Nejlepší scénáře pro růst pomyslné „Sedmičky velkolepých“ akcií

Zajímá vás, jak vysoko může Velkolepá sedmička v roce 2024 vystoupat? Pojďme si probrat nejlepší možné scénáře.

Není žádným tajemstvím, že akcie „velkolepé sedmičky“ si v průběhu roku 2023 a 2024 vedly mimořádně dobře. V tomto článku se podíváme na nejlepší scénáře vývoje těchto akcií. Než se k těmto nejlepším scénářům dostaneme, podívejme se, jak důležité se staly.

V roce 2023 vytáhla Velkolepá sedmička index S&P 500 nahoru o 24 %. Jedna z nich ztrojnásobila svou hodnotu, další zdvojnásobila a nejhorší akcie vzrostly o téměř 60 %. Jejich společný 106% výnos byl fenomenální. Bylo to tak působivé, že jeden vedoucí výzkumu nazval zbývající akcie v rámci indexu S&P 500 „Meager 493“, čímž upozornil na jejich relativní nedostatečný přínos.

Tato silná výkonnost vyvolává otázku: o kolik ještě může Velkolepá sedmička stoupnout? Nikdo přesně neví, jak vysoko, ale je jisté, že určujícím faktorem bude umělá inteligence (AI). Pojďme se dnes podívat na 3 nejvýraznější zástupce této pomyslné sestavy.

Alphabet (GOOG,GOOGL)

Společnost Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) se do roku 2023 plahočila vždy o krok pozadu za ostatními akciemi v rámci Velkolepé sedmičky. Microsoft vyrazil z brány díky silným investicím do OpenAI a integraci ChatGPT do svého vyhledávacího nástroje Bing.

Zdálo se, že společnost Alphabet byla v tomto ohledu zaskočena. Od té doby se snaží vše dohnat. Alphabet vydal svého chatbota Barda, kterého později přejmenoval na Gemini. Služba nebyla nijak zvlášť dobře hodnocena a její Velký jazykový model (LLM) byl dvakrát aktualizován. To je pohled z deseti tisíc stop na dnešní pozici společnosti Alphabet.

V zásadě představuje společnost smíšený celek. Tržby rostou již čtyři čtvrtletí v řadě, přičemž v posledním čtvrtletí se tržby zvýšily o 13 %. To je pro trhy silný signál. Nicméně příjmy z reklamy ve výši 65,5 miliardy dolarů v posledním čtvrtletí nedosáhly očekávání Wall Street.

Analytici se domnívají, že společnost Alphabet může v roce 2024 dosáhnout o 20 % vyšších tržeb. Aby se tento nejlepší scénář naplnil, bude muset Google zlepšit vnímání svých schopností v oblasti umělé inteligence.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $156.50 (2.78%)

Zdroj: Getty Images

Apple (AAPL)

Nenechte se mýlit, akcie společnosti Apple (NASDAQ:AAPL) mají v roce 2024 plný potenciál. Současné odhady naznačují, že Apple může v tomto roce dosáhnout 50% výnosu. Stejně jako u všech ostatních zde probíraných akcií bude pro její úspěch zásadní umělá inteligence.

Přesto se Apple v současné době potýká s většími problémy než kdykoli v nedávné minulosti. V roce 2024 již akcie čelily několika negativním revizím, které od konce ledna srazily cenu akcií o 25 USD. Tyto negativní revize vedly k tzv. kompresi, při níž se poměry a násobky snižují. Ačkoli to zní špatně, existují důvody pro to, aby se akcie posunuly vpřed.

Prodeje iPhonů jsou nedílnou součástí úspěchu společnosti Apple. Apple ještě letos aktualizuje svůj operační systém na iOS 18. Očekává se, že bude plný aktualizací umělé inteligence, které by mohly zvýšit poptávku po nejnovějších modelech iPhonů. Oznámení týkající se této záležitosti očekávejte na červnové vývojářské konferenci společnosti. Oznámení tam budou mít potenciál poslat akcie mnohem výše.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Amazon (AMZN)

Akcie společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN) se mohou v roce 2024 posunout výše díky umělé inteligenci. V současné době se akcie obchodují za 180 USD a jejich cena je stanovena na 230 USD. Aby ceny akcií dosáhly této hranice, budou muset investice Amazonu do umělé inteligence vykazovat výnosy.

Amazon právě investoval dalších 2,75 miliardy dolarů do startupu Anthropic, který se zabývá umělou inteligencí. Tím se jeho celková investice do této společnosti zvýšila na 4 miliardy dolarů, což je jeho největší investice do jiné společnosti. Amazon je v tomto začínajícím podniku menšinovým vlastníkem. Do Anthropicu investoval 2 miliardy dolarů také Google. Anthropic zase v příštích 5 letech utratí 4 miliardy dolarů za cloudovou platformu Amazonu.

Mezitím Amazon také plánuje v příštích 10 letech utratit 150 miliard dolarů za datová centra, aby lépe zachytil poptávku po umělé inteligenci. Je zřejmé, že společnost Amazon si chce udržet dominantní postavení v rámci cloudového sektoru. Investice společnosti Amazon do serverových farem jsou mnohem vyšší než investice jejích konkurentů. To je velký důvod věřit, že se společnosti Amazon bude dlouhodobě dařit i nadále. Celkově se rok 2024 jeví jasněji, protože společnost zvyšuje své záměry v oblasti umělé inteligence.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $180.97 (0.33%)

Zdroj: Getty Images