Výhodné dividendové akcie s velkou tržní kapitalizací

Investování do dividendových akcií vám může pomoci generovat pravidelný tok pasivních příjmů s nízkými náklady. Zde je třeba identifikovat kvalitní společnosti s velkou tržní kapitalizací, kterým se daří napříč tržními cykly a které generují stabilní peněžní toky. Obecně platí, že blue-chip společnosti přidělují část těchto peněžních toků akcionářům ve formě dividend. Dále tyto společnosti každoročně zvyšují dividendy, což zvyšuje efektivní výnos v čase.

Mezi tři takové společnosti, které vám mohou pomoci generovat pasivní příjem, patří Coca-Cola (NYSE:KO), Pepsi (NASDAQ:PEP) a Procter & Gamble (NYSE:PG). U každé z těchto akcií jsem býkem díky jejich silným značkám, předvídatelným ziskům a stabilním, rostoucím dividendám.

The Coca-Cola Company (KO)
Společnost Coca-Cola, jejíž tržní hodnota dosahuje 256 miliard USD, patří mezi nejznámější značky na světě. Zabývá se výrobou a prodejem nealkoholických nápojů. Za posledních 20 let přinesly akcie společnosti Coca-Cola akcionářům výnos 133 %. Po očištění o dividendy se však celkové výnosy blíží 323 %.

Zdroj: Getty Images

Ačkoli akcie společnosti Coca-Cola nedosahují výkonnosti širšího trhu, stále dlouhodobě překonávají inflaci. Akcie je navíc mnohem méně volatilní než index S&P 500, její beta je nižší než 0,6. Hodnota beta nižší než 1,0 naznačuje nízkou relativní volatilitu dané akcie.

Navzdory své obrovské velikosti zvýšila společnost Coca-Cola své tržby z 33 miliard USD v roce 2020 na 43 miliard USD v roce 2022. V roce 2023 se její tržby zvýšily na 45,75 miliardy dolarů. Pro srovnání, provozní výnosy vzrostly z 9 miliard USD v roce 2020 na téměř 11 miliard USD v roce 2022 a 11,3 miliardy USD v roce 2023.

Společnost Coca-Cola vyplácí akcionářům anualizovanou dividendu ve výši 1,94 USD na akcii, což znamená budoucí výnos ve výši 3,3 %. Za posledních 20 let společnost Coca-Cola zvyšovala své dividendy ročním tempem 7,3 %.

Společnost Coca-Cola nadále získává podíl na trhu v segmentu nápojů a rok 2023 zakončí s volným peněžním tokem ve výši 9,7 miliardy USD. Její výplatní poměr se pohybuje kolem 75 %, což jí poskytuje dostatečný prostor pro posílení rozvahy, reinvestice do kapitálových výdajů a zvýšení dividend.

Nakoupit akcie The Coca-Cola Company za $60.62 (2.06%)

Jaká je cílová cena pro akcie společnosti Coca-Cola?
Ze 14 analytiků sledujících akcie Coca-Cola jich 10 doporučuje nákup a 4 doporučují držení. Pro akcie KO není žádné doporučení k prodeji. Průměrná cílová cena akcií KO je 65,79 USD, což naznačuje potenciál růstu o 10,8 % oproti současné úrovni.

PepsiCo, Inc. (PEP)
Společnost Pepsi, jejíž tržní kapitalizace je oceněna na 229 miliard USD, je přímým konkurentem společnosti Coca-Cola. Do jejího portfolia značek kromě Pepsi patří mimo jiné Cheetos, Gatorade, Lay’s a Mountain Dew. Pepsi v současné době vyplácí akcionářům anualizovanou dividendu ve výši 5,06 USD na akcii, což znamená 3% výnos.

Společnost navíc zvyšuje výplaty již 52 let po sobě, což je pozoruhodné. Za posledních 20 let Pepsi zvyšovala dividendy o více než 10 % ročně.

V posledních letech společnost Pepsi zvýšila ceny výrobků, aby vyrovnala inflaci, čímž ukázala svou cenovou sílu. V důsledku pomalého makroprostředí však Pepsi očekává, že tržby v roce 2024 meziročně vzrostou pouze o 4 %, což je méně, než konsenzuální odhady ve výši 5,2 %.

Nakoupit akcie PepsiCo, Inc. za $167.98 (1.00%)

Jaká je cílová cena pro akcie Pepsi?
Z 16 analytiků pokrývajících akcie společnosti PEP jich devět doporučuje nákup, sedm držení a žádný prodej, což znamená, že konsenzuální hodnocení je mírně nákupní. Průměrná cílová cena akcií Pepsi je 189,44 USD, což je 13,9 % nad současnou cenou.

The Procter & Gamble Company (PG)
Poslední dividendovou akcií na mém seznamu je Procter & Gamble s hodnotou 370 miliard dolarů. Společnost Procter & Gamble působí v segmentu značkového baleného spotřebního zboží, je známá a působí v mnoha vertikálních oblastech, jako je mimo jiné kosmetika, zdravotní péče a péče o rodinu.

Podobně jako jiné společnosti se i P&G potýká s mírnými výdaji spotřebitelů v souvislosti s vyššími úrokovými sazbami a inflací. Navzdory těmto nepříznivým faktorům vzrostl zisk společnosti P&G ve čtvrtletí od října do prosince o 16 % díky úsporám nákladů a zvýšení cen.

Společnost očekává, že organické tržby v roce 2024 porostou o 4 až 5 %, zatímco v roce 2023 to bylo o 7 %. Zaměření společnosti P&G na optimalizaci nákladů by mělo vést k dalšímu růstu zisku a dividend.

P&G vyplácí akcionářům anualizovanou dividendu ve výši 3,76 USD na akcii, což znamená forwardový výnos 2,4 %. Za posledních 20 let se tyto výplaty zvyšovaly o 7,6 % ročně.

Nakoupit akcie The Procter & Gamble Company za $159.03 (0.97%)

Jaká je cílová cena akcií PG?
Z 16 analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti PG, jich 10 doporučuje nákup, 6 doporučuje držet a žádný nedoporučuje prodat, což dává konsenzuální hodnocení mírného nákupu. Průměrná cílová cena akcií PG je 167,93 USD, což je 6,6 % nad současnou cenou.

Závěr
Investoři s pasivním příjmem mohou zvážit investice do dividendových akcií s velkou tržní kapitalizací. Kromě dividendového výnosu mohou investoři těžit i z dlouhodobých kapitálových zisků.

Vzhledem k průměrnému výnosu 2,8 % u těchto tří akcií vám investice 5 000 USD do každého z těchto dividendových gigantů pomůže vydělat 420 USD na ročních dividendách. V případě, že se výplaty každoročně zvýší o 7 %, vaše dividendy se v příštích 10 letech zdvojnásobí.