1 růstová akcie s poklesem o 29 %, kterou je vhodné koupit právě teď

Pokud patříte mezi růstové investory, pravděpodobně se na tomto trhu snažíte najít zajímavé nabídky. Index S&P 500, který zažil výrazný růst v loňském roce, pokračoval ve svém vzestupu i v roce 2024, dosahujícího zvýšení o 10 %. Tato rally se zejména projevila v oblasti rychle rostoucích technologií, kde bylo možné pozorovat výrazné zisky a atraktivní investiční příležitosti.

Mnoho akcií, které byly v roce 2022 sraženy, se nyní zotavuje, protože Wall Street má lepší pocit z vyhlídek ekonomiky a vývoje úrokových sazeb. Společnost Roku (NASDAQ: ROKU) však byla z tohoto oživení vynechána. Akcie této streamovací společnosti se od začátku roku propadly o téměř 30 %.

Společnost Roku provozuje streamovací televizní službu prostřednictvím svých značkových streamovacích zařízení a chytrých televizorů, přičemž na své platformě podporuje modely reklamy i předplatného.

Nenechte se tímto propadem odradit od tohoto atraktivního podnikání. Jistě, Roku není zdaleka tak zavedená jako Netflix (NASDAQ: NFLX), který právě teď generuje dostatečné peněžní toky a vynikající zisky. Naproti tomu společnost Roku nedávno oznámila, že v roce 2023 vykáže již druhý rok po sobě čistou ztrátu.

Roku, Inc. (ROKU)

Nakoupit akcie Roku, Inc. za $62.85 (-2.09%)

Investoři by však přesto měli zvážit vlastnictví akcií Roku po jejich nedávném poklesu. Zde je důvod.

Velká angažovanost
Společnost Roku má jedinečný provozní model, který je stále v procesu budování své monetizační síly. Hlavní výzvou je, že společnost získává většinu svých příjmů z výdajů na reklamu, zatímco konkurenti v oblasti streamování videa, jako jsou Netflix a Disney+, se více zaměřují na placené předplatné.

První přístup nebyl v poslední době ziskový, protože sazby za digitální reklamu se po většinu minulého roku propadaly. Přesto Roku nemá problémy s angažovaností. Počet streamovaných hodin se v roce 2023 zvýšil o 20 % a překročil 100 miliard. Společnost loni přidala 10 milionů aktivních uživatelů a nyní má 80 milionů účtů (ve srovnání s 260 miliony předplatitelů Netflixu).

Loni nebylo snadné toto rozšiřující se publikum zpeněžit, ale to je pravděpodobně jen dočasný problém. Když se přiblížíte, uvidíte spoustu prostoru pro růst, protože stále více diváků televize se odklání od tradičního vysílání a přechází ke streamování. Průměrná doba streamování za den u Roku například loni činila 4,1 hodiny, zatímco v roce 2022 to bylo 3,8 hodiny. Průměrná denní doba sledování televize ve světě tradičního vysílání je však téměř 8 hodin.

Růst nad zisky
Společnost Roku se rozhodla upřednostnit růst před krátkodobými zisky a Wall Street byla zklamaná, že streamer nemůže dosáhnout obou cílů právě teď. Provozní ztráty se loni rozšířily na bolestivých 800 milionů dolarů z 530 milionů dolarů v roce 2022. Tento ukazatel by mohl mnoha investorům stačit k tomu, aby se této růstové akcie vyhnuli.

Zdroj: Roku

Podívejte se však dál než na hlavní ukazatele zisku a uvidíte povzbudivé známky blížícího se oživení. Společnost Roku se v loňském roce vrátila k pozitivnímu volnému peněžnímu toku a její vedení předpovídá kladný zisk na upravené bázi v roce 2024, kdy se bude snažit dosáhnout kladných výsledků podle GAAP v následujících letech. „Plánujeme zvýšit tržby a volný peněžní tok a časem dosáhnout ziskovosti,“ uvedlo vedení v nedávném dopise akcionářům.

Výhled do budoucna
Opatrní investoři si možná budou chtít před nákupem akcií počkat na známky konkrétního pokroku v oblasti zisku. Několik příštích čtvrtletí by mohlo být volatilních, přičemž podle většiny profesionálů z Wall Street by tržby měly vzrůst přibližně o 12 %. Pokud věříte, že Roku najde způsob, jak zpeněžit svou rostoucí uživatelskou základnu, pak byste mohli dosáhnout velkých výnosů z nákupu akcií nyní, dokud je pesimismus zvýšený.

Akcie jsou oceněny na méně než trojnásobek tržeb ve srovnání s poměrem ceny k tržbám (P/S) společnosti Netflix, který činí 8. Může trvat několik let, než se Roku podaří tento rozdíl v ocenění významně zmenšit. Trpěliví investoři by však měli s radostí sledovat, jak se tento příběh vyvine, za předpokladu, že Roku dokáže najít způsoby, jak využít své rostoucí divácké základny.