EUR/USD Cena Předpověď 2024: Dočkáme se parity?

Dolar vůči euru vzrostl na úroveň, která nebyla zaznamenána od listopadu loňského roku. Někteří analytici se domnívají, že ho čekají ještě další zisky, přičemž je možné, že pár EUR/USD klesne na paritu.

V 10:55 SEČ se dnes měnový pár pár EUR/USD obchodoval na úrovni 1,0690, čímž se mírně zotavil z úterního minima 1,0601, což je nejnižší hodnota, na kterou pár klesl od 2. listopadu.

Jen tento týden se pár propadl o zhruba 1 % a od začátku roku se blíží poklesu o 4 %.

Faktory ovlivňující kurz EUR/USD

Eskalující geopolitické napětí mezi Izraelem a Íránem vytvořilo bezpečný přístav pro americkou měnu v obavách, že vůbec první přímý útok Íránu na stát Izrael povede k rozsáhlému rozšíření konfliktu mezi Izraelem a militantní skupinou Hamás, což bude mít dopad na cenu ropy v tomto na ropu bohatém regionu.

„Vzhledem k tomu, že USA patří mezi energeticky nejnezávislejší velké ekonomiky a zároveň jsou zdrojem (vysoce výnosné) světové rezervní měny, je logické, že by USD měl těžit z vysokých rizikových prémií spojených s tímto konfliktem,“ uvedli analytici UBS v poznámce ze 17. dubna.
Hlavním faktorem, který žene dolar vzhůru nejen vůči euru, ale i vůči měnám většiny hlavních průmyslových zemí, je však rozdílná výkonnost relativních ekonomik.

„Hnacím motorem je zde divergence, kdy silná zaměstnanost v USA a obzvláště vysoké údaje o inflaci (tři měsíce jádrového indexu spotřebitelských cen na úrovni 0,4 % meziměsíčně) znamenají, že Fed se snižováním sazeb nespěchá,“ uvedl Chris Turner, globální ředitel pro trhy a regionální ředitel výzkumu pro Velkou Británii a střední a východní Evropu ve společnosti ING.

„Trh si na začátku roku představoval šest snížení sazeb Fedu, nyní si představuje méně než dvě,“ dodal.

Předseda Fedu Jerome Powell v úterý uvedl, že nedávné údaje o inflaci neposkytly tvůrcům politiky větší důvěru potřebnou k tomu, aby se brzy přiklonili ke snižování úrokových sazeb.

To kontrastovalo s jeho komentářem před senátním výborem amerického Kongresu, který před necelými pěti týdny uvedl, že Fed „není daleko“ od získání této důvěry.

Zdroj: Canva

Naproti tomu inflace směřuje ke střednědobému cíli Evropské centrální banky a Bundesbanka minulý měsíc uvedla, že Německo, ekonomická síla regionu, se v prvním čtvrtletí roku 2024 pravděpodobně ocitne v recesi, protože slabá spotřeba a anemická průmyslová poptávka budou nadále působit jako přítěž.

ECB ve čtvrtek předložila na stůl červnové snížení úrokových sazeb s odůvodněním, že růst cen zpomaluje směrem ke 2 % a že 20členný blok „není stejný“ jako USA, které se potýkají s nečekaně tvrdou inflací.

„ECB chce ukázat svou politickou nezávislost s tím, že inflace v eurozóně byla vedena nabídkou (a polevuje), zatímco USA trpí poněkud lepivější inflací vedenou poptávkou,“ uvedl Turner. „Trh si letos cení něco přes tři snížení sazeb ECB.“

Prognóza ceny EUR/USD na rok 2024

Tento rozpor mezi narativy Fedu a ECB pravděpodobně povede k dalším ztrátám EUR/USD, přičemž ING očekává, že pár brzy otestuje psychologickou úroveň 1,0600.

Zdá se nepravděpodobné, že by se jednalo o silnou technickou podporu, dodala banka, a namísto toho se dalšími velkými úrovněmi podpory mohou stát 1,0500 a říjnové minimum 1,0450.

„Zásadní je, že nedostatek dat, která by hýbala trhem, a dolar čerpající výhody z dalšího vývoje na FX znamená, že pohyb k oblasti 1,05 je v nejbližší době spíše hmatatelným rizikem,“ uvedl Francesco Pesole, analytik ING.

Banka UBS ve své poznámce ze 17. dubna snížila kurz EUR/USD a nyní předpokládá, že se pár bude na konci roku 2024 obchodovat na úrovni 1,0500 z 1,1200 a na konci druhého čtvrtletí na úrovni 1,0500 z 1,0900.

„Domníváme se, že s tím, jak ECB začíná snižovat sazby, zatímco Fed zaostává, se euro dostane pod další tlak,“ uvedli analytici švýcarské banky. „To, že se k této tezi hlásí široká veřejnost, může tento pohyb zpomalit, ale pravděpodobně ho nedokáže zvrátit.“

ING se drží prognózy pro konec roku na úrovni 1,1000, ale „rizika jsou vychýlena směrem k nižšímu EUR/USD – ať už v důsledku eskalace na Blízkém východě nebo Trumpova prezidentství, což by bylo negativní pro svět a špatné pro procyklické euro.“

Zdroj: Canva

Dosáhne EUR/USD parity?

Pokles páru na paritu není široce zastávanou ústřední variantou, přičemž Turner z ING poznamenává, že ačkoli je divergence rozpětí základních úrokových sazeb nejširší od konce roku 2022, kdy EUR/USD klesl pod paritu, strukturální scénář není tak negativní.

„Nízké ceny plynu znamenají, že obchodní podmínky eurozóny jsou v mnohem lepší pozici – a naznačují, že pokud diferenciály výnosů skutečně dostanou EUR/USD pod 1,05 – nemělo by to tam zůstat dlouho,“ dodal.

Nicméně vyšší ceny energií představují pro euro nové riziko v oblasti obchodních podmínek, poznamenala banka UBS, a existuje také možnost, že Spojené státy zavedou další cla, pokud republikáni vyhrají prezidentské volby.

To by bylo „jasným negativem, které ponechává prostor pro test parity ve střednědobém horizontu – v průběhu roku je třeba očekávat širší rozpětí,“ dodala švýcarská banka.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.07 (0.14%)