Je boom Bitcoinu už jen vzpomínkou, nebo nás čeká další?

Prudký vzestup Bitcoinu a jeho nekončící pohyb na globálním trhu kryptoměn zanechal mnoho ambiciózních investorů v úvahách, zda bitcoinová párty již nemá svůj vrchol a zda okno investičních příležitostí již neproběhlo. Za poslední rok se přední kryptoměna zastavila na impozantním zisku 118 %, přičemž 82 % tohoto zisku bylo dosaženo za pouhé čtyři měsíce. Tato čísla vyvolávají naléhavé otázky: Ujel už bitcoinový vlak? Je už pozdě hledat prostor v pokračující kryptoměnové rally?

Bitcoin, který má potenciál poskytovat značné výnosy a je označován za digitální ekvivalent zlata, měl pro investory vždy dvojí přitažlivost. Historie ukázala, že Bitcoin má tendenci odměňovat ty investory, kteří jsou ochotni zachovat trpělivost a projevit odvahu po zhruba čtyřletém časovém rozvrhu.

Za každých 201 000 bloků zpracovaných dat Bitcoinu se odměny prodloužené těžařům snižují na polovinu, což se označuje jako “halving”. Základním motivem tohoto schématu je kontrola inflace spojené se zrychlenou produkcí mince. Zajišťuje také konzistentní pobídku k vyšším cenám mincí, které obstarává konzistentní pracovní zátěž potřebná k vytváření nových datových bloků. Těžaři jsou základními ověřovateli bitcoinových transakcí, a tudíž bez růstu cen mincí by nákladný hardware pro těžbu blockchainu a související účty za elektřinu nedávaly ekonomický smysl.

Zdroj: Shutterstock

Tento cenový vzorec je v průběhu let pozoruhodně konzistentní. Ceny bitcoinů často zaznamenávají výrazný nárůst po každém půlení, jak uvádějí nadšení investoři i skeptici. Prudký nárůst ceny není okamžitý, protože od každé události půlení do pozorované nejvyšší ceny obecně uplyne přibližně 18 měsíců. Dlouhodobý trend růstu cen je však spolehlivě konzistentní. Podle výpočtů je příští půlící událost zakreslena na 29. dubna, což naznačuje opatrně předpokládaný býčí běh po tomto datu. Bez ohledu na nedávné cenové zisky by výsledný prudký nárůst mohl Bitcoin přesměrovat na nevídanou úroveň, stejně jako tomu bylo po předchozích půleních v květnu 2020, červenci 2016 a listopadu 2012.

Zralost trhu a postupné přijímání Bitcoinu jako mainstreamové formy hodnoty dále upevňují jeho pozici jako životaschopné investiční možnosti. Vzhledem k tomu, že se blíží tempu růstu nabídky, které se záměrně posouvá pod tempo růstu celosvětové produkce zlata, Bitcoin skutečně nachází pevnou půdu pod nohama jako uchovatel hodnoty. Bitcoin, zapřísáhlý digitální dvojče fyzického zlata, urazil od svého vzniku v roce 2008 dlouhou cestu.

Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest nedávno sdělila, že po nadcházející události, kdy se Bitcoin rozpůlí, pokud bude jeho reakce napodobovat reakci zlata po výkyvech v míře nedostatku, mohl by být dopad zdrcující. Nicméně Bitcoin nadále dozrává a vyvíjí se, což vede k jeho významu a hodnotě přesahující číselnou hodnotu. Stejně zásadní je víra v odolnost, použitelnost a mainstreamovou implikaci systému v kontextu reálného světa.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

S rostoucí přítomností v portfoliích institucionálních investorů a s rostoucím přijetím v hlavním proudu se zrychluje tržní vyspělost Bitcoinu. Faktory, jako jsou burzovně obchodované fondy založené na Bitcoinu a zvýšený přístup k uživatelsky přívětivým investičním metodám, by mohly v dlouhodobém horizontu potenciálně přepsat pravidla hry. Tyto pokroky usnadňují investorům bez kryptoobchodních účtů investovat přímo do ceny Bitcoinu prostřednictvím jejich již existujících účtů pro obchodování s akciemi.

Míra přijetí je však nepředvídatelná. Přestože jsou položeny základy pro širší přijetí, budoucí hodnota Bitcoinu je nadále předmětem vášnivých debat.

Stejně jako u každé investice zůstává zlatým pravidlem diverzifikace. Vysoký potenciál výnosu nezbavuje Bitcoin výhrad. Ostražití investoři proto musí tato rizika zohlednit úměrně své ochotě riskovat a víře v dlouhodobé vyhlídky kryptoměny.

Proto je otázka, zda je na nákup Bitcoinu pozdě, či nikoli, vysoce individuální a závisí na faktorech, jako je tolerance k riziku, porozumění trhu a intuice. Přestože se jedná o spekulativní aktivum s potenciálem dramatických zisků i výrazných propadů, ceny bitcoinů v roce a půl po každém půlení konzistentně rostly. V důsledku toho se na obzoru po dalším půlení objevuje další zvýšení ceny.

Investoři, kteří uvažují o Bitcoinu, by měli pochopit volatilní povahu této šifrované měny a připravit se na vzrušující, ale nejistou budoucnost. Při pohledu na předchozí cenové trendy po půlení se však zdá, že vlak s Bitcoinem ještě nevyjel ze stanice.

Zdroj: Unsplash

Investování do Bitcoinu není o nákupu za nejnižší cenu a prodeji na dokonale načasovaném vrcholu. Spíše je třeba se zaměřit na vytvoření rezervy spolehlivé hodnoty, podobné fyzickému zlatu. Ironií je, že pokud byste nakoupili Bitcoin ve zdánlivě katastrofálních dobách, například na vrcholu 1 152 USD v prosinci 2013 nebo při masivním nárůstu o čtyři roky později na 17 760 USD, získali byste při dnešní ceně Bitcoinu, zhruba 51 800 USD za Bitcoin, značné výnosy.

Namísto soustředění se na dokonalé načasování by se skutečná hodnota investic do Bitcoinu měla rozvíjet v průběhu nadcházejících let a mnohonásobně delších desetiletí. Podle mé analýzy poslední výzva k nástupu do vozu s Bitcoinem teprve zazní.

Nakoupit akcie Bitcoin USD za $52,087.39 (0.60%)