Tesla vrací úder… dostane se opět na vrchol?

Akcie Tesla ještě rozhodně nepatří do starého železa. Společnost Elona Muska má očividně nějaká ta esa v rukávu.

Akcie Tesla (NASDAQ:TSLA) je americká automobilová společnost se sídlem v Austinu v Texasu. Společnost se proslavila svou inovativní technologií elektromobilů (EV) a využíváním ekologické energie. Akcie společnosti klesly od začátku roku o téměř 30 %, což vede některé investory k otázce, co nyní dělat.

Ačkoli společnost má do budoucna slibný růst, včetně zavedení Robotaxi a expanze do odvětví čisté energie, přijetí těchto inovací může trvat roky nebo desetiletí.

Současný růst poptávky po elektromobilech se zpomaluje a společnost čelí tvrdé konkurenci nově vznikajících společností. Domníváme se, že akcie společnosti Tesla si přinejmenším prozatím zaslouží držení.

Zdroj: Getty Images

Katalyzátory dalšího vývoje

Jedním z ústředních katalyzátorů pro společnost Tesla je představení nového samořídicího vozu Robotaxi 8. srpna, jak uvedl Elon Musk ve svém příspěvku na X. Robotaxi je samořídící vozidlo, které funguje na plně samořídící technologii společnosti Tesla. Robotaxi je plně autonomní elektrické taxi, u kterého si zákazníci mohou objednat jízdu prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu. Konkurenční výhodou vozu Robotaxi společnosti Tesla oproti ostatním konkurentům, jako je Uber (NYSE:UBER) nebo Lyft (NASDAQ:LFT), je důraz na udržitelnost a hospodárnost. Společnost zdůrazňuje, že provoz Robotaxi bude díky využití elektrické energie a autonomních řidičů výrazně levnější než u ostatních tradičních jízdních služeb.

Společnost již zmínila svůj plán provozovat Robotaxi původně v roce 2019. Původně se očekávalo, že Tesla bude mít do roku 2020 na silnicích 1 milion taxíků; tento plán však byl odložen. Důvodem byly pravděpodobně nevyvinuté technologie autonomního řízení. Musk zmínil, že Robotaxi umožňuje majitelům vozů Tesla registrovat v aplikaci svá vozidla jako sdílené flotily, což jim přináší příjmy i v době, kdy vozidla nepoužívají, a zákazníci tak mohou snížit čisté náklady na svá vozidla.

Dalším katalyzátorem vyhlídek na růst společnosti Tesla je expanze do odvětví skladování energie. Mnoho zemí investuje do rozvoje obnovitelných a čistých zdrojů energie, jako je solární a větrná energie. Avšak nepředvídatelný vývoj těchto zdrojů vždy ztěžuje zajištění dostatečných dodávek energie. Řešením tohoto problému je Megapack společnosti Tesla.

Megapack je velkokapacitní dobíjecí bateriový systém pro užitkovou a komerční energetiku. Systémy pro skladování energie umožňují skladovat energii v případě, že její výroba převyšuje poptávku, a snižují možnost jejího nedostatku. Společnost Tesla v současné době zavádí systém Megapack na mezinárodní úrovni. Jedním z příkladů je projekt Megapack v Jižní Austrálii, který má skladovací kapacitu až 300 MWh. Megapack společnosti Tesla nabízí řešení pro odvětví obnovitelných zdrojů energie.

Expanze do odvětví obnovitelných zdrojů energie by mohla být pro společnost přínosem, protože by zvýšila tok příjmů a přítomnost na trhu a podpořila dlouhodobý růst za předpokladu, že odvětví obnovitelných zdrojů energie má hodnotu více než 2,4 bilionu dolarů a očekává se, že do roku 2032 poroste tempem 8,9 %.

Zdroj: Shutterstock

Ocenění

Celkově společnost Tesla vykazuje dobré finanční výsledky, ale mírně umírněný růst ve srovnání s historickými záznamy. Historické tempo růstu tržeb společnosti Tesla se od roku 2021 do roku 2023 snížilo. Domnívám se, že je to způsobeno zpomalujícím se růstem poptávky po produktech společnosti v oblasti elektromobilů. Pro rok 2024 jsem odhadl růst tržeb na 20 %, protože 8. srpna tohoto roku dojde k možnému představení Robotaxi. Budoucí růst tržeb má v průměru činit přibližně 10-15 %. Historická marže provozního zisku je poměrně nízká, v průměru 10 %, ale neustále roste. Předpokládáme tak, že marže provozního zisku pro rok 2024 zůstane stabilně na úrovni 11 %.

Konečné tempo růstu společnosti je 4 %, což se blíží průměrnému růstu ekonomiky. Vypočítané WACC činí 13,5 % na základě bety 1,6 a bezrizikové sazby 4,36 %. Model diskontovaných peněžních toků naznačuje, že reálná hodnota akcií společnosti Tesla je 193,33 USD, což představuje 10,3% nárůst oproti současné ceně 174,67 USD.

Riziko

Společnost Tesla čelí velkým výzvám v oblasti poptávky po elektromobilech a zvýšené konkurenci čínských společností. Ačkoli poptávka po elektromobilech stále získává celosvětově na pozornosti, tempo růstu se zpomaluje. V 1Q 2024 Tesla vykázala mezičtvrtletní pokles dodaných vozidel o 8,5 %, což zhoršilo očekávání mnoha analytiků. Pro společnost Tesla bude náročné udržet si dominantní postavení, protože do odvětví vstupuje více nově vyspělých technologií od jiných společností, konkrétně z Číny.

Navíc přetrvávají obavy o bezpečnost plně samořídicího systému Tesla, protože by mohl způsobit některé nebezpečné situace na silnicích. Příkladem nebezpečných situací při použití systému FSD je jízda rovně přes křižovatky, zatímco se nachází v pruhu určeném pouze pro odbočování, nebo vjíždění na značky stop bez úplného zastavení.

Společnost Tesla musí čelit vyšetřováním souvisejícím s jejími systémy, což by mohlo ovlivnit její prognózy růstu a budoucí činnost. Před zavedením systému Robotaxi musí společnost Tesla rozšířit výzkum a zdokonalit své technologie autonomního řízení.
Závěr

Přestože akcie společnosti Tesla klesají kvůli zpomalujícímu se růstu poptávky po vozidlech, stále představuje některé vynikající perspektivy, včetně Robotaxi a expanze do energetického průmyslu. Adaptace těchto pokrokových technologií ve společnosti však může trvat dlouho. Navíc existují potenciální rizika, jako je ztráta pozice na trhu v konkurenci odvětví elektrických vozidel a bezpečnost provozu jejích vozidel. Vzhledem k současným rizikům společnosti se nedomnívám, že 10% růst ospravedlňuje navýšení nebo zahájení pozice za tyto ceny, což vede k hodnocení Hold (držet).

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $174.60 (1.65%)