BBB Foods Inc. plánuje získat 300 milionů dolarů v rámci IPO svých kmenových akcií třídy A

Společnost BBB Foods Inc. (TBBB), provozovatel rychle rostoucího řetězce obchodů s potravinami v Mexiku, podala Komisi pro cenné papíry (SEC) žádost o získání 300 milionů dolarů v rámci primární veřejné nabídky (IPO) svých kmenových akcií třídy A, jak vyplývá z registračního prohlášení F-1. Konečná částka se může lišit. Datum IPO: 9.2.

Společnost BBB Foods, která byla založena v roce 2004 v Mexico City, se prostřednictvím svých 2 250 obchodů s pevnými diskonty zaměřuje na domácnosti s nízkými až středními příjmy v celém Mexiku. Firma se zaměřuje na každodenní nákup potravin a nabízí omezený sortiment výrobků za nižší ceny díky soustředěnému odběru výrobků od dodavatelů. Podnik funguje na základě struktury “hub and spoke”, kdy na každých 150 maloobchodních prodejen připadá místní vedení distribučního centra.

V čele společnosti stojí zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel pan K. Anthony Hatoum. Pan Hatoum, který dříve působil jako výkonný ředitel v globální skupině soukromého kapitálu společnosti Merrill Lynch, jež se zabývá maloobchodním prodejcem potravin s tvrdým diskontem BIM, pracuje ve firmě od jejího založení. Pod jeho vedením získala společnost BBB Foods významnou tržní hodnotu, když k 30. září 2023 investovala 72 milionů USD od investorů včetně společnosti Quilvest Capital Partners.

Zdroj: BBBFoods

Nabídka zahrnuje značkové, privátní a spotové výrobky. Díky zavedené politice 100% návratnosti plánuje BBB Foods realizovat potenciální tržní příležitost pro dalších 12 000 prodejen v celém Mexiku.

Analýza finanční trajektorie společnosti BBB Foods ukazuje, že v posledních letech dochází k trvalému nárůstu tržeb. Procentuální podíl prodejních nákladů na celkových tržbách se pohybuje v úzkém rozmezí s rostoucími tržbami. V roce 2021 činily náklady na prodej 10,5 % celkových výnosů, v roce 2022 se posunuly na 10,6 % a k 30. září 2023 dosáhly 10,8 %.

Trh s potravinami a potravinami (F&G) v Mexiku, jehož hodnota se odhaduje na 232 miliard USD, zaznamenal růst díky růstu hrubého domácího produktu a nafouknuté spotřebitelské důvěře. V některých regionech byl však růst brzděn v důsledku násilí ze strany drogových kartelů. Pozoruhodné je, že segment potravin tvořil přibližně 75 %, tj. 174 miliard USD, celkového trhu. Celkový trh s F&G byl v letech 2017 až 2022 svědkem složené roční míry růstu zhruba 5,2 %, jak uvádí zpráva o průzkumu trhu pro rok 2023 společnosti ResearchAndMarkets. Společnost BBB Foods na tomto trhu čelí konkurenci, jako jsou Walmex, La Comer, Chedraui, Soriana a další.

Z nedávných finančních výsledků společnosti vyplývá, že se zvyšují její příjmy, roste hrubý zisk a hrubá marže a rozšiřuje se provozní zisk a peněžní tok z provozní činnosti. Společnost BBB Foods navíc vykázala slibný volný peněžní tok, který za dvanáct měsíců končících 30. září 2023 dosáhl 89,2 milionu USD.

Zdroj: BBBFoods

Společnost BBB Foods, která chce prostřednictvím IPO získat 300 milionů USD, uvede na trh akcie třídy A a C, které mají jeden hlas na akcii, a akcie třídy B s 15 hlasy na akcii. Zakladatel si po IPO ponechá přibližně 45 % hlasovacích práv, což mu umožní značnou kontrolu nad záležitostmi vyžadujícími souhlas akcionářů. Vzhledem k tomu, že BBB Foods je “zahraniční soukromý emitent”, bude vyňata z několika norem o správě a řízení společností stanovených newyorskou burzou cenných papírů, čímž se sníží množství zveřejňovaných informací o činnosti a finančních výsledcích firmy.

Společnost BBB Foods plánuje použít čistý výnos z IPO především na úplné splacení směnek a konvertibilních dluhopisů. Prostředky budou rovněž použity k získání dalších zdrojů na podporu obchodního růstu, dosažení větší finanční flexibility, zahájení veřejného trhu s kmenovými akciemi třídy A a usnadnění budoucího přístupu na kapitálové trhy.

Přestože společnost BBB Foods čelí silné konkurenci a pracuje s relativně malými maržemi, vykazuje stabilní růst. V posledních několika letech firma ještě nedosáhla čistého zisku, protože se zaměřila na růst před stabilitou – tento trend bude podle odhadů pokračovat vzhledem k potenciálu růstu trhu v Mexiku. Potenciální investoři musí zvážit vyhlídky na dlouhodobý zisk velikosti trhu a krátkodobý nedostatek zisků.