MicroStrategy: Existují ještě mnohem lepší alternativy, jak vlastnit Bitcoin

Akcie MSTR jsou na základě ocenění součtu částí nadhodnoceny o více než 60 %.

Při analýze společnosti MicroStrategy Incorporated (NASDAQ:MSTR) pomocí ocenění součtu částí se domnívám, že společnost je nadhodnocená o více než 60 %. I když je někdo býkem na Bitcoinu (BTC-USD), existuje mnoho způsobů, jak získat expozici, aniž by musel platit přemrštěnou prémii k NAV u akcií MSTR. Je nepravděpodobné, že by bitcoin trvale rostl, dokud se nezlepší chuť k riziku na makroúrovni. Investoři to mohou sledovat na základě poměru ETF Invesco S&P 500 High Beta (SPHB) k ETF Invesco S&P 500 Low Volatility (SPLV).

Stručný přehled společnosti

MicroStrategy Incorporated, vedená svým rtuťovitým předsedou Michaelem Saylorem (dříve generálním ředitelem), je softwarová společnost zabývající se business intelligence, která shodou okolností vlastní také ~130 tisíc Bitcoinů.

Zdroj: Shutterstock

MSTR, kdysi ospalá společnost s malou tržní kapitalizací, která přežila krach dot-com, slavně přijala svou bitcoinovou strategii krátce po pandemii COVID. Nejprve utratila část svých hotovostních rezerv, aby v srpnu 2020 získala ~21 tis. bitcoinů za ~11 600 USD / bitcoin. Po vyčerpání svých hotovostních rezerv šla MSTR ještě dál a vydala dluh ve výši více než 2 miliardy USD, aby získala ještě více Bitcoinů (obr. 1).

Nakonec společnost získala přibližně 130 tisíc bitcoinů za 4 miliardy dolarů, které financovala prostřednictvím několika emisí dluhu.

Cena akcií vyletěla na raketě bitcoinů

Cena akcií MSTR se svezla na raketě Bitcoinu a počátkem roku 2021 dosáhla maxima 1 315 USD, což je téměř desetinásobek jejího předpandemického rozpětí 115 až 165 USD (obrázek 2).

Růst MSTR byl o to pozoruhodnější, že cena bitcoinů vzrostla pouze z ~11 000 USD, když je MSTR poprvé nakoupila, na 45 000 USD, když MSTR dosáhla vrcholu na 1 315 USD.

Důvodem raketového vzestupu MSTR byl částečně nedostatek. V té době byla MSTR jedním z mála nástrojů, které mohli investoři použít ke spekulaci na cenu Bitcoinu. Ve skutečnosti se MSTR obchodoval jako Bitcoin ETF s výraznou prémií k jeho „čisté hodnotě aktiv“.

Nicméně jak se rok 2021 přehoupl, začali mít investoři do krypto nástrojů více investičních možností. Nejprve se na kanadských burzách začaly obchodovat ETF jako Purpose Bitcoin ETF (BTCC:CA), které drží Bitcoiny. Dále se staly populárními krypto burzy, jako je Coinbase (COIN), které investorům umožnily přímý přístup ke krypto aktivům. Nakonec byly na amerických burzách spuštěny ETF jako ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), které investorům poskytly expozici vůči Bitcoinu prostřednictvím futures kontraktů.

Zdroj: Getty Images

Proč by s tolika způsoby, jak získat expozici vůči kryptoměnám a Bitcoinu, někdo potřeboval kupovat akcie MicroStrategy?

Při ocenění společnosti MicroStrategy pomocí analýzy součtu částí za předpokladu, že se podnikatelská softwarová divize obchoduje za 2,75x Cena/Tržby (před přijetím bitcoinové strategie se tato divize obchodovala v rozmezí 2,5-3,0x Cena/Tržby), mi vychází hodnota vlastního kapitálu 139 USD/akcie. Při současném obchodování s akciemi za 226 USD/akcii se domnívám, že jsou nadhodnoceny o více než 60 %.

V současné době se apetit k riziku stále nachází v klesajícím trendu, který je brzděn zvyšováním úrokových sazeb Fedu a zpřísňováním finančních podmínek. Dokud se makrosituace nezmění, je nepravděpodobné, že by bitcoin zažil udržitelnou rally.

Riziko na mou výzvu
Rizikem mého opatrného volání je samozřejmě to, že pokud cena Bitcoinu trvale poroste, pak se můj medvědí názor na společnost MicroStrategy ukáže jako nesprávný. Domnívám se, že investoři se mohou před tímto rizikem chránit párovým obchodováním MSTR proti aktivu, které má pozitivní pákový efekt vůči ceně Bitcoinu. Pokud například půjdeme dlouho na ETF BITO (BITO se obchoduje blízko své NAV) a krátce na MSTR, můžeme se zajistit proti většině rizika Bitcoinu a vsadit pouze na to, že prémie MSTR k NAV bude časem klesat.

Investoři, kteří jsou na Bitcoinu býčí, mohou dokonce vsadit na fond Grayscale Bitcoin Trust (OTC:GBTC), protože ten se v současné době obchoduje s 37% diskontem vůči NAV (obrázek 5). V minulosti, když byl Bitcoin v býčí fázi, se GBTC obchodoval s prémií k NAV až 30 % (leden 2021). GBTC má však problém v tom, že trust v současné době nemá zabudovaný mechanismus, který by jeho diskont vůči NAV uzavíral. Existovala naděje, že navrhovaná konverze GBTC na ETF by tento diskont uzavřela, nicméně doposud SEC návrh konverze GBTC zamítla.

Nakoupit akcie MicroStrategy Incorporated za $1,335.88 (-9.71%)