Goldman Sachs předpovídá minimálně 45% rally pro tyto 2 „Strong Buy“ akcie

V roce 1992 řekl politický odborník James Carville Billu Clintonovi: „Je to ekonomika, hlupáku,“ a nasměroval svého kandidáta k politickému vítězství, které změnilo pravidla hry. Nedávná poznámka akciového stratéga Goldman Sachs Davida Kostina nám to připomíná – a poukazuje na to, že je to klíč k pochopení býčí nálady na akciích.

Jednoduše řečeno, investoři sázejí na to, že ekonomika letos vykáže zisky, a podle toho hrají na akcie. Přestože výnosy dluhopisů – které obvykle vykazují negativní korelaci s akciemi – rostou, rostou i akcie.

Při popisu této situace a jejího dopadu na akciový trh Kostin píše: „Zlepšující se výhled hospodářského růstu je jedním z důvodů, proč jsou akcie v poslední době odolné i přes rostoucí výnosy. Akcie obecně mnohem lépe snášejí zvyšování výnosů způsobené růstem než zvyšování způsobené politikou. Ačkoli k růstu výnosů tento měsíc pravděpodobně přispěla slova FEDu, lepší výkonnost cyklických akcií oproti defenzivním také naznačuje zlepšení ocenění výhledu hospodářského růstu na akciovém trhu na zhruba 3 %.“

„Vzhledem k tomu, že investoři se méně obávají potenciálního zpřísnění ze strany Fedu, měla by se růstová očekávání stát důležitějším faktorem ovlivňujícím výnosy, což přispěje k menší negativní korelaci mezi akciemi a výnosy v roce 2024,“ dodal Kostin.

Zdroj: Getty Images

V návaznosti na tento názor vybírají analytici Goldmanu potenciální vítěze pro nadcházející měsíce – a zejména u dvou akcií vidí nejméně 45% rally. Ve skutečnosti to není jen Goldman, kdo dává těmto jménům přednost. Pomocí databáze TipRanks jsme zjistili, že obě akcie jsou také konsensem analytiků hodnoceny jako Strong Buys. Pojďme se na ně podívat blíže.

Arvinas (ARVN)

Začneme společností Arvinas, která se zabývá biofarmaceutickým výzkumem a jejíž práce je zaměřena na degradaci proteinů. Jedná se o relativně nový obor v celkové oblasti biofarmacie, který zahrnuje studium přirozených procesů, jimiž se bílkoviny rozkládají a odstraňují z živých buněk, a to na molekulární úrovni. Bílkoviny jsou nezbytné pro všechny biologické procesy a poruchy v odbourávání bílkovin jsou spojovány s různými nemocemi, a to jak jako příčiny, tak jako příznaky. Nedávné studie v této oblasti přinesly nové kandidáty na léky jako potenciální léčebné látky.

Společnost Arvinas se může pochlubit výzkumnou řadou, která stojí v čele výzkumu degradace proteinů, s 12 aktivními směry zkoumajícími několik kandidátů na léčiva při léčbě onkologických onemocnění, jako je rakovina prsu a prostaty, a také neurologických poruch, jako je Parkinsonova a Huntingtonova choroba. Kandidáti na léky degradující proteiny jsou vyvíjeni prostřednictvím vlastní platformy společnosti PROTAC jako řada chimér zaměřených na proteolýzu. Tito kandidáti byli vyvinuti tak, aby spolupracovali s přirozenými procesy rozkladu a odstraňování bílkovin v těle – v podstatě aby vyčistili tělo od nečistot na buněčné úrovni.

Zdroj: Getty Images

V prosinci loňského roku společnost Arvinas zveřejnila údaje o fázi 1b svého hlavního kandidáta, vepdegestrantu. Tento kandidát je potenciálním lékem na rakovinu prsu ER+/HER2 a je vyvíjen ve spolupráci se společností Pfizer. Údaje ze studie fáze 1b se týkaly vepdegestrantu v kombinaci s palbociklibem a ukázaly celkovou míru odpovědi 42 % u „silně předléčených pacientek“. Vepdegestrant je v současné době předmětem dvou studií fáze 3, VERITAC-3, studie kombinace s palbociklibem, a VERITAC-2, studie monoterapie. Lék také nedávno obdržel od úřadu FDA označení „fast track“.

Tento kandidátský lék tvoří jádro výhledu analytika Goldman Paul Choi na akcie společnosti. Ten věří, že studie v pozdní fázi budou vykazovat pozitivní výsledky.

Z dlouhodobého hlediska je Choi přesvědčen o kvalitě vepdegestrantu i vývojové platformy společnosti Arvinas a o jejich schopnosti rozšířit možnosti léčby i do dalších kategorií onemocnění. Jak říká: „Dále vidíme, že na pozadí současného biotechnologického vývoje je dosavadní klinický profil vepdegestrantu a technologie platformy PROTAC společnosti ARVN (např. prostata, hematologie, neurologie) potenciálním kandidátem pro nabyvatele, kteří hledají aktiva v pozdní fázi onkologického vývoje, což by mohlo přinést větší růst ve střednědobém až dlouhodobém horizontu.“

Choi ve svém kvantifikovaném postoji uděluje akciím ARVN rating Buy s cílovou cenou 70 USD, což naznačuje zhodnocení akcií o 47 % v příštích 12 měsících.

Nakoupit akcie ARVN za $51.46 (6.59%)

Tento optimistický výhled se podobá celkovému názoru Wall Street. Akcie ARVN mají konsenzuální hodnocení Strong Buy na základě 15 nedávných recenzí s jednostranným poměrem 14:1, který upřednostňuje Buy před Hold. Obchodní cena akcie 45,97 USD a průměrná cílová cena 61,67 USD dohromady znamenají jednoletý potenciál růstu o 30 %.

Fiverr International (FVRR)

Žijeme v přechodném období, od ekonomiky založené na výrobě a průmyslu k ekonomice založené na informacích a digitálních technologiích, a jen málo oblastí ukazuje tuto změnu více než vzestup sektoru práce na zakázku. Jedná se o formu práce na volné noze, která je založena na tom, že jednotliví pracovníci uzavírají dohody přímo se zákazníky a jako médium využívají internet – a nabídka služeb je nekonečná. Vznikly společnosti jako Fiverr, které tyto gigy usnadňují, propojují prodejce s kupujícími a nabízejí také služby, které zlepšují charakter gigové práce. Prodejci mohou vést online záznamy o své práci pro daňové účely, kupující a prodejci se mohou navzájem hodnotit a obě strany mohou vyhledávat podle typu práce, nabízené ceny nebo zeměpisné polohy.

Zdroj: Getty Images

Velkou pobídkou v oblasti gigové práce je pro kupujícího nízká cena, což je faktor, který se také stal předmětem sporů. Kritici říkají, že gigová práce podporuje vznik podřadné třídy, která pracuje za babku pro online boháče. Zastánci tvrdí, že gigová práce nabízí každému rychlý způsob, jak si vydělat peníze na svém koníčku nebo dovednosti – a to ve svém vlastním čase a svým vlastním způsobem. V některých ohledech tuto debatu vystihuje sama existence služby Fiverr. Společnost získala svůj název podle poplatku 5 dolarů, který se účtuje za každý úkol na platformě – ačkoli nyní si prodejci na Fiverru mohou stanovit vlastní ceny.

Společnost Fiverr začala svou činnost v roce 2010 a od té doby se z malé firmy stala společností na úrovni Fortune 500. Dnes se Fiverr může pochlubit více než 400 000 aktivními účty prodejců a téměř 4,2 milionu aktivních kupujících. Na webu je uvedeno více než 700 kategorií služeb, podmínky vystoupení jsou uvedeny nahoře a Fiverr nabízí svým uživatelům nepřetržitou podporu.

Společnost Fiver vydělává peníze hlavně na poplatcích za transakce a služby a v posledním vykazovaném čtvrtletí, 3Q23, vydělala na horním řádku 92,5 milionu dolarů. To bylo meziročně o více než 12 % více a překonalo to prognózu o 1,4 milionu dolarů. Společnost dosáhla zisku na akcii mimo GAAP ve výši 0,55 USD, což překonalo prognózu o 9 centů. Společnost Fiverr oznámí výsledky za 4Q23 22. února.

Pro pětihvězdičkového analytika Goldman Erica Sheridana je zde klíčový obchodní model společnosti Fiverr a relativní diskont akcií. Sheridan píše a uvádí důvody, proč by investoři měli nakupovat: „1) v roce 2024 vidíme pokračující opětovné zrychlování tržeb díky stabilizujícímu se makroprostředí (čisté přírůstky se v průběhu roku zlepšují), růstu výdajů na kupujícího, mezinárodnímu pokroku a pokračujícímu zavádění Promoted Listing & Seller Plus v průběhu času; 2) postupné zlepšování ziskovosti se zaměřením na efektivitu marketingu a kupující s vyšší hodnotou (vyšší výdaje Day 1, vyšší LTV díky frekvenci a retenci atd. ); & 3) inovace a zaměření produktů – společnost pokračuje v nastavování své platformy a produktů pro vyšší úroveň personalizace a možností párování spolu s komplexnějšími projekty, přičemž mnohé z těchto iniciativ jsou poháněny umělou inteligencí. Na základě tohoto rámce v porovnání se současným oceněním/cenou akcie nyní vidíme pozitivní sklon k riziku/výnosu akcie…“

Nakoupit akcie Fiverr International Ltd. za $29.31 (5.58%)

Tyto komentáře podporují Sheridanovo hodnocení Buy, zatímco jeho cílová cena 43 USD ukazuje na robustní roční zisk 56,5 %.

S devíti nedávnými hodnoceními analytiků, z nichž 7 bylo na „Buy“ oproti 2 na „Hold“, si akcie FVRR vysloužily konsenzuální hodnocení „Strong Buy“ od Wall Street. Současná obchodní cena akcie je 27,46 USD a průměrná cílová cena je 36,78 USD; dohromady to znamená zisk 34 % v horizontu jednoho roku.