Investoři se vrhají na akcie Nvidie. Ta samotná však investuje do 5 dalších akcií s AI

Výrobce čipů Nvidia (NVDA) se ukázal být hvězdnou investicí, neboť cena akcií za posledních pět let vzrostla o téměř 1 800 % a jen za poslední rok se více než ztrojnásobila. Za tento raketový vzestup může především zájem investorů o potenciál umělé inteligence (AI), což je oblast, ve které se Nvidia umístila jako klíčový hráč.

Vedení společnosti považuje produkty a služby související s umělou inteligencí za katalyzátory, které jsou hnací silou impozantního nárůstu tržeb společnosti. Společnost Nvidia předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2024 vykáže tržby ve výši 20 miliard USD, což představuje ohromující 231% meziroční nárůst. Vzhledem k velikosti a postavení společnosti je taková expanze nepochybně pozoruhodná.

Zajímavý vývoj se dostal do povědomí veřejnosti, když společnost Nvidia 14. února podala své první hlášení 13F Komisi pro cenné papíry (SEC). Tento formulář obvykle používají institucionální investiční manažeři, aby zveřejnili držbu svých akcií. Podle tohoto podání má portfolio akcií společnosti Nvidia hodnotu 230 milionů dolarů a skládá se výhradně z akcií společností zabývajících se umělou inteligencí.

Z 13F společnosti Nvidia vyplývá, že vlastní akcie pouze pěti společností, z nichž všechny jsou do určité míry spojeny s umělou inteligencí. Největší investicí společnosti Nvidia je Arm Holdings (ARM), jejíž akciová pozice má hodnotu 147 milionů dolarů. Společnost Arm je známá tím, že licencuje své návrhy polovodičových čipů pro umělou inteligenci dalším společnostem, což je obchodní model, který v současné době zažívá rostoucí poptávku.

Zdroj: Getty Images

Další v pořadí v rámci investičního portfolia společnosti Nvidia je Recursion Pharmaceuticals (RXRX), biotechnologická společnost v rané fázi vývoje, která využívá AI ke zpracování genetických dat a objevování nových léků. SoundHound AI (SOUN) poskytuje hlasového asistenta s umělou inteligencí podobného těm, které nabízejí velké technologické společnosti, ale může se pochlubit vynikajícím porozuměním hovorovému jazyku.

Mezi další akcie společnosti Nvidia patří TuSimple Holdings, která pracuje na technologii AI umožňující autonomní nákladní dopravu, a Nano-X Imaging (NNOX). Nanox, nejmenší pozice společnosti Nvidia, se zabývá přechodem světa na novou digitální rentgenovou technologii využívající umělou inteligenci k analýze snímků s cílem najít vzory, které lékaři přehlížejí, a zlepšit tak výsledky pacientů.

Trend akcií AI se může některým pozorovatelům jevit jako přehnaný a historie akciového trhu je skutečně plná trendů, které nakonec vyšuměly. Investoři by proto měli být opatrní a rozvážní. Umělá inteligence má však obrovský potenciál pro výrazné zlepšení v lékařském sektoru, a proto stojí za zmínku investice společnosti Nvidia do společností Recursion Pharmaceuticals a Nanox.

Rozsah datových souborů v oblasti medicíny je obrovský, což je oblast, kde AI skutečně vyniká při zpracování obrovského množství dat. Vezměme si nedávné partnerství společnosti Recursion Pharmaceuticals se společností Tempus. Ve třetím čtvrtletí roku 2023 jim partnerství umožnilo přístup k dalším 20 petabajtům onkologických dat, takže nyní disponují neuvěřitelnými 50 petabajty pro výzkum rakoviny.

Společnost Nanox má mezitím v současné době v provozu omezený počet lékařských přístrojů, ale jejím cílem je nasadit 15 000 přístrojů, které každý měsíc provedou více než 150 digitálních skenů. Pokud by se tyto cíle podařilo uskutečnit, shromáždilo by se měsíčně téměř 2,3 milionu lékařských snímků, čímž by potenciálně vznikl největší soubor lékařských zobrazovacích dat na světě. Aby bylo možné tento soubor dat vytěžit pro objevy, bylo by nutné použít umělou inteligenci.

Společnosti Recursion Pharmaceuticals i Nanox skutečně sázejí na to, že umělá inteligence jim umožní dosáhnout významného pokroku v medicíně využitím rozsáhlých souborů lékařských dat. Proto tyto akcie představují značný růst, přestože ztělesňují vysoké riziko a výnos. Obě společnosti mají omezené zdroje příjmů a značné ztráty; jedná se tedy o vysoce rizikové akcie a investiční rozhodnutí by měla být přijímána uvážlivě. Podíl společnosti Nvidia v těchto společnostech by neměl být mylně chápán jako záchranná síť zaručující úspěch.

Možnost je vzrušující, pokud vše půjde dobře a AI povede tyto dvě společnosti k významným průlomům. Investoři by měli k těmto akciím přistupovat obezřetně a plně si uvědomovat související rizika. Toto vyprávění slouží jako připomínka potenciálu, který v sobě AI skrývá, rizik, která jsou s ní spojena, a obrovského a transformačního dopadu, který může mít v různých oblastech. Rozvíjení role společnosti Nvidia v této oblasti je něco, co stojí za pozornost v nadcházejících časech.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $693.62 (-4.48%)