2 akcie umělé inteligence (AI), které z Vás mohou udělat milionáře

Akcie umělé inteligence (AI) se dostaly na prakticky nevídanou cestu tvorby bohatství, která připomíná rozkvět v rané éře internetu. Byl zaznamenán mimořádný nárůst tržní kapitalizace, jako je například přírůstek společnosti Nvidia ve výši téměř 2 bilionů dolarů od počátku roku 2023. Výrazná hodnota vytvořená mezi sedmi předními hráči na poli umělé inteligence a jejich protějšky rovněž zahrnovala biliony. Umělá inteligence je však považována teprve za počáteční fázi, přičemž se objevují paralely s fází vytáčeného připojení k internetu. Očekává se, že umělá inteligence, zejména generativní umělá inteligence, se bude výrazně zlepšovat a vytvářet aplikace, které se v současné době mohou zdát nepředstavitelné.

Mezi hlavní beneficienty odvětví AI patří společnost Super Micro Computer (SMCI), která je známá výrobou serverů a úložných zařízení, zejména pro AI. Supermicro, což je populární přívlastek této společnosti, zaznamenalo v předchozím roce gargantuovský 800% skok v akciích, a to díky své zjevné dominanci v oblasti hardwaru pro AI. Ve svém druhém fiskálním čtvrtletí zaznamenala pozoruhodný 103% nárůst tržeb. Vedení společnosti předpovídá další zrychlení růstu zahrnující následující dvě čtvrtletí směrem k ročnímu cíli fiskálního roku, kterým je 101% až 107% růst tržeb.

Zdroj: Getty Images

Poptávka na trhu údajně převyšuje nabídku, prozradil generální ředitel Charles Liang a zdůraznil tak potenciál společnosti k ještě větší expanzi vzhledem k lepší nabídce. Konkurenční výhodou společnosti Supermicro je úzký vztah s firmou Nvidia, která vlastní ohromující více než 90% podíl na trhu grafických procesorů pro datová centra. Díky geografické blízkosti obou společností je usnadněna spolupráce, která umožňuje navrhovat serverové systémy na míru různým potřebám zákazníků. Kromě toho nabídka přizpůsobení produktů společnosti Supermicro dalece převyšuje konkurenci, což je spojeno s působivou bilancí rychlejšího uvádění na trh.

Poměr zisku společnosti Supermicro je v současné době stanoven na méně než 50 a její tržní kapitalizace činí podle letošních odhadů 59 miliard USD. Pokud její prvenství v oblasti serverů s umělou inteligencí zůstane zachováno, mohly by její akcie v budoucnu prudce vzrůst a příspěvky investorů ve výši 250 000 USD by se mohly proměnit v 1 milion USD.

Nakoupit akcie Super Micro Computer, Inc. za $1,037.15 (2.69%)

Dalším potenciálním vítězem v odvětví umělé inteligence je společnost Micron Technology, Inc. (MU), která se specializuje na výrobu paměťových čipů. Vzhledem k zásadní roli, kterou paměťové čipy hrají při vývoji a provozu AI modelů, jako je například ChatGPT, je Micron klíčovým hráčem na trhu. Oproti jiným firmám jako Supermicro a Nvidia, které již zaznamenaly výrazný růst, se růstový potenciál Micronu v oblasti AI teprve začíná dostávat do povědomí investorů. Jeho akcie zůstávají relativně dostupné, s poměrem ceny k prodejům čtyřnásobně nižším než u jiných podobných společností. To poskytuje investiční příležitost pro ty, kteří hledají exponenciální růstový potenciál v oblasti umělé inteligence a souvisejících technologií. Micron má pevné základy a je dobře pozicionován, aby využil rostoucí poptávku po paměťových čipech ve světě AI a datové analýzy.

Zdroj: Getty Images

Převažující pokles v odvětví výroby čipů, který je z velké části připisován zpomalení prodeje osobních počítačů a tabletů po pandemii, se společnosti Micron výrazně dotkl. Nicméně umělá inteligence se stala záchranným lanem společnosti. Generální ředitel společnosti Micron, Sanjay Mehrotra, v nedávném hovoru k výsledkům hospodaření prohlásil: “Nacházíme se na samém počátku několikaleté růstové fáze poháněné umělou inteligencí, protože tato převratná technologie změní všechny aspekty podnikání a společnosti.”

Řešení HBM3E s vysokou pamětí společnosti Micron, které boduje u konkurence, poskytuje více než dvacetinásobnou šířku paměťového pásma standardního serverového modulu a zároveň spotřebovává o 30 % méně energie – což je v případě hardwaru pro umělou inteligenci důležitý faktor. Společnost nyní usiluje o rekordní tržby ve fiskálním roce 2025 a výrazné zvýšení ziskovosti. Vzhledem k této dynamice spolu s vedoucím postavením v oblasti paměťových čipů by společnost Micron mohla v dohledné budoucnosti zčtyřnásobit svou současnou tržní kapitalizaci ve výši 130 miliard dolarů, což znamená, že potenciální investice ve výši 250 000 dolarů mohou vzrůst na milion dolarů.

Nakoupit akcie Micron Technology, Inc. za $124.30 (5.44%)