroj: Meta

Vedení společnosti Meta konkrétně uvedlo, že zaznamenává rychlejší růst v oblasti digitální reklamy po obtížném roce 2022, kdy příjmy z reklamy na jejích sociálních sítích tři čtvrtletí po sobě klesaly.

V letošním roce se očekává další růst reklamy, zejména s ohledem na probíhající prezidentskou volební kampaň.

Výzkumná společnost Insider Intelligence předpovídá, že politická reklama letos vzroste o 30 % oproti předchozímu roku prezidentských voleb 2020 a dosáhne 12,32 miliardy USD. Navíc se očekává, že digitální platformy zaznamenají masivní nárůst výdajů na reklamu provozovanou na sociálních sítích, jako jsou Facebook a YouTube, a to o 156 %.

Další témata k diskusi

Kromě obratu k umělé inteligenci a oživení hlavní činnosti v oblasti digitální reklamy má společnost Meta Platforms několik dalších produktů, které jí pomohou diverzifikovat a pokračovat v růstu v průběhu roku 2024 i v dalších letech.

Loni na podzim na své výroční vývojářské konferenci Meta Platforms představila řadu nových produktů, které nadchly spotřebitele, analytiky i média. Patřila mezi ně nová náhlavní souprava pro virtuální realitu a několik spotřebitelských produktů souvisejících s umělou inteligencí.

Náhlavní souprava pro virtuální realitu Quest 3 byla uvedena na trh v říjnu loňského roku před svátky a předstihla konkurenční náhlavní soupravu Vision Pro od společnosti Apple (NASDAQ:AAPL) o téměř šest měsíců.

Cena náhlavní soupravy Quest 3 od společnosti Meta je 499 USD a je tak mnohem dostupnější než náhlavní souprava Vision Pro od společnosti Apple, která stojí 3 500 USD. Náhlavní souprava Quest 3 navíc podporuje videohry z konzole Xbox společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT). Společnost Meta také představila brýle Ray-Ban pro smíšenou realitu, které dokáží pořizovat fotografie a videa pomocí hlasového příkazu.

Pokud jde o spotřebitelské produkty s umělou inteligencí, které Meta Platforms plánuje zpeněžit, patří mezi ně platforma pro převod textu na obraz s názvem „Emu“, která bude integrována do aplikace Messenger společnosti, a nástroj pro úpravu fotografií s umělou inteligencí pro Instagram.

Meta také spouští „AI Studio“, platformu, která umožní vývojářům vytvářet vlastní chatboty s umělou inteligencí, jako je ChatGPT. Nové spotřebitelské produkty by měly dohromady přispět k růstu společnosti Meta Platforms, která pokračuje v diverzifikaci.

Kupte si akcie META

Společnost Meta Platforms si v posledních letech prošla těžkými časy. Společnost čelila kritice za výdaje na metaverzi, změnila značku, utrpěla v oblasti digitální reklamy a v roce 2022 zaznamenala pokles ceny akcií.

Společnost Meta Platforms se z této situace dostala silnější díky novému zaměření na umělou inteligenci, oživení reklamního byznysu a novým produktům. I když se cena akcií rozběhla daleko, pravděpodobně ji čekají další zisky. A nyní je tu i výplata dividendy. Akcie META je vhodné koupit.

Nakoupit akcie Meta za $474.99 (20.32%)