2 akcie investičních bank, které v dubnu volají po koupi

V posledních několika letech došlo k prudkému poklesu primárních veřejných nabídek akcií (IPO), protože vysoké úrokové sazby, geopolitická nejistota, obavy z recese a volatilita trhu vytvořily obtížné podmínky pro investiční banky, které jsou na těchto trzích závislé.

Situace se však začíná zlepšovat. Stále více společností zkoumá možnosti IPO, přičemž novým přírůstkem je Reddit, který debutoval 21. března. IPO společnosti Reddit a další připravované IPO ukazují, že se na trh vrací chuť riskovat. Zde jsou dvě investiční banky, které můžete koupit ještě dnes a využít tak měnících se trendů.

The Goldman Sachs Group, Inc. (GS)
Před necelými dvěma lety poptávka po nově zveřejněných společnostech explodovala a Goldman Sachs (NYSE: GS) se těšila rekordním ziskům. Podle poradenské společnosti PwC v roce 2021 vstoupilo na burzu prostřednictvím IPO, včetně tradičních nabídek a nabídek prostřednictvím účelových akvizičních společností (SPAC), 951 společností.

Zdroj: Getty Images

Náročné tržní podmínky však způsobily, že vstup na burzu byl pro společnosti méně příznivý. Federální rezervní systém začal v roce 2022 agresivně zvyšovat svou základní úrokovou sazbu. Sazba federálních fondů se během necelého roku zvýšila z téměř nuly na 5 %, což vedlo k volatilitě a prvnímu medvědímu trhu indexu S&P 500 od výprodeje vyvolaného pandemií. V roce 2023 byly společnosti nadále opatrné při vstupu na burzu; za dva roky se uskutečnilo pouze 175 IPO.

V tomto období klesly příjmy z investičního bankovnictví Goldman Sachs o 56 %. Došlo k tomu současně s kroky banky ke konsolidaci jejích operací, včetně jejího spotřebitelského bankovnictví, které se potýká s problémy.

Nyní je však možná vhodná doba pro nákup akcií investiční banky. Podle společnosti Renaissance Capital „zelené výhonky na trhu IPO v prvním čtvrtletí dále rostly“, přičemž 30 IPO vyneslo 7,8 miliardy USD. Ačkoli je tento počet podobný jako v loňském roce, celková získaná částka v dolarech se díky významnějším nabídkám více než ztrojnásobila.

Nakoupit akcie The Goldman Sachs Group, Inc. za $414.00 (0.94%)

V současné době je Goldman Sachs oceněn na 18násobku zisku, což je nad jeho desetiletým průměrem. Investoři však musí mít na paměti, že poměr ceny k zisku (P/E) je zpětná metrika a u cyklických podniků, jako je investiční bankovnictví, může být zkreslený. Pokud vezmeme v úvahu předpokládaný letošní růst, Goldman Sachs se obchoduje s levným oceněním na úrovni 12,3násobku budoucích zisků, což z ní činí solidní akcii, kterou je vhodné získat, pokud věříte, že se blíží oživení investičního bankovnictví.

Morgan Stanley (MS)
Společnost Morgan Stanley (NYSE: MS) se také silně spoléhá na investiční bankovnictví a během dvou let její příjmy z těchto činností poklesly o 55 %.

Zdroj: Reuters

Společnost se s náročným trhem vyrovnala dobře díky silným aktivitám v oblasti správy majetku a majetku, které pomohly vyrovnat kolísání jejích příjmů. Cena akcií je však tam, kde byla před dvěma lety, a mohla by být připravena na průlom, pokud v letošním roce dojde k výraznému oživení investičního bankovnictví.

Kromě IPO jsou dalším významným zdrojem příjmů investičních bankéřů fúze a akvizice (M&A). Objemy transakcí v posledních letech poklesly, i když ne tak výrazně jako objemy IPO. Podle společnosti PwC se objemy fúzí a akvizic v loňském roce snížily o 25 %, protože rostoucí úrokové sazby nadále vyvíjely tlak na financování.

Pozitivní signály naznačují, že fúze a akvizice opět ožívají. V loňském roce byly oznámeny dvě velké transakce, včetně navrhované akvizice společnosti Pioneer společností ExxonMobil v hodnotě 59,5 miliardy USD a navrhované akvizice společnosti Hess společností Chevron v hodnotě 53 miliard USD. K letošním transakcím patří navrhovaná akvizice společnosti Juniper Networks společností Hewlett Packard Enterprise v hodnotě 14 miliard USD a navrhovaná akvizice společnosti Global Infrastructure Partners společností BlackRock v hodnotě 12,5 miliardy USD.

Nakoupit akcie Morgan Stanley za $93.00 (0.31%)

Podle společnosti Dealogic vzrostl v prvním čtvrtletí objem fúzí a akvizic na celém světě o 30 % na 755 miliard dolarů. Analytici předpokládají, že zisk na akcii společnosti Morgan Stanley vzroste oproti loňskému roku o 20 %. Cena akcií je přiměřená a činí 14,7násobek předpokládaného letošního zisku, což z ní činí další solidní akcii investiční banky, kterou je vhodné koupit při zlepšujících se podmínkách.

Dvě vynikající akcie k nákupu
Společnosti Morgan Stanley a Goldman Sachs překonaly několik pro ně těžkých let. Poté, co se obě akcie během posledních několika let propadly o 33 %, se jejich ceny vrátily na úroveň před zvýšením sazeb (nebo mírně nad ni).

Obě společnosti budou v polovině dubna oznamovat své hospodářské výsledky a investoři se dozvědí, jak si vedly v prvním čtvrtletí. Vzhledem k tomu, co investoři viděli v prvním čtvrtletí v souvislosti s IPO a fúzemi a akvizicemi, by nyní mohl být vynikající čas k nákupu akcií před těmito oznámeními.