Co byste měli vědět o IPO společnosti Rubrik podporované Microsoftem

Společnost Rubrik, která se zabývá kybernetickou bezpečností, podala žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) a chystá se připojit k řadě technologických společností, které vstoupí na burzu pod symbolem “RBRK”, protože se zaměřuje na rychle se rozvíjející éru umělé inteligence (AI). V poslední době se na veřejný trh katapultovalo také několik technologických startupů, jako je Reddit (RDDT) a Astera Labs (ALAB), což posiluje prosperující technologický ekosystém.

Společnost, kterou finančně podporuje významný investor Microsoft (MSFT), se připojuje k technologické sféře, kde se podniky stále více obracejí k řešením zaměřeným na umělou inteligenci. Společnost Rubrik hodlá nabízet 23 milionů akcií za cenu v rozmezí 28 – 31 USD. Zpráva agentury Bloomberg naznačuje, že Rubrik by mohl z chystaného IPO získat prostředky ve výši až 700 milionů dolarů.

Společnost Rubrik, která má strategickou pozici na pomezí umělé inteligence, cloudu a kybernetické bezpečnosti, poskytuje zabezpečená data pro podnikové zákazníky v rámci cloudových aplikací a softwaru jako služby (SaaS). Služby společnosti jsou zakotveny ve schopnostech strojového učení (ML), které jí umožňují využívat umělou inteligenci přímo v podnikových datech. Tento přístup umožňuje společnosti efektivně porozumět vznikajícím datovým hrozbám a poskytovat robustní řešení pro obnovu kybernetických systémů.

Společnost Rubrik by mohla potenciálně využít prudce rostoucího zájmu investorů i podniků o řešení zaměřená na umělou inteligenci. S tím, jak korporace vstupují do digitální éry, kterou masivně podtrhuje umělá inteligence, se rizika kybernetické bezpečnosti jistě zvýší, což potenciálně zvýší poptávku po takovém typu služeb, jaké nabízí společnost Rubrik.

Zdroj: Rubrik

Mezi klienty společnosti Rubrik patří zejména průkopníci v oblasti umělé inteligence, jako jsou společnosti Microsoft, Oracle (ORCL) a AWS společnosti Amazon (AMZN), jak ukázala nedávná přihláška k IPO.

Společnost Rubrik vykázala ve fiskálním roce 2024 celkové tržby ve výši 627,9 milionu USD, což představuje nárůst oproti 599,8 milionu USD v roce 2023. Společnost zažívá fázi rychlého růstu, protože podniky se potýkají s různorodými hrozbami kybernetické bezpečnosti, jako jsou kybernetické útoky, škodliví insidery a narušení provozu.

Podle podání Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) zaznamenaly opakované příjmy z předplatného společnosti Rubrik významný růst. Společnost vykázala 47% nárůst ročních opakujících se příjmů z předplatného, které v roce 2024 vzrostly na 784 milionů USD z 532,9 milionu USD v roce 2023.

Emitenty této očekávané IPO jsou přední finanční instituce, včetně Goldman Sachs, Barclays, Citigroup, Wells Fargo Securities, Guggenheim Securities, Mizuho, Truist Securities, BMO Capital Markets a Deutsche Bank Securities. Tyto renomované banky naznačují značný zájem investorů a očekávání silného tržního přijetí.

Ve svém oznámení Rubrik také zdůraznila své pokračující a hlubší strategické partnerství s technologickým gigantem Microsoft. Partnerství sahá od společných go-to-market aktivit po kooperativní inženýrské projekty. Jako výsledek této spolupráce byla vyvinuta integrovaná sada řešení Zero Trust Data Security, postavená na platformě Microsoft Azure. Tato řešení představují klíčový krok v posilování základů kybernetické bezpečnosti v korporátním prostředí, což Microsoft ocenil udělením Rubriku prestižního titulu „partner roku“ za rok 2023.

V roce 2021 Rubrik uzavřela strategickou dohodu s Microsoftem, která zahrnovala kapitálovou investici, jejíž detaily nebyly zveřejněny. Toto partnerství, spolu s existujícím spojením Microsoftu s OpenAI, tvůrcem ChatGPT, umožňuje Rubriku posílit svou pozici na konkurenčním trhu umělé inteligence. Toto propojení naznačuje, že Rubrik nejen reaguje na aktuální výzvy v kybernetické bezpečnosti, ale také aktivně tvaruje budoucí směr této oblasti.

Nadcházející IPO je významným krokem pro Rubrik v jejich misi vytvářet inovativní řešení pro kybernetickou bezpečnost, poháněnou pokročilou umělou inteligencí. Tato událost nejen podtrhuje jejich dosavadní úspěchy, ale také klade základy pro další expanzi a posilování tržní pozice v prostředí, které je čím dál více zatížené kybernetickými hrozbami. Ambiciózní přístup společnosti k inovacím a její schopnost přizpůsobit se dynamicky se vyvíjejícímu technologickému prostředí naznačuje, že je Rubrik dobře připravena čelit budoucím výzvám v oblasti digitálního zabezpečení.