SoFi: Jak se tento fintechový gigant v roce 2024 odrazí ode dna?

Akcie této společnosti rozhodně dostaly zabrat, ale budoucnost je jasná…

Po pomalém začátku roku jsou vyhlídky akcií SoFi Technologies (NASDAQ:SOFI) pozitivnější, než jste se možná domnívali.

Přestože akcie od začátku obchodování v lednu poklesly o více než 16 %, zde jsou tři důvody, proč by si investoři měli své akcie SOFI ponechat.

Výhled akcií SoFi

Jak většina lidí pravděpodobně ví, na podzim roku 2023 se obnovilo splácení studentských půjček, což pro společnost vypadalo jako okamžik potenciálního růstu.

SoFi je jedním z největších poskytovatelů refinancování studentských půjček v USA, přičemž od založení platformy byly poskytnuty miliardy půjček. Tato část podnikání Sofi byla po určitou dobu její nejziskovější, dokud federální moratorium z doby COVID nezastavilo splácení studentských dluhů.

Po obnovení splátek by dlužníci pravděpodobně hledali více možností refinancování, aby snížili své úrokové sazby a měsíční splátky, což by pro SoFi vytvořilo obrovskou příležitost k růstu jejího podnikání v oblasti studentských půjček a k dlouhodobému generování větších příjmů a zisků.

V tiskové zprávě společnosti SoFi za 3. čtvrtletí se počet poskytnutých úvěrových produktů meziročně zvýšil o 24 %, přičemž znatelně vzrostla poptávka po produktech studentských půjček. Společnost se také přehoupla zpět do čistého zisku na bázi GAAP, což dále zdůrazňuje, že společnost je opět na dobré cestě.

Zdroj: Bloomberg

SOFI a krypto

Koncem listopadu společnost oznámila, že přestane vydávat a obsluhovat účty v kryptoměnách. Když jsem o tom psal loni, posteskl jsem si, že ačkoli to může být pro kryptoměnové nadšence nešťastné. Toto rozhodnutí by společnosti umožnilo zaměřit se na jiné iniciativy, jako je například produkt Galileo, který by mohl získat další trakci.

Nicméně vzhledem k tomu, že Komise pro cenné papíry a burzy schválila bitcoinový ETF a kryptoměny jsou na vzestupu, bylo rozhodnutí SoFi při zpětném pohledu pravděpodobně nerozumné a společnost by mohla přijít o obrovskou příležitost nastavenou v tomto rozvíjejícím se prostoru.

Ocenění není astronomické

Nedávné ziskové čtvrtletí společnosti Sofi pomohlo jejímu ocenění vrátit se z astronomických úrovní, na kterých se obchodovala. V současné době se tato online úvěrová platforma obchoduje na 59,6násobku forwardového zisku.

Ačkoli se to může zdát vysoké, růst společnosti v posledních čtvrtletích by mohl pomoci uvést ocenění do správné perspektivy.

SoFi také rozšiřuje svou mezinárodní přítomnost prostřednictvím svého produktu Galileo, který společnost přinesla na platformu prostřednictvím akvizice již v roce 2020. Galileo poskytuje technologická řešení fintech společnostem po celém světě.

Tento produkt ve 4. čtvrtletí 2023 nadále přidával miliony nových účtů, což podtrhuje jeho růst.

Společnost SoFi Technologies dlouhodobě patří mezi ty nejzajímavější subjekty na tzv. fintechové scéně. Spojení finančních služeb a těch nejmodernějších technologií je samozřejmě více než sexy, na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že zvlášť pokud jde právě například o Sofi, velkou roli tady samozřejmě hrají i legislativa a byrokracie.

Tato stránka je v případě SoFi více než zásadní. Společnost zkrátka nechce být tak nějak na okraji, ale snaží se zaujmout právě hlavní proud mezi americkými spotřebiteli. A v tom je právě ten problém. Legislativa a její dodržování jsou samozřejmě důležitými faktory, ale musíme se na toto téma být schopni podívat z obou stran.

Zdroj: Shutterstock

Nakoupit akcie SoFi Technologies, Inc. za $8.53 (1.31%)