2 nejlepší energetické akcie k nákupu v dubnu

Akcie energetických společností mají za sebou impozantní vstup do roku 2024 s průměrným ziskem přes 12,5 %, což se projevuje u ETF Energy Select Sector SPDR. Tyto nápadné zisky trvale překonávají rovněž planoucí růst indexu S&P 500 o 10,2 %. Nicméně i přes zrychlení energetického sektoru by bližší pohled odhalil akcie vykazující obrovský dubnový potenciál, jako jsou Enbridge (NYSE: ENB) a Brookfield Renewable (NYSE: BEPC)(NYSE: BEP). Několik podstatných důvodů podtrhuje jejich potenciál vyvolat od tohoto okamžiku vysoké celkové výnosy.

Navzdory pomalému začátku roku, kdy se akcie sotva posouvaly, Enbridge Inc. (ENB), kanadský gigant v oblasti ropovodů a veřejných služeb, udělal od začátku roku pozoruhodný pokrok. Výsledky společnosti za čtvrté čtvrtletí, oznámené na začátku února, vykazují chvályhodný 6% nárůst upraveného zisku EBITDA v loňském roce, čímž společnost již 18. rok po sobě dosáhla svého finančního plánu. Společnost Enbridge navíc později rozšířila svůj zřejmý výhled růstu až do roku 2026 a předpověděla, že v uvedeném období bude upravený zisk EBITDA ročně růst o 7 % až 9 %.

Zdroj: Getty Images

Růstovou trajektorii společnosti Enbridge podpořila perspektivní akvizice tří plynárenských společností od společnosti Dominion v rámci transakce v hodnotě 14 miliard USD. Společnost tuto transakci označila za příležitost, která se naskytne jednou za generaci. Minulý měsíc dokončila první akvizici a očekává, že zbývající dvě budou uzavřeny do konce roku.

Současně si společnost zajistila další klíčovou investiční příležitost. Vytvořila společný podnik, který má spojit její projekt plynovodu Rio Bravo s několika dalšími plynovody a vybudovat dominantní systém dodávek plynu z Permské pánve na pobřeží Mexického zálivu. Tento rozhodující podnik má okamžitě přispět k jejím ziskům, diverzifikovat a zvýšit její peněžní toky, optimalizovat rozvahu a znásobit růst.

Navzdory tomuto vývoji jsou akcie společnosti Enbridge díky své neměnnosti tento měsíc ještě lákavějším nákupem. Společnost si udržuje 7,5% dividendový výnos, který by měl růst spolu se stabilně rostoucím cash flow. Společnost Enbridge vykazuje dobré výsledky v historii, kdy 29 let po sobě zvyšovala dividendu. Tato kombinace výnosu a růstu má potenciál generovat celkové výnosy přesahující 10 % ročně.

Nakoupit akcie Enbridge Inc. za $35.85 (-0.91%)

Na rozdíl od prudce rostoucích energetických akcií zaznamenaly akcie společnosti Brookfield Renewable Partners L.P. (BEP) v letošním roce pokles a jejich hodnota klesla přibližně o 15 %. Tento pohyb se zdá být neintuitivní vzhledem k dobrým výsledkům za čtvrté čtvrtletí, které společnost vykázala teprve v únoru loňského roku. Její provozní prostředky (FFO) dosáhly rekordní výše 1,1 miliardy dolarů, což představuje 7% nárůst oproti předchozímu roku. To sice bylo pod stanoveným cílem více než 10% meziročního růstu FFO na akcii, ale tento výpadek byl způsoben především opožděným uzavřením několika transakcí během čtvrtého čtvrtletí a také více než polovinou developerských projektů, které byly v tomto období uvedeny do provozu.

Zdroj: Getty Images

Očekává se však, že tyto problémy se v letošním roce promění ve výhody. Společnost Brookfield Renewable bude těžit z plného dopadu 2 miliard USD, které se loni dohodla uvolnit na akvizice, a zároveň se bude těšit z celoročního zisku z nedávno dokončených developerských projektů.

Společnost Brookfield Renewable vykazuje obrovský potenciál pro další růst. V současné době má rozsáhlý a rozšiřující se počet nevyřízených rozvojových projektů, včetně 24 gigawattů projektů v pokročilé fázi. Ty po uvedení do provozu zvýší roční FFO o dalších 300 milionů dolarů. Společnost má dostatečnou finanční flexibilitu, aby mohla pokračovat v uzavírání lukrativních obchodů. Díky nim společnost předpokládá dvouciferný růst FFO na akcii nejméně do roku 2028.

Po letošním výprodeji si nyní investoři mohou tento růst koupit za výrazně sníženou cenu. Mohou si také zajistit vyšší dividendový výnos na úrovni 5,8 % po více než 5% zvýšení dividendy na začátku tohoto roku. Vzhledem k současným okolnostem by společnost Brookfield Renewable mohla v budoucnu generovat vysoké celkové výnosy.

Nakoupit akcie Brookfield Renewable Partners L.P. za $23.15 (-0.34%)

I přes relativně méně bouřlivou výkonnost ve srovnání s obdobnými společnostmi v energetickém sektoru mají Enbridge i Brookfield Renewable větší potenciál růstu. Vzhledem k jejich nadcházejícímu růstu a vysoce výnosným dividendám je pravděpodobné, že tyto energetické akcie mohou v následujících letech dosáhnout značných celkových výnosů. Je zřejmé, že obě společnosti představují přesvědčivé argumenty pro investory, kteří chtějí investovat svůj kapitál do podniků s vysokým výnosem.