Společnost Meta Platforms má před sebou zářnou budoucnost

Akcie tohoto giganta po výsledcích hospodaření prudce vzrostly, ale ještě nedosáhly svého vrcholu.

Výkonnost akcií „sedmičky velkolepých“ byla v letošní výsledkové sezóně smíšená, ale dá se říci, že investoři věří, že poslední výsledky společnosti Meta Platforms (NASDAQ:META) věští dobré vyhlídky pro akcie META.

Jak pravděpodobně víte, akcie mateřské společnosti Facebooku a Instagramu se hned po zveřejnění čtvrtletních výsledků společnosti na začátku tohoto měsíce vyšplhaly o více než 20 % výše. Akcie zůstaly nepříliš daleko pod historickými maximy.

Přesto, i když se někteří mohou domnívat, že trh na výsledky reagoval přehnaně a že akciím hrozí vyvrcholení, já bych k takovému závěru nepředbíhal. Při pohledu na nejnovější výsledky/zprávy je zřejmé, že tato rally byla oprávněná.

Vezmeme-li v úvahu silný katalyzátor této společnosti v oblasti umělé inteligence, má tato akcie mnohem více prostoru k růstu, a to jak v tomto roce, tak i v letech následujících. Čtěte dále, protože vám vysvětlím proč.

Mega pohyb společnosti Meta směrem vzhůru: Jak reagovat?

Než dojdeme k závěru, že trh po zveřejnění posledních výsledků společnosti Meta projevil iracionální bujení, zvažte podrobnosti. Je jasné, že výsledky vyvolaly mezi investory přiměřenou reakci.

Během 4. čtvrtletí 2023 vyskočily tržby meziročně o 25 %, z 32,2 miliardy dolarů na 40,1 miliardy dolarů. Tento růst příjmů spolu s poklesem provozních nákladů (díky úsilí společnosti Meta o „rok efektivity“) vedl k meziročnímu skoku zisku na akcii (neboli EPS) o 203 %, z 1,76 na 5,33 USD. Tyto výsledky výrazně překonaly odhady analytiků.

Pro 1. čtvrtletí 2024 se prognóza počítající s tržbami ve výši 34,5 až 37 miliard USD dostala výrazně nad konsensus (33,9 miliardy USD). Vedle silných výnosů a výhledu společnost také oznámila, že poprvé v historii vydává čtvrtletní peněžní dividendu (50 centů na akcii).

Tato dividenda sice nepovede k ne tak vysokému budoucímu dividendovému výnosu akcií (0,42 %), ale tento krok podtrhuje pokračující změnu priorit zájmů akcionářů společnosti od roku 2023 po nespokojenosti investorů s některými rizikovějšími strategickými plány generálního ředitele Marka Zuckerberga až do konce roku 2022.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Co může být hnacím motorem dalšího růstu?

I když se mnou souhlasíte, že rally společnosti Meta ospravedlnila velký skok ve vnímání výhledu akcií META, stále vás může znepokojovat, že po mimořádně silném období po zisku nyní META vstupuje do období mnohem méně epické cenové výkonnosti.

Ale i když nadšení pro platformy Meta začalo opadat a toto ochlazení by se mohlo přenést do nejbližšího období, nepředpokládal bych, že odtud bude pro META v období mezi dneškem a koncem roku, natož v následujících letech, výkonnost jen do strany.

Přinejmenším na základě klíčových růstových katalyzátorů této společnosti, které jsou spojeny s boomem generativní umělé inteligence, jež právě teď transformuje technologický sektor.

Tento „vzestup umělé inteligence“ je pro společnost Meta dobrou předzvěstí, pokud jde o její hlavní zdroj příjmů (digitální reklamu). Společnost využívá technologii AI ke zvýšení generování příjmů svých platforem sociálních médií. To zase naznačuje velkou pravděpodobnost, že Meta Platforms bude i nadále „drtit“ své čtvrtletní výsledky.

Pokračující dobré výsledky a další důkazy, že vysoký růst bude pokračovat, povedou k dalším býčím vlnám pro akcie.

Výhled akcií META

Akcie se dnes prodávají za přibližně 475 dolarů za kus, takže vzestup na 500 dolarů za akcii je na dohled. Posun k ještě vyšším cenovým úrovním by pro tuto akcii mohl přijít dříve, než si myslíte.

Podle prognóz by měl zisk společnosti Meta v letošním roce dosáhnout téměř 20 dolarů na akcii. To dává společnosti META budoucí poměr ceny a zisku přibližně 23,75. Vzhledem k tomu, jak velký pozitivní vliv má umělá inteligence na růst, může být možný posun na ještě vyšší forwardový násobek.

Na základě horní hranice prognóz prodejců by společnost Meta mohla zaznamenat další dramatický skok v ziskovosti (až o 47 %). I když je příliš brzy na to, abychom tuto možnost ocenili jako téměř jistou, na základě současného výhledu akcií META není příliš brzy (ani příliš pozdě) na to, aby se tyto akcie staly předmětem nákupu za současné ceny.

Zdroj: Meta

Nakoupit akcie Meta za $484.03 (2.27%)