Vyšší ceny ropy podporují růst pro americký dolar, tvrdí BofA

„Tvrdíme, že politické reakce na inflaci pravděpodobně zesílily pozitivní dopad nedávných šoků v oblasti ropy způsobených nabídkou na americký dolar,“ zdůrazňuje banka v dokumentu.

„V dlouhodobějším horizontu může pozitivní dopad cen ropy na obchodní podmínky USA znamenat trvalejší proinflační riziko pro USD,“ dodávají měnoví stratégové John Shin a Alex Cohen.

Stratégové uvádějí, že dolar podpořil i charakter ropného šoku, který podle názoru banky souvisí spíše s podmínkami nabídky, včetně ruské invaze na Ukrajinu a obav z turbulencí na Blízkém východě.

„Vyšší ceny ropy nakonec podporují USD výše jak díky dynamice kolem vysoké inflace, tak díky kontextu nabídkového šoku, který obvykle představuje také obecné prostředí typu risk-off, které inspiruje k posílení USD,“ poznamenávají a dodávají, že restriktivní měnová politika Federálního rezervního systému pomohla tento dopad zesílit. Banka připomíná, že v předchozích epizodách růstu cen energií v letech 2008 a 2011 se Fed rozhodl vyhodnotit inflační dopad, ale Evropská centrální banka (ECB) zvýšila úrokové sazby, což rovněž posílilo euro.

Stratégové banky se domnívají, že ačkoli povaha šoků může být dočasná, „ropa pravděpodobně zůstane obecně široce pozitivní silou pro USD, a to kvůli změněnému vztahu k americké ekonomice, nehledě na cyklická překvapení“, s ohledem na přínos těchto zvýšení pro obchodní podmínky USA.

Banka BofA vidí ve střednědobém horizontu pokles dolaru s prognózou pro pár EUR/USD na konci roku na úrovni 1,15, přičemž očekává snížení amerických úrokových sazeb, ale varuje před riziky růstu dolaru v souvislosti s vysokými cenami ropy.

Zdroj: Gettyimages

Americký dolar po údajích o cenách výrobců a žádostech o podporu v nezaměstnanosti klesá

Dolar ve čtvrtek klesl po slabších než očekávaných cenách výrobců v USA za březen, což částečně zmírnilo obavy trhu z přetrvávající inflace a naznačuje, že snížení sazeb ze strany Federálního rezervního systému je stále na stole.

Údaje ukázaly, že index cen výrobců (PPI) v březnu meziměsíčně vzrostl o 0,2 %, zatímco ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali nárůst o 0,3 %. Meziročně vzrostl o 2,1 % oproti odhadovanému růstu o 2,2 %.

Samostatná zpráva ukázala, že počet prvních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu končícím 6. dubna činil 211 000, zatímco prognóza předpokládala 215 000 žádostí.

Dolar se po těchto údajích propadl pod 153 jenů a naposledy se nacházel na úrovni 152,94, což představuje pokles o 0,2 %.

Proč je japonský jen tak slabý?

Japonský jen je na tříletém minimu a je pod dostatečným tlakem, který vyvolal silná oficiální varování před intervencemi na jeho podporu. Jenu se daří klesat navzdory prvnímu zvýšení úrokových sazeb v Japonsku od roku 2007 a optimismu ohledně ekonomiky. Dne 10. dubna se obchodoval za 153,24 za dolar, což je nejslabší hodnota od roku 1990 a v reálném vyjádření je nejslabší přinejmenším od 70. let 20. století.

Slabší jen je přínosem pro zisky japonských vývozců a pro turisty, kteří navštěvují Japonsko a zjišťují, že jejich měna jde dál, ale stlačuje domácnosti tím, že zvyšuje dovozní náklady.

de jsou některé z důvodů tohoto poklesu:

Úrokové sazby
Úrokové sazby a hybnost jsou mocnými silami na devizových trzích. Obojí je v neprospěch jenu. Jen vytrvale klesá již více než tři roky a od začátku roku 2021 ztratil zhruba třetinu své hodnoty.

Jen je také měnou G10 s nejnižšími sazbami neboli výnosy. To znamená, že investoři si jej levně půjčují a prodávají, aby investovali do měn s vyšším výnosem, což snižuje jeho cenu.

Tyto obchody, známé jako „carry trades“, jsou obzvláště atraktivní, když je volatilita širšího trhu nízká, jako je tomu právě teď, protože trhy pohání fundamentální rozdíl v sazbách.

Krátkodobé japonské sazby se drží pod úrovní 0,1 % a neočekává se, že by dále výrazněji rostly.

Krátkodobé sazby v USA jsou na úrovni 5,25-5,5 % a snížení sazeb v USA se neočekává dříve než v září nebo listopadu.

Rozdíl ve výnosech americko-japonských státních dluhopisů s desetiletou splatností činí téměř 370 bazických bodů.

Změna samotného směru sazeb

Japonská centrální banka v březnu provedla historický posun od záporných úrokových sazeb. Tento krok byl však tak dobře avizován a nepředstavil budoucí razantní zvýšení, takže investoři pohodlně přidávají do krátkých pozic v jenech.

Hodnota krátkých pozic v jenech dosáhla v dubnu desetiletého maxima.

Japan Post Bank a Japan Post Insurance, které patří mezi největší finanční společnosti, agentuře Reuters sdělily, že jejich portfolia se v reakci na změnu politiky BOJ nebudou radikálně měnit.

Kurz jenu vůči dolaru prolomil úroveň, která v roce 2022 přilákala intervence, a trhy jsou nervózní z možných vládních nákupů jenu na podporu měny.

Ministr financí Shunichi Suzuki koncem března přislíbil „rozhodné kroky“ proti spekulativním pohybům, což jsou slova, která předcházela předchozí intervenci na nákup jenu. Obchodníci se nyní zaměřují na rozmezí 153 až 155 jako na intervenční zónu.

Zdroj: Shutterstock