Dolar je před zápisem z jednání Fedu stabilní, britská libra po zveřejnění CPI roste

Obchodování s americkým dolarem bylo ve středu před zveřejněním zápisu z posledního zasedání Federálního rezervního systému klidné, zatímco libra měna získala plusové body, protože inflace v dubnu klesla méně, než se očekávalo.

V 04:55 SEČ (08:55 h GMT) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval nepatrně výše na úrovni 104,600 bodu.

Dolar hledá směr před zápisem z jednání Fedu

Dolar se snaží o nějaký smysluplný pohyb, protože obchodníci čekají na zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu a hledají další náznaky ohledně pravděpodobného vývoje amerických úrokových sazeb ke konci roku.

Údaje o spotřebitelské inflaci z minulého týdne, které byly měkčí, než se očekávalo, vyvolaly naděje na snížení sazeb v poměrně krátké době, ale řada představitelů Fedu nadále vyzývala k opatrnosti v politice.

Guvernér Fedu Christopher Waller v úterý uvedl, že poslední ekonomické údaje naznačují, že restriktivní politika Fedu funguje podle jeho představ, zatímco předseda atlantského Fedu Raphael Bostic řekl, že centrální banka musí být před prvním snížením sazeb opatrná, aby nevedla k zadržování výdajů.

„V zápisu z květnového zasedání bychom měli získat trochu více jasnosti ohledně myšlení FOMC,“ uvedli analytici ING ve své poznámce. „Ačkoli by se měly objevit důkazy o rostoucích obavách kolem dezinflačních zádrhelů, Powellova sdělení zřejmě naznačovala široký optimismus ohledně budoucího cenového vývoje.“

Libra roste po údajích o inflaci ve Spojeném království

V Evropě GBP/USD vzrostl o 0,2 % na 1,2733 poté, co inflace ve Velké Británii v dubnu klesla méně, než se očekávalo, což snižuje pravděpodobnost snížení inflace ze strany Bank of England příští měsíc.

Spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,3 %, což je výrazný pokles oproti březnovému růstu o 3,2 % a nejnižší hodnota od července 2021, kdy činila 2,0 %, uvedl statistický úřad Office for National Statistics. Stále však zůstává nad prognózou 2,1 %.

„I když to výrazně nemění trajektorii BoE, může ji to přimět k odložení snížení sazeb o další měsíc. Naším základním scénářem zůstává první snížení sazeb v srpnu,“ uvedla ING.

Měnový pár EUR/USD se obchodoval o 0,1 % níže na 1,0849, když se obchodníci připravují na to, že Evropská centrální banka zahájí cyklus snižování sazeb příští měsíc.

„Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová zněla ve včerejším projevu opatrně holubičím tónem v souladu s většinou komentářů členů její Rady guvernérů,“ uvedla ING a dodala, že trhy počítají s uvolněním sazeb o 24 bb na příští měsíc.

„Stále si myslíme, že EUR/USD může v nejbližší době oslabit zpět na 1,08, ale naše prognóza pro 3. čtvrtletí zůstává na 1,10, protože Fed přechází k uvolňování a ECB v zásadě odpovídá očekávání trhu ohledně snížení sazeb,“ dodala ING.

Zdroj: Unsplash

Nakoupit měny GBP/CZK za CZK29.09 (0.67%)

Novozélandský dolar roste díky jestřábímu postoji RBNZ

V Asii vzrostl kurz NZD/USD o 0,5 % na 0,6118, přičemž novozélandský dolar prudce vzrostl poté, co RBNZ podle všeobecného očekávání ponechala svou oficiální hotovostní sazbu na stejné úrovni, ale zároveň upozornila na odklad případného snížení úrokových sazeb kvůli lepivé inflaci.

USD/JPY klesl o 0,2 % na 156,43 poté, co na japonský jen působily měkké obchodní údaje – které ukázaly neuspokojivý vývoz a dovoz za duben a také větší než očekávaný schodek obchodní bilance.

USD/CNY se obchodoval nepatrně výše na úrovni 7,2394, zůstal na dohled šestiměsíčního maxima, protože obchodníci očekávali další informace o stimulačních opatřeních Pekingu a čínské ekonomice.

UBS zachovává klíčové názory na měny zemí G10, vidí posílení USD

Banka UBS zveřejnila zprávu o současném devizovém prostředí, ve které zachovává své klíčové názory na měny zemí G10 a předpovídá pokračující posilování amerického dolaru. Společnost zdůraznila, že navzdory tomu, že trhy snižují rozsah oceňované politické divergence, neexistuje žádný přesvědčivý důvod ke změně jejich výhledu.

Akcie a riziková aktiva si stále vedou dobře při nízké a klesající krátkodobé implikované volatilitě, což naznačuje, že dolar by si měl v průběhu času udržet svou pozici díky pokračující podpoře výnosů.

Firma poznamenala, že se zdá, že dolar podhodnocuje přední sazby, zejména poté, co byl pohyb výnosů po CPI do značné míry odčiněn, zatímco DXY zvrátil méně než 50 % výprodeje z minulého týdne.

UBS poznamenala, že nedávné komentáře řečníků Federálního rezervního systému nenaznačují změnu politiky na základě dubnového inflačního tisku, což by mohlo znamenat, že Federální výbor pro volný trh (FOMC) možná v září nesníží sazby, jak trh v současnosti očekává.

UBS rovněž diskutovala o životaschopnosti carry trades jako prostředku diverzifikace z čistě dolarové expozice a doporučila vyhnout se přímému shortování páru EURUSD, přestože se nachází v zóně, kterou UBS považuje za „prodejní“. Místo toho se firma zaměřuje na křížové obchody se švýcarským frankem (CHF), jako jsou USDCHF a AUDCHF.

Zdroj: Canva