Americký dolar mírně vzrostl, inflace přetrvává, jen se dostal na 34leté minimum

Dolar ve čtvrtek při neuspořádaném obchodování mírně vzrostl, protože slabší než očekávané březnové ceny amerických výrobců nezmírnily obavy z přetrvávající inflace, která posílila přesvědčení, že Federální rezervní systém letos odloží snížení úrokových sazeb.

Představitelé Fedu, kteří ve čtvrtek vystoupili, také zopakovali potřebu trpělivého přístupu při uvolňování měnové politiky, což podpořilo dolar.

Čtvrteční údaje ukázaly, že index cen výrobců (PPI) v březnu meziměsíčně vzrostl o 0,2 %, zatímco ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali nárůst o 0,3 %. V meziročním srovnání vzrostl o 2,1 % oproti odhadovanému růstu o 2,2 %.

Americká měna po zprávě o PPI klesla, ale odrazila se ode dna.

Samostatná zpráva ukázala 211 000 počátečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za týden končící 6. dubna, zatímco prognóza předpokládala 215 000, což odráží přetrvávající napětí na trhu práce. Dolar téměř nereagoval, protože investoři se zaměřili na inflaci.

Zpráva PPI následovala po silnějším než očekávaném indexu spotřebitelských cen (CPI), který byl zveřejněn ve středu. Index spotřebitelských cen v USA v březnu meziměsíčně vzrostl o 0,4 %, zatímco se očekával nárůst o 0,3 %.

„Index CPI dostatečně poškodil výhled na dřívější snížení sazeb,“ uvedl Thierry Albert Wizman, globální devizový a úrokový stratég společnosti Macquarie v New Yorku.

„Možná se s tím budeme muset smířit, abychom získali další tři měsíce nízké inflace, a to znamená, že snížení sazeb se odkládá.“

V odpoledním obchodování se americká měna vůči jenu pohybovala beze změny na úrovni 153,23 jenu poté, co po údajích o indexu cen výrobců klesla pod 153 jenů. Na začátku seance dolar dosáhl čerstvého 34letého maxima 153,32 jenu.

Pokles jenu vůči dolaru znovu vyvolal obavy z intervencí, protože japonští představitelé zopakovali, že nevylučují žádné kroky k řešení nadměrných výkyvů. Investoři a tradeři nyní sledují další vývoj.

Zdroj: Getty Images

Japonsko v roce 2022 třikrát intervenovalo na měnovém trhu, když se jen propadl k 32letému minimu 152 za dolar.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči šesti hlavním měnám, vzrostl o 0,1 % na 105,26 (=USD). Vůči švýcarskému franku se dolar posunul o 0,3 % na 0,9098 franku.

V návaznosti na údaje o indexu výrobních cen (PPI) trh s futures na úrokové sazby v USA ocenil zhruba 69% pravděpodobnost snížení sazeb Fedu v září, ukázal nástroj FedWatch společnosti CME. Tento časový rámec se objevil po středečním horším než očekávaném indexu spotřebitelských cen za minulý měsíc. Po celé týdny futures na sazby počítaly s červnovým snížením sazeb.

Futures na fondy Fedu také snížily počet snížení sazeb o 25 bazických bodů (bps) v letošním roce na méně než dvě, tedy zhruba 42 bps, oproti zhruba třem nebo čtyřem před několika týdny.

„Tržní očekávání ohledně sazeb se oproti včerejšku nijak výrazně nepohnula a mimořádně široké rozdíly v sazbách udržují americký dolar na vysoké úrovni,“ uvedl ,“ řekl Karl Schamotta, hlavní tržní stratég společnosti Corpay v Torontu.

V ostatních měnách euro naposledy kleslo o 0,1 % na 1,07026 USD . Předtím kleslo na dvouměsíční minimum 1,0699 USD poté, co Evropská centrální banka podle očekávání udržela úrokové sazby na rekordní úrovni 4 %, ale vyslala signál, že se připravuje na jejich snížení.

Ve Spojených státech Fed ve čtvrtek signalizoval, že snížení sazeb není na spadnutí.

Prezident newyorského Fedu John Williams uvedl, že americká centrální banka sice dosáhla značného pokroku při snižování inflace, ale vzhledem k volatilním pohybům inflace zatím nemusí přecházet k jednoduššímu nastavení měnové politiky.

„Vzhledem k tomu, v jaké situaci se ekonomika nyní nachází, není v nejbližší době jednoznačně nutné měnovou politiku upravovat,“ řekl Williams.

Stejný názor vyjádřil i prezident richmondského Fedu Thomas Barkin, který letos hlasoval ve výboru pro určování měnové politiky Fedu. Uvedl, že nejnovější čísla nezvýšila jeho důvěru v to, že cenové tlaky v celé ekonomice v širším měřítku už polevují.

Zdroj: Canva