Ibotta – marketingová platforma, která mění svět byznysu – a chystá IPO

Ibotta Inc., založená v roce 2011 v Denveru, je společnost poskytující reklamní služby. (Společnost byla založena v Delaware).

Písmena v názvu společnosti hláskují její firemní hodnoty „IBOTTA“: A Good Idea Can Come From Anywhere (Dobrý nápad může přijít odkudkoli)
Generální ředitel Bryan Leach ve svém vyjádření v prospektu uvádí: „Experiment Ibotta začal před 12 lety ve sklepě staré hasičské stanice v centru Denveru bez oken. Toto podnikání, které je nenáročné na kapitál, společnosti umožnilo rychle růst a zároveň v průběhu času zvyšovat ziskovost a využívat výhod mnohostranné sítě, kterou je podle našeho názoru velmi těžké napodobit. Doposud společnost americkým spotřebitelům vrátila přibližně 1,8 miliardy dolarů v hotovosti za jejich každodenní nákupy, ale teprve začínáme.“

Posláním společnosti Ibotta je, aby každý nákup byl odměnou. Její technologie umožňuje značkám CPG poskytovat digitální propagační akce více než 200 milionům spotřebitelů prostřednictvím jediné pohodlné sítě nazvané Ibotta Performance Network (IPN). Společnost je průkopníkem marketingu založeného na úspěchu: dostáváme zaplaceno pouze tehdy, když propagace klienta vede k prodeji, nikoli když spotřebitel propagaci pouze zobrazí nebo na ni klikne.

Zdroj: Getty Images

Vybudovali největší síť digitálních propagačních akcí na úrovni položek ve Spojených státech tím, že navázali strategické vztahy s významnými maloobchodními prodejci, kteří digitální nabídky využívají pro své věrnostní programy na bázi white-label. Prostřednictvím IPN mohou klienti Ibotty také oslovit další miliony spotřebitelů prostřednictvím široce využívaných digitálních vlastností aplikací pro odměny, mezi něž patří mobilní aplikace, webové stránky a rozšíření prohlížeče pod značkou Ibotta pro cash back (souhrnně Ibotta D2C).

K 31. prosinci 2023 spolupracuje společnost přímo s více než 850 různými klienty, kteří zastupují více než 2 400 různých značek CPG, aby získala exkluzivní nabídky. Většina nabídek se týká produktů v nediskontních kategoriích, jako jsou potraviny, ale spolupracujeme také s výrobci běžného zboží v kategoriích, jako jsou hračky, oblečení, kosmetika, elektronika, domácí mazlíčci, domácí potřeby a sportovní potřeby. Klienti s námi postupem času zpravidla zvyšují své výdaje a ze sítě vypadávají jen zřídka. Ve skutečnosti si 96 % ze 100 nejlepších klientů Ibotty udrželo své pozice v letech 2022 až 2023.

Jejich technologická platforma využívá nabídkový engine s umělou inteligencí, který je navržen tak, aby dokázal přiřadit a distribuovat správnou nabídku správnému spotřebiteli ve správný čas. To je možné díky tomu, že k 31. prosinci 2023 získáváme velký objem dat o nákupech na úrovni položek prostřednictvím zabezpečených integrací s 85 různými maloobchodními prodejci. Na základě těchto údajů vytváříme profil každého spotřebitele na základě toho, co v minulosti nakoupil a jak reagoval na různé cenové akce. Na základě toho vytváříme doporučovače, které jsou řízeny strojovým učením a navrženy tak, aby vytvářely personalizované zážitky z úspor pro každého spotřebitele. Čím více dat shromažďujeme, tím jsou její doporučovače chytřejší. Ať už jsou konkrétní cíle klientů jakékoli – například podpora změny značky, zkrácení nákupních cyklů, motivace spotřebitelů k doplnění zásob nebo propagace v době klíčových sezónních událostí – její platforma jim pomůže navrhnout propagační kampaň tak, aby dosáhli svých cílů.

Technologie společnosti Ibotta sleduje, které nabídky si spotřebitelé vybrali, přiřazuje nabídky k zakoupeným produktům, zaznamenává zpětné odkupy, zpracovává tok finančních prostředků a stará se o veškeré následné vyúčtování a logistiku. Plníme funkci „řízení letového provozu“, což znamená, že síť umožňuje koordinované párování, distribuci a uplatnění nabídek u více velkých vydavatelů třetích stran. Tím se minimalizuje riziko, že budou překročeny rozpočty nabídek a že spotřebitelé uplatní stejnou nabídku několikrát za jeden nákup (tj. stohování nabídek). Klientské nástroje společnosti umožňují značkám CPG nastavovat kampaně, sledovat úroveň čerpání a rozpočtu a analyzovat celkovou výkonnost kampaní – to vše v jediném pohodlném rozhraní.

Digitální propagační akce založené na úspěchu realizuje Ibotta ve velkém měřítku, protože spravujeme rostoucí otevřenou síť vydavatelů třetích stran, kteří hostují nabídky společnosti. Maloobchodní prodejci patří mezi její nejdůležitější vydavatele, protože jejich aplikace a webové stránky často navštěvují spotřebitelé s vysokým nákupním záměrem. Maloobchodní prodejce může přijímat digitální nabídky z aplikačního programového rozhraní (API) společnosti Ibotta a prezentovat je svým spotřebitelům jako součást svého vlastního značkového věrnostního programu.

Tyto partnery nazývá společnost jako „vydavatele z řad maloobchodníků“. Věří, že vydavatelé z řad maloobchodníků se rozhodnou spolupracovat s Ibottou, protože společnost je důvěryhodným partnerem, který jim může poskytnout rozsáhlý svět exkluzivních nabídek spolu se sadou plug and play funkcí, které by pro ně bylo obtížné vytvořit a rozšířit vlastními silami.

Například společnosti Ibotta a Walmart Inc., a Delaware corporation (Walmart) uzavřely několikaletý strategický vztah, díky němuž se Ibotta stala výhradním poskytovatelem digitálního obsahu nabídek slev na úrovni položek pro Walmart U.S., a to ve všech kategoriích produktů pro online i offline nakupování. Spotřebitelé mohou nabídky uplatnit ve vlastnostech společnosti Walmart, aniž by si museli vytvářet účet Ibotta. Místo toho si mohou vybrat nabídky výrobce na webových stránkách nebo v aplikaci Walmart, nakoupit doporučené zboží v obchodě nebo online a okamžitě získat Walmart Cash, které lze použít na budoucí nákupy v obchodě Walmart nebo na webu Walmart.com. Všechny značky CPG, které chtějí na webových stránkách Walmartu poskytovat digitální slevy na úrovni položek, tak mohou činit pouze prostřednictvím IPN.

Ibotta spolupracuje také s několika dalšími předními vydavateli maloobchodních produktů. Ibotta například spolupracuje se společností Family Dollar, dceřinou společností Dollar Tree, Inc, která se právě stává vydavatelem IPN. Nepřímo také spolupracujeme na zveřejňování nabídek některých maloobchodních prodejců, včetně společností Kroger (pohánějící Kroger Cash) a Shell (pohánějící Shell Fuel Rewards).
Kromě poskytování digitálních nabídek pro maloobchodníky zpřístupňuje společnost Ibotta stejné nabídky také ve svých vlastních digitálních vlastnostech, mezi které patří Ibotta D2C. Od roku 2012 se do bezplatné aplikace zaregistrovalo více než 50 milionů Američanů. Ibotta D2C oslovuje vysoce angažované publikum spotřebitelů, kteří se zajímají o úspory a chtějí mít k dispozici jediný digitální výchozí bod, kde najdou nabídky na vrácení peněz u různých prodejců. Mnozí z těchto spotřebitelů se rozhodují, kde budou nakupovat, na základě dostupnosti nabídek u různých prodejců. Po spuštění IPN se Ibotta D2C stala vydavatelem v IPN, což znamená, že je nyní jedním z mnoha uzlů, přes které jsou digitální nabídky doručovány koncovému spotřebiteli.

Věříme, že v budoucnu může být platforma rozšířena na další vydavatele v různých nových odvětvích. Mezi nové vydavatele by mohly patřit například doručovací služby, banky nebo jiné aplikace a webové stránky, které chtějí svým spotřebitelům poskytnout přístup k nabídkám na oblíbené zboží denní potřeby, aniž by museli tyto nabídky získávat od tisíců různých značek CPG nebo zajišťovat údaje na úrovni položek od mnoha integrovaných prodejců, u nichž lze nabídky uplatnit.

Společnost Ibotta Inc. zveřejnila podmínky své IPO v podání S-1/A ze dne 8. dubna 2024: 5,63 milionu akcií (5 625 000 akcií) v cenovém rozpětí 76,00 až 84,00 USD za akcii s cílem získat 450,0 milionů USD. Společnost nabízí 2,5 milionu akcií a prodávající akcionáři nabízejí 3,125 milionu akcií. Souvislosti: V roce 2015 se uskutečnil první pokus o získání akcií společnosti, která je v majetku společnosti: Společnost Ibotta Inc. podala dne 22. března 2023 žádost o S-1, aniž by zveřejnila podmínky IPO. Výnosy se odhadují na 100 milionů USD, ale někteří lidé z ulice se domnívají, že IPO společnosti Ibotta by mohlo vynést více než 200 milionů USD).

Zdroj: Getty Images