Miliardáři prodávají akcie společnosti Nvidia a místo nich kupují 2 nabušené akcie umělé inteligence (AI)

Zlatá horečka umělé inteligence (AI) je v plném proudu a společnost Nvidia je zatím jedním z největších vítězů. Její čipy pohánějí nejpokročilejší systémy umělé inteligence, včetně ChatGPT od OpenAI, a cena jejích akcií za poslední rok vyletěla o 230 %. Podle Goldman Sachs by však z dlouhodobého hlediska mohly nejvíce profitovat softwarové společnosti a společnosti poskytující služby.

Zdá se, že několik miliardářů z Wall Street uvažuje stejně. Níže uvedení manažeři hedgeových fondů ve čtvrtém čtvrtletí odprodali své pozice ve společnosti Nvidia a reinvestovali kapitál do akcií AI, které lépe zapadají do kategorie softwaru a cloudových služeb.

Israel Englander ze společnosti Millennium Management prodal 1,7 milionu akcií společnosti Nvidia, čímž snížil svůj podíl o 45 %.

Steven Cohen ze společnosti Point72 Asset Management prodal 1,1 milionu akcií Nvidie, čímž snížil svůj podíl o 66 %.

Englander a Cohen mezitím ve čtvrtém čtvrtletí nakoupili akcie společností Amazon (NASDAQ:AMZN) a Palantir Technologies (NYSE:PLTR), které v uplynulém roce superrychle posílily o 84 %, resp. 170 %.

Amazon (AMZN)
Společnost Amazon oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí, které překonaly očekávání Wall Street. Tržby se zvýšily o 14 % na 170 miliard dolarů, což je třetí čtvrtletí v řadě, kdy se růst postupně zrychlil. To bylo způsobeno především dynamikou v oblasti reklamy a maloobchodu, ale oproti předchozímu čtvrtletí se zrychlily také tržby z cloud computingu. Mezitím se čistý zisk podle GAAP zlepšil na 1,00 USD na zředěnou akcii, což je nárůst z 0,03 USD na zředěnou akcii v předchozím roce.

Zdroj: Getty Images

Společnost Amazon by si měla udržet tuto dynamiku vzhledem ke svému silnému zastoupení na třech trzích. Provozuje nejoblíbenější tržiště elektronického obchodu na světě podle počtu měsíčních návštěvníků a největší online tržiště v Severní Americe a západní Evropě podle objemu tržeb. Amazon je také největším zadavatelem maloobchodní reklamy a třetí největší reklamní technologickou společností na světě. A Amazon Web Services (AWS) je největším poskytovatelem cloudové infrastruktury a platformových služeb.

Díky tomu má Amazon do roku 2030 nakročeno k dvoucifernému růstu tržeb. Říkám to proto, že se předpokládá, že v tomto období porostou trhy online maloobchodu, digitální reklamy a cloud computingu ročním tempem 8 %, 16 % a 14 %. Wall Street skutečně očekává, že s těmito větry v zádech bude Amazon v příštích pěti letech zvyšovat tržby o 11 % ročně.

Amazon by však mohl Wall Street překvapit v závislosti na tom, jak úspěšně se mu podaří zpeněžit umělou inteligenci (AI), zejména v oblasti cloud computingu. Společnost navrhla vlastní čipy pro trénování a odvozování umělé inteligence s názvy Trainium a Inferentia. Tyto čipy nemohou překonat grafické procesory (GPU) společnosti Nvidia, ale v určitých situacích jsou cenově výhodnější a mohly by společnosti AWS přinést více zakázek.

Kromě toho je Amazon Bedrock cloudová služba, která umožňuje podnikům přizpůsobovat velké jazykové modely a vytvářet generativní aplikace AI. Stejně tak Amazon Q je konverzační podnikový asistent, který se opírá o generativní AI při vyhledávání a sumarizaci informací z různých interních a externích zdrojů dat. Chatbot také dokáže odpovídat na otázky a automatizovat úkoly, jako je psaní blogů a příspěvků na sociálních sítích. Dohromady by tyto produkty mohly společnosti Amazon přinést rychlejší než očekávaný růst tržeb.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $187.34 (0.65%)

Akcie se v současné době obchodují za 3,4násobek tržeb, což je přijatelné ocenění, pokud je konsensus Wall Street správný, a rozumnější ocenění, pokud se společnosti podaří zvyšovat tržby rychleji než o 11 % ročně. Osobně si myslím, že Amazon je za současnou cenu hodnotnou dlouhodobou investicí.

Palantir Technologies (PLTR)
Společnost Palantir vykázala ve čtvrtém čtvrtletí poměrně dobré finanční výsledky, které překonaly očekávání v horní linii a splnily očekávání v dolní linii. Počet jejích zákazníků se zvýšil o 35 % na 497 a průměrný stávající zákazník utratil o 8 % více. Tržby zase vzrostly o 20 % na 608 milionů USD, což odráží 32% nárůst komerčních prodejů a 11% nárůst prodejů ve státní správě. Čistý zisk mimo GAAP se zdvojnásobil a dosáhl 0,08 USD na zředěnou akcii.

Zdroj: Getty Images

Generální ředitel Alex Karp se ve svém výročním dopise akcionářům vyjádřil k ambicím společnosti Palantir v oblasti umělé inteligence. „Všechny složky naší organizace se soustředí na zavádění naší platformy umělé inteligence (AIP), která se během několika měsíců změnila z prototypu na produkt. A naše dynamika s AIP nyní významně přispívá k novým příjmům a novým zákazníkům,“ napsal. AIP přináší do komerční platformy společnosti Palantir, Foundry, podporu pro rozsáhlé jazykové modely.

Pro upřesnění, Palantir vytváří software, který pomáhá podnikům integrovat a analyzovat data, vyvíjet a spravovat modely strojového učení (ML) a vytvářet aplikace, které zlepšují rozhodování. Společnost Forrester Research ocenila Foundry společnosti Palantir jako přední platformu AI/ML. AIP rozšiřuje Foundry tak, aby klienti mohli vyvíjet a využívat generativní umělou inteligenci ke zlepšení obchodních výsledků. Například jedna z největších amerických zdravotnických organizací využívá AIP k vytváření rozvrhů směn, které zohledňují preference zaměstnanců, náklady na rozhodování a předpovědi poptávky.

Další novinkou je, že americká armáda si nedávno vybrala společnost Palantir pro vybudování svého systému pozemních stanic Titan, který využívá AI/ML k rychlému zpracování dat získaných ze senzorů umístěných na pozemních, vzdušných, výškových a mimozemských místech. Smlouva na 24 měsíců má hodnotu 178 milionů dolarů, takže společnost Palantir nijak výrazně neposune, ale zdůrazňuje její všestrannost a kontrakt by mohl vést k dalším dohodám s americkou vládou.

Do budoucna se předpokládá, že trh s analýzou dat poroste do roku 2030 o 27 % ročně. Ačkoli pochybuji, že Palantir dosáhne takového tempa vzhledem ke svým minulým výsledkům a malé zákaznické základně, má tento vítr v zádech pro společnost stále pozitivní důsledky. Wall Street očekává, že Palantir bude v příštích pěti letech zvyšovat tržby o 21 % ročně.

Nakoupit akcie Palantir Technologies Inc. za $23.04 (1.61%)

V tomto kontextu vypadá její současné ocenění na úrovni 23,5násobku tržeb draze, zejména když tříletý průměr činí 17,8násobek tržeb. Za zmínku také stojí, že společnost Palantir má v současné době mezi analytiky Wall Street konsenzuální prodejní hodnocení a medián cílové ceny akcie je 20,50 USD za akcii, což znamená 10% pokles ze současné ceny 22,80 USD za akcii. Dokud se akcie nebudou obchodovat za rozumnější ocenění, od společnosti Palantir bych se vyhýbal.