Americký dolar vzrostl vůči jenu na nejvyšší hodnotu od poloviny roku 1990 po datech o inflaci

Poté, co inflace v USA v březnu vzrostla více, než se očekávalo, a očekávaný termín prvního snížení úrokových sazeb se tak posunul z června na září, dolar ve středu plošně vzrostl a vůči japonskému jenu se dostal nejvýše od poloviny roku 1990.

Účastníci trhu jsou rovněž ve střehu a sledují jakékoli známky intervence japonských úřadů na podporu jenu.

K velkému pohybu jenu došlo poté, co údaje ukázaly, že index spotřebitelských cen (CPI) v březnu meziměsíčně vzrostl o 0,4 %, zatímco ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali nárůst o 0,3 %. V meziročním srovnání se index CPI zvýšil o 3,5 % oproti prognózám růstu o 3,4 %.

Bez zahrnutí volatilních složek potravin a energií jádrová inflace v březnu meziměsíčně vzrostla o 0,4 %, zatímco očekávání byla 0,3%. V meziročním srovnání si připsala 3,8 % oproti odhadovanému růstu o 3,7 %.

V návaznosti na údaje o CPI obchodníci snížili sázky na to, že Federální rezervní systém v červnu sníží úrokové sazby, na 19 % z 57 % v úterý pozdě večer podle nástroje FedWatch společnosti CME. Nyní vidí pravděpodobnost snížení úrokových sazeb na zářijovém zasedání se 72% pravděpodobností, a to na základě cen futures na sazby.

Futures na fondy Fedu také snížily počet snížení sazeb v letošním roce na méně než dvě, zatímco před několika týdny to byly zhruba tři nebo čtyři.

„Jádrová míra inflace zrychlila čtyři měsíce v řadě… možná dojde k určitému zmírnění později v průběhu roku, ale vzhledem k tomu, že začínáte s vyšší mírou inflace, budete potřebovat skutečně slabá čísla a více času, abyste byli přesvědčeni, že inflace má opět klesající tendenci poté, co se zdálo, že tomu tak je na podzim loňského roku,“ uvedl Joseph Lavorgna, hlavní ekonom pro USA, ze společnosti SMBC Nikko Securities v New Yorku.

Zdroj: Canva

„To znamená, že načasování uvolňování Fedu se posune.“

V poledním obchodování dolarový index, který měří hodnotu americké národní měny vůči šesti hlavním měnám, vzrostl o 1,1 % na 105,22 bodu. Předtím se vyšplhal na nejvyšší hodnotu od listopadu.

Euro mezitím kleslo o 1,1 % na 1,0737 USD.

Vůči jenu dolar naposledy vzrostl o 0,7 % na 152,895 jenu , když se dotkl hodnoty 152,95, nejvyšší od poloviny roku 1990.

Obchodníci jsou již několik týdnů v pohotovosti před možnou intervencí tokijských úřadů, protože ani historické opuštění záporných sazeb v Japonsku nedokázalo měnu pozvednout.

Japonsko v roce 2022 třikrát intervenovalo na měnovém trhu, když prodávalo dolar, aby nakoupilo jeny, poprvé v září a znovu v říjnu, když jen sklouzl k tehdejšímu 32letému minimu 152 za dolar.

Jen je pod tlakem již několik let, protože americké úrokové sazby rostly a japonské zůstávaly blízko nuly, což vyhnalo hotovost z jenů do dolarů, aby vydělala na takzvaném „carry“.

„Dolar-jen je citlivější na dlouhodobé sazby než euro-dolar a na současných úrovních je nestabilnější, přičemž mezi lidmi využívajícími pákový efekt je velký čistý long, který by mohl při velkém překvapení vyvolat zrychlení oběma směry,“ uvedli ve své poznámce analytici Societe Generale (OTC:SCGLY).

Údaje o futures na jeny od CFTC ukázaly, že nekomerční krátké pozice se 2. dubna vyšplhaly na 143 230 kontraktů, což je nejvíce od prosince 2023.

„Řekl bych, že tento měsíc existuje 30% šance na japonskou intervenci. Ten dnešní pohyb, ten rychlý pohyb dolů, to se mi zdá jako špatný čas na boj,“ řekl Adam Button, hlavní měnový analytik americké společnosti FOREXLIVE.

„Japonsko nechce, aby jen dále oslaboval, ale toto je fundamentální pohyb široké síly amerického dolaru, nevidím argument pro boj s tímto pohybem ze strany Japonska právě teď, není to pohyb jenu, je to široký pohyb amerického dolaru.“

Investoři a tradeři po celém světě tak nyní sledují další vývoj na grafu měnového páru USD/JPY — a i my sami jsme zvědavi, jak se dnes poměrně komplikovaná situace bude ještě nadále vyvíjet.

Zdroj: Canva