Dolar je stabilní, údaje o inflaci podporují sázky na snížení sazeb v červnu

Dolar byl v pondělí v podstatě stabilní, protože údaje o snižování cen v USA posílily sázky na to, že Federální rezervní systém by mohl v červnu snížit úrokové sazby, zatímco kurz jenu se pohyboval poblíž 152 za dolar a obchodníci byli v napětí kvůli hrozbě intervencí.

Cenový index výdajů na osobní spotřebu (PCE) v únoru vzrostl o 0,3 %, uvedl v pátek Úřad pro ekonomickou analýzu ministerstva obchodu, zatímco ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali růst o 0,4 %.

Zpráva rovněž ukázala, že spotřebitelské výdaje minulý měsíc vzrostly nejvíce za poslední rok, což podtrhuje odolnost ekonomiky. Většina trhů po celém světě byla v pátek zavřená, evropské trhy byly zavřené i v pondělí.

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell v pátek uvedl, že nejnovější údaje o inflaci v USA jsou „v souladu s tím, co bychom rádi viděli“, v komentáři, který se shodoval s jeho výroky po zasedání Fedu minulý měsíc.

Zdroj: Canva

„Ochota Fedu tolerovat inflaci výrazně nad 2 % a zároveň stále zvažovat snížení sazeb podporuje riziková aktiva,“ uvedl Mansoor Mohi-uddin, hlavní ekonom Bank of Singapore.

Trhy nyní oceňují 68,5% šanci, že Fed v červnu sníží sazby, oproti 57% šanci na konci minulého týdne, ukázal nástroj CME FedWatch. Obchodníci rovněž oceňují snížení sazeb o 75 bazických bodů v letošním roce.

Stratégové Citi uvedli, že Fed zůstává na cestě k zahájení snižování sazeb v červnu. „Pokud aktivita vydrží, Fed by mohl letos provést tři snížení sazeb. Další změkčení na trzích práce nás však nutí očekávat pět snížení sazeb v tomto roce.“

Pozornost investorů se zaměří na březnové údaje o zaměstnanosti, které budou zveřejněny později, přičemž měkká zpráva o zaměstnanosti dále zvýší šance, že Fed od června zahájí cyklus uvolňování sazeb.

Euro bylo o 0,03 % níže na úrovni 1,0787 USD a pohybovalo se v blízkosti svého více než měsíčního minima 1,0769 USD, kterého se dotklo minulý týden. Sterling byl naposledy na úrovni 1,2637 USD, což je o 0,12 % více než včera.

Dolarový index, který měří americkou měnu vůči šesti soupeřům, byl o 0,057 % vyšší na 104,54, blízko šestitýdenního maxima 104,73, kterého se dotkl minulý týden.

Pozornost na měnovém trhu se soustředila na jen, protože jeho posun k úrovním, které byly naposledy zaznamenány v roce 1990, oživuje hrozbu intervencí japonských úřadů.

Ve středu se jen vůči dolaru dotkl 34letého minima 151,975 a naposledy byl v pondělí na úrovni 151,395 za dolar.

Japonsko intervenovalo na měnovém trhu v roce 2022, nejprve v září a poté znovu v říjnu, když se kurz jenu posunul k 32letému minimu 152 za dolar.

Plány Japonska ohledně jenu je nadále obtížné předvídat. Její fiskální rok skončil, což znamená, že Bank of Japan se nemusí obávat náhlého pohybu jenu, který by ovlivnil rozvahu.

Zdroj: Canva

Zdá se však, že zprávy o mimořádném zasedání tří měnových orgánů – ministerstva financí (MOF), BOJ a Agentury pro finanční služby – z minulého týdne a ústupky ze strany úředníků zapůsobily na návrat jenu z 34letých minim.

Ministr financí Shunichi Suzuki v pondělí uvedl, že nevylučuje možnosti proti nadměrnému pohybu měny a bude adekvátně reagovat, a zopakoval své varování před rychlými pohyby jenu.

Poslední týdenní údaje amerického regulátora trhů ukázaly, že spekulanti drží čistou krátkou pozici v jenu v hodnotě 10,64 miliardy dolarů, čímž zvýšili své sázky zpět na dvouleté maximum 11 miliard dolarů, které drželi na začátku března.

Čínský jüan v pondělí pod tlakem dolaru oslabil, i když nejnovější čínské údaje signalizovaly, že oživení ekonomiky nabírá na síle a centrální banka se trvale snaží měnu stabilizovat.

Na spotovém trhu jüan otevíral na úrovni 7,2227 za dolar a naposledy se měnil za 7,2292. Na offshore trhu se jüan obchodoval za 7,2508 za dolar.

V ostatních měnách byl australský dolar o 0,08 % výše na 0,6521 USD, zatímco novozélandský dolar se téměř nezměnil na 0,59805 USD.

V kryptoměnách bitcoin naposledy vzrostl o 1 % na 70 425,88 USD. Ether byl o 3 % výše na úrovni 3 600 USD.