Pohled na 2 výrazně podhodnocené akcie

Po výkyvech na trhu, které v předchozích letech otřásly světovou ekonomikou, je potěšující, že v letech 2023 a 2024 se růstové akcie opět silně vrátí. Společnosti jako Nvidia, Microsoft a Apple zaznamenaly pozoruhodné zisky, čímž posunuly indexy jako S&P 500 za poslední rok přibližně o 20 % vzhůru. Podobně i Nasdaq Composite, který má silné zastoupení technologií, zaznamenal ve stejném časovém rámci impozantní nárůst o přibližně 32 %.

Na pozadí oživení růstově orientovaných valuací však na dnešním býčím trhu stále existují určité akcie, které se jeví jako výrazně podhodnocené – zejména pokud je posuzujeme na základě širokých tržních fundamentů, jako jsou dlouhodobé výsledky hospodaření a vyhlídky na budoucí expanzi. Za tímto účelem označili investiční experti ze společnosti Motley Fool společnosti Alphabet (NASDAQ: GOOGL) a StoneCo (NASDAQ: STNE) za nejlepší nákupy pro investory hledající atraktivně oceněné růstové akcie v roce 2024.

Alphabet Inc. (GOOGL), mateřská společnost digitálních gigantů Google a YouTube, je pro investory atraktivní volbou díky tomu, že se navzdory svým ziskovým podnikům obchoduje za relativně nízké ocenění. Reklama tvoří páteř modelu generování příjmů společnosti Alphabet, protože obchodníky přitahuje rozsáhlý dosah, který nabízejí její produkty podporované reklamou, jako je vyhledávání Google, Gmail a YouTube. Kromě toho zdokonalené možnosti cílení společnosti Alphabet umožňují marketérům oslovit konkrétní demografické skupiny zákazníků, což dále zvyšuje přitažlivost její reklamní platformy.

Zdroj: Getty Images

Za posledních deset let společnost Alphabet zaznamenala neuvěřitelný 365% nárůst ročních příjmů, které vzrostly z 66 miliard dolarů v roce 2014 na 307 miliard dolarů v roce 2023. Tento robustní růst příjmů výrazně přispěl k výsledku hospodaření společnosti Alphabet – provozní příjmy společnosti se za stejné období vyšplhaly z 16,5 miliardy dolarů na 84,3 miliardy dolarů – což představuje pozoruhodný nárůst o 411 %.

Jedinečná nabídka společnosti Alphabet pro obchodníky spočívá v cíleném přístupu k rozsáhlé uživatelské základně, která je následně hnací silou stálého růstu příjmů a zisku. Pozitivní výnosy, které inzerenti zažívají, do značné míry vysvětlují jejich trvalou přízeň platformám Alphabet. V současné době se akcie společnosti Alphabet obchodují za forwardový poměr ceny k zisku 18,8 – což je obvykle vyhrazené číslo pro společnosti, které vykazují omezený růst, nízké marže a méně pevné základy podnikání. V důsledku toho představují akcie společnosti Alphabet vzhledem k levnému ocenění atraktivní doplněk portfolia.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $140.52 (-1.58%)

StoneCo Ltd. (STNE), brazilská korporace v oblasti finančních technologií, která poskytuje služby zpracování plateb a software pro řízení maloobchodu malým a středním podnikům (SMB), je další akcií nabízející potenciální vysoký růst za nízkou cenu.

Podnikání společnosti StoneCo v oblasti inkasních úvěrů se dostalo do potíží poté, co při poskytování úvěrů malým a středním podnikům využívala nedostatečné a nepřesné údaje z brazilského národního systému registrů, což způsobilo prudký pokles jejího ocenění. To mělo za následek poskytování úvěrů nedostatečně prověřeným podnikům, které se během pandemie sotva udržely, což vedlo k velkým ztrátám společnosti StoneCo. Nicméně i přes klesající trend, v jehož důsledku se akcie společnosti StoneCo ocitly o 82 % níže než na svém vrcholu, čeká na bystré investory příležitost.

Zdroj: Getty Images

Společnost StoneCo, která se v současné době obchoduje za zhruba 14násobek očekávaného letošního zisku a přibližně 2násobek očekávaných tržeb, přijala nápravná opatření a obnovila silnou růstovou trajektorii, podpořenou činností v oblasti zpracování plateb. Zpráva za 3. čtvrtletí uvádí meziroční nárůst tržeb o 25 %. Současně se o 302 % zvýšil i ne-GAAP (upravený) zisk na akcii.

Pozoruhodné je, že ocenění společnosti StoneCo podle všeho odráží očekávání růstu zisku středním jednociferným tempem ročně v následujícím desetiletí. Nicméně povzbudivá trajektorie společnosti a prognóza vedení společnosti, která počítá s 31% složeným ročním tempem růstu upraveného čistého zisku v letech 2024 až 2027, nabízí optimistický výhled.

I za předpokladu, že by společnost StoneCo zvyšovala své zisky polovičním tempem oproti předpokládanému, se akcie při současných cenách jeví jako podhodnocené. Pokud společnost svůj ambiciózní růstový cíl skutečně splní, mohly by její akcie přinést mimořádné výnosy. Profil rizika a výnosu společnosti StoneCo je tedy na dnešním trhu příznivý, což z ní dělá ideální volbu pro bystré investory, kterou by měli zvážit v roce 2024.

Nakoupit akcie StoneCo Ltd. za $16.50 (-4.07%)