Americký dolar hledá dynamku, tradeři čekají na údaje o inflaci; zaměřují se na jen

Kurz dolaru se v úterý příliš nezměnil, protože investoři byli před středečním zveřejněním údajů o inflaci v USA opatrní, a to i přesto, že se kurz jenu pohyboval v blízkosti několikaletých minim, což udržovalo obchodníky v pohotovosti před případnými kroky Japonska na podporu své měny.

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že celkový index spotřebitelských cen (CPI) v USA meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, zatímco v únoru činil 0,4 %. Očekává se, že jádrový index spotřebitelských cen za měsíc březen rovněž vzroste o 0,3 %.

Před zprávou o CPI zvýšil trh s futures na úrokové sazby v USA pravděpodobnost červnového snížení sazeb na 58 % z 52 % koncem pondělí, jak ukázal nástroj FedWatch společnosti CME.

Pro rok 2024 futures na fed funds ocenily snížení sazeb o 74 bazických bodů (bps), tedy přibližně tři snížení sazeb po 25 bazických bodech (bps), ukázaly údaje.

Americký dolar v posledních dnech tak trochu hledá své nejnovější momentum

„Dolar na růst výnosů státních dluhopisů příliš nereagoval,“ uvedl Eugene Epstein, vedoucí oddělení strukturovaných produktů pro Severní Ameriku ve společnosti Moneycorp v New Jersey.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Poznamenal, že od začátku roku vzrostl referenční desetiletý výnos o zhruba 47 bazických bodů, ale dolar si polepšil pouze o 2,5 %.

„V nejbližší době se může stát jedna ze dvou věcí: buď dolar posílí, aby dohnal výnosy státních dluhopisů, nebo se výnosy státních dluhopisů vrátí zpět dolů. Tento rozdíl se musí zmenšit. A je jen otázkou času, kdy se tento rozdíl zmenší.“

Během odpoledního obchodování se dolarový index, který sleduje měnu vůči šesti hlavním partnerům, pohyboval na úrovni 104,12.

Dolaru se nepodařilo dosáhnout žádného pokroku navzdory spoustě jestřábích signálů ze strany představitelů Fedu v minulém týdnu a v pondělí.

Například prezidentka dallaského Fedu Lorie Loganová se v pátek po údajích o zaměstnanosti vyslovila proti bezprostřednímu uvolnění měnové politiky. Prezident chicagského Fedu Austan Goolsbee naopak v pondělí uvedl, že Fed musí zvážit, jak dlouho ještě může udržet svůj postoj k sazbám, aniž by poškodil ekonomiku.

Odhlédneme-li od amerických úrokových sazeb, někteří analytici uvedli, že geopolitické riziko může zvýšit poptávku po bezpečných aktivech včetně dolaru.

Naděje na příměří v Gaze se snížily poté, co Hamás uvedl, že izraelský návrh, který obdržel od katarských a egyptských zprostředkovatelů, nesplňuje požadavky palestinských frakcí.

Dolar se vůči jenu pohyboval beze změny až mírně níže na úrovni 151,755 jenu, nedaleko od 34letého maxima 151,975 jenu dosaženého minulý měsíc, protože japonští představitelé se nadále snažili o povzbuzení měny.

Hrozba intervencí bránila dolaru prolomit ostře sledovanou úroveň 152 jenů.

„Tak nějak jsem si myslel, že s japonským premiérem (Fumio) Kišidou v USA je riziko intervence velmi nízké, protože by bylo trapné, kdyby Japonsko intervenovalo,“ řekl Marc Chandler, hlavní tržní stratég společnosti Bannockburn Global Forex v New Yorku.

Kišida je ve Spojených státech spolu s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším na ekonomickém a obranném summitu.

„Fed zatím nesnížil úrokové sazby, což znamená, že Fed se více obává inflace. Silný dolar však pomáhá inflaci omezovat. Takže pokud vám spojenec (jako je Japonsko) prodává dolary, ale vy chcete silný dolar, mohlo by to vyslat protichůdné signály,“ řekl Chandler.

Silný dolar zlevňuje dovážené zboží pro americké spotřebitele, což pomáhá zmírnit některé dopady vysoké inflace.

V úterý také guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda uvedl, že centrální banka musí zvážit snížení měnových stimulů, pokud inflace zrychlí.

Euro se posunulo o 0,1 % na 1,0852 USD, zatímco šterlinková měna vzrostla o 0,1 % na 1,2666 USD.

Investoři také vyhlížejí čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Analytici očekávají, že ECB tento týden ponechá sazby na stejné úrovni, přičemž zopakovala, že její rozhodnutí budou i nadále záviset na datech.

Zdroj: Canva