Je Solana dalším PayPalem na fintechové scéně?

Solana možná právě našla svůj klíčový use case.

Investoři by jen těžko hledali výkonnější aktivum než Solana (SOL), jejíž cena od začátku roku 2023 prudce vzrostla o 1 500 %. I přes tento monumentální zisk se tato inovativní kryptoměna stále obchoduje 39 % pod svým historickým maximem (k 16. květnu).

Ačkoli v nedávné minulosti bylo chytré spekulovat na Solanu, tato cenová dynamika by vás mohla odvést od skutečného potenciálu této blockchainové sítě, zejména pokud jde o oblast plateb. Solana dělá v tomto prostoru zajímavé věci, které nelze ignorovat.

Může se však stát dalším PayPalem (PYPL)?

Myslíme si v tuto chvíli, že konečné přežití kryptoprojektu závisí výhradně na jeho schopnosti přinést reálné využití. Solana Labs, řídící orgán Solany, se v tomto ohledu snaží pokročit.

Na začátku roku 2022 byla spuštěna služba Solana Pay. Jedná se o platební systém využívající blockchain, jehož výsledkem je okamžité vypořádání a téměř žádné poplatky. Obchodníci a spotřebitelé mohou mezi sebou obchodovat přímo prostřednictvím sítě Solana, a to pomocí nativního tokenu SOL nebo stablecoinu.

Jedním z důvodů, proč se jedná o koncept, který mění pravidla hry, jsou úspory, které by obchodníci mohli zaznamenat. Typický maloobchodník již pravděpodobně operuje s tenkými maržemi. Ponechání přibližně 2 % z tržeb, která jdou na vrub zpracovatelů plateb, by mohlo vést ke zlepšení ziskovosti.

Zdroj: Academy.binance

Solana Pay navíc umožňuje inovativní způsoby interakce mezi obchodníky a spotřebiteli. Například spotřebitel, který si koupí boty v obchodě s teniskami, by mohl dostat nezaměnitelný token (NFT), který by fungoval jako účtenka. Prodejce by mohl zákazníka upozornit, když se koná výprodej, přičemž NFT by fungoval jako kupón, který lze použít v budoucnu.

Protože Solana na konci dne teoreticky zvládne 50 000 transakcí za sekundu, je to hlavní kandidát, který může pomoci narušit současný platební průmysl. A to je lukrativní oblast, na kterou je třeba se zaměřit. Poté, co v roce 2023 shrábla 4,2 miliardy dolarů volného peněžního toku, vedení společnosti PayPal věří, že v roce 2024 může vygenerovat 5 miliard dolarů.

Může se Solana stát dalším PayPalem? Inu, z pohledu účastníků trhu již hodnota kryptografické sítě ve výši 71 miliard dolarů převyšuje hodnotu firmy zabývající se digitálními platbami ve výši 67 miliard dolarů. Přičítal bych to spíše hypu a spekulativnímu chování než čemukoli, co by souviselo se základy. Ve skutečnosti jde pravděpodobně většina zásluh na vrub příznivému tržnímu pozadí, které hnalo celkově krypto a akciové trhy vzhůru.

Nakoupit akcie PayPal Holdings, Inc. za $62.74 (-2.12%)

Možná právě zpráva o integraci Solana Pay s platformou pro elektronické obchodování Shopify investory nadchla, protože od tohoto oznámení v srpnu loňského roku kryptoměna vzrostla o téměř 700 %. Podle serveru cryptwerk.com je však Solana jako platební metoda dostupná pouze u 696 obchodníků, což je ve srovnání s širokým přijetím systému PayPal kapka v moři.

To znamená, že z čistě uživatelského hlediska se Solana PayPalu ani nepřibližuje. Pro představu o rozsahu společnosti PayPal uveďme, že v současné době má 427 milionů aktivních účtů a v prvních třech měsících roku 2024 zpracovala celkový objem plateb ve výši 404 miliard dolarů. To z ní činí lídra v oblasti elektronických plateb, což je pozice, která vznikla díky její více než dvacetileté historii v čele tohoto odvětví.

Uživatelé společnosti PayPal důvěřují díky její silné značce, zabezpečení a spolehlivosti. Solana v tomto oddělení navzdory rychlé propustnosti a nízkým poplatkům zaostává, protože síť měla v minulosti několik výpadků.

Solana by mohla být jednou z nejzajímavějších kryptoměn. Nemyslím si však, že by se v oblasti plateb v dohledné době přiblížila společnosti PayPal. Přesto by investoři měli pozorně sledovat jakýkoli nový vývoj.

Nakoupit kryptoměnu Solana USD za $178.44 (0.18%)

Zdroj: Solana