Dominantní postavení dolaru jako rezervní měny přetrvá, tvrdí Morgan Stanley

Dominantní postavení amerického dolaru jako rezervní měny pravděpodobně přetrvá, částečně proto, že ani čínský jüan, o kterém se nejvíce mluví jako o alternativě, není důvěryhodným soupeřem, uvedla ve své čtvrteční zprávě banka Morgan Stanley.

Soupeření s Čínou, ruská válka na Ukrajině, spory ve Washingtonu ohledně dluhového stropu USA a rostoucí zadluženost způsobily, že postavení dolaru jako dominantní světové měny je v posledních letech pod drobnohledem.

V nové zprávě zkoumající rezervní status dolaru banka Morgan Stanley uvedla, že neočekává, že by se dominantní postavení této měny v brzké době změnilo, a konstatovala, že vliv dolaru na světovou ekonomiku v celé řadě ekonomických a finančních ukazatelů zůstává silný.

Obavy z fiskálního výhledu USA a přetrvávající používání hospodářských sankcí ze strany Washingtonu by mohly některé země motivovat k hledání alternativ k dolaru, ale je to obtížný úkol, uvedla Morgan Stanley.

„Nejdiskutovanějším konkurentem je Čína a my očekáváme mírně globálnější roli čínského jüanu,“ uvádí se v poznámce Morgan Stanley s odkazem na jüan.

„Domníváme se však, že čínská ‚3D výzva‘ v podobě dluhu, deflace a demografie omezí mezinárodní přitažlivost CNY,“ dodala poznámka a odhadla, že měnové rezervy v jüanech by měly v roce 2030 vzrůst pouze na 5 % ze současných 2,3 %.

Investiční banka Morgan Stanley uvedla, že lze očekávat období oslabení dolaru, zatímco blížící se prezidentské volby v USA by mohly otestovat postavení dolaru.

Globální měnové rezervy přesahují 12 bilionů dolarů, globální obchod se pohybuje kolem 35 bilionů dolarů a přeshraniční bankovní úvěry přesahují 38 bilionů dolarů, uvedla Morgan Stanley.

„Takže i malé změny v procentním vyjádření mohou vést k velkým nominálním změnám,“ dodala.

„Očekáváme pouze mírný a postupný pokles mezinárodního využití USD vzhledem k nárůstu multipolarity a přetrvávajícím nízkým nákladům na diverzifikaci pro správce rezerv,“ uvedla poznámka.

Pokud jde o cenový dopad, „skutečná ztráta dominance USD by vedla k vyšším sazbám a slabší měně,“ uvedla. Morgan Stanley rovněž vidí další krátkodobé posílení dolaru.

Poměrně dost neústupná americká inflace a odolná ekonomika, které přiměly trhy omezit očekávání snížení sazeb, spolu se zvýšeným napětím na Blízkém východě v poslední době dolar posílily

Tento týden dosáhl dolar 34letých maxim vůči jenu a pětiměsíčních maxim vůči euru.

Zdroj: Canva

Americký dolar mírně posiluje po silných datech a komentářích Fedu

Dolar se ve čtvrtek posunul výše, protože smíšená várka amerických údajů příliš neotřásla názory, že ekonomika je stále na pevné půdě, což naznačuje, že Federální rezervní systém pravděpodobně odloží načasování svého prvního snížení sazeb od roku 2020 na pozdější období tohoto roku.

Komentáře prezidenta newyorského Fedu Johna Williamse, že vzhledem k síle ekonomiky „necítí naléhavost snižovat úrokové sazby“, rovněž pomohly zvednout dolar. Prezident newyorského Fedu je vždy hlasujícím ve výboru centrální banky, který rozhoduje o měnové politice.

Varování šéfů financí Spojených států, Japonska a Koreje před prudkým poklesem ostatních měn přes noc zatížilo dolar a jenu poskytlo vzácný oddech. Od té doby se však jeho dopad rozplynul.

Ve středu se kurz jenu mírně zvýšil poté, co hlavní japonský diplomat pro měny Masato Kanda uvedl, že finanční představitelé G7 potvrdili svůj postoj, že nadměrná volatilita měn je nežádoucí.

Silné ekonomické údaje z USA a přetrvávající inflace však přiměly investory, aby drasticky přehodnotili šance, že Federální rezervní systém v dohledné době sníží sazby. Ve čtvrtek se tato síla opět projevila.

Aktivita zpracovatelského průmyslu v americkém středoatlantickém regionu v dubnu vzrostla nejvíce za poslední dva roky díky novým zakázkám a dodávkám hotových výrobků, ačkoli zaměstnanost v továrnách nadále klesala.

Měsíční index podnikatelských podmínek filadelfského Fedu vzrostl z březnové hodnoty 3,2 na 15,5, čímž překonal mediánový odhad ekonomů v průzkumu agentury Reuters, který počítal s hodnotou 2,3, a překonal i nejoptimističtější prognózu 34 dotázaných ekonomů.

Ostatní ekonomické zprávy byly neutrální až slabé. Údaje ukázaly, že počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA se v týdnu končícím 13. dubna nezměnily a činily sezónně očištěných 212 000, což je stále více, než se předpokládalo, a to 215 000. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v letošním roce pohyboval v rozmezí 194 000-225 000.

V sektoru bydlení prodeje stávajících domů v USA v březnu klesly, protože vyšší úrokové sazby a ceny domů odsunuly kupující na vedlejší kolej. Prodej domů se minulý měsíc snížil o 4,3 % na sezónně očištěnou roční míru 4,19 milionu jednotek.
V pozdním ranním obchodování dolarový index, který měří americkou měnu vůči šesti dalším měnám, naposledy vzrostl o 0,1 % na 106,07, což je stále na dosah 5,5měsíčního maxima z tohoto týdne na úrovni 106,51 dosaženého v úterý. V letošním roce index zatím vzrostl o 4,5 %.
Japonská měna se vůči dolaru propadla a posunula americkou měnu o 0,1 % na 154,62 jenu, tedy na dohled úterního 34letého minima 154,79 jenu.

Účastníci trhu zvýšili laťku možného zásahu japonských úřadů na podporu jenu a nyní přesně určili úroveň 155, i když věří, že Japonsko může zasáhnout kdykoli.

Zdroj: Canva

Přesto vzhledem k široké síle dolaru Wei Liang Chang, měnový a úvěrový stratég DBS, uvedl, že jejich modely naznačují, že riziko intervence se mohlo posunout dokonce do pásma 156, protože japonské úřady zvažují výkonnost jenu vůči několika dalším měnám, které oslabily.

V ostatních měnách euro po středečním růstu vůči dolaru kleslo o 0,1 % na 1,0661 USD a odpoutalo se tak od pětiměsíčního minima, kterého se dotklo v úterý. Libra šterlinků byla naposledy beze změny na úrovni 1,2452 USD.

Trhy oceňují pro rok 2024 snížení sazeb Fedu o 39 bazických bodů, zatímco na začátku roku se očekávalo zhruba šest čtvrtbodových uvolnění. Obchodníci na základě nástroje CME FedWatch Tool vidí jako nejpravděpodobnější počáteční bod září, oproti červnu před pouhými několika týdny.