Euro posiluje před rozhodnutím ECB, jen získává na síle

Euro ve čtvrtek před rozhodnutím Evropské centrální banky (ECB), kde obchodníci považují snížení sazeb za téměř jisté, mírně posílilo, zatímco dolar oslabil kvůli obnoveným sázkám na cyklus uvolňování měnové politiky amerického Federálního rezervního systému, který se očekává v tomto roce.

Kanadský dolar mírně vzrostl a snížil tak část ztrát z předchozího zasedání poté, co Bank of Canada jako první země G7 podle všeobecného očekávání snížila svou klíčovou úrokovou sazbu. Naposledy se pohyboval na úrovni 1,3679 kanadského dolaru za dolar.

Euro si připsalo 0,17 % na 1,0887 USD, když obchodníci očekávali zasedání ECB, které se uskuteční později v průběhu globálního dne a na němž budou hledat vodítka ohledně výhledu sazeb centrální banky.

Tvůrci měnové politiky sice telegrafovali záměr snížit tento měsíc výpůjční náklady, zůstali však zdrženliví ohledně toho, jak brzy by mohlo dojít k následnému snížení.

„Odůvodnění Rady guvernérů bude pravděpodobně vycházet z výraznějšího než očekávaného oživení (podnikatelské) aktivity a zvýšené důvěry, že se inflace vrátí na cílovou úroveň,“ uvedl stratég trhu Henk Potts z Barclays Private Bank.

„Po červnovém zasedání předpokládáme, že bychom se mohli dočkat snížení o čtvrt procentního bodu v září a prosinci.“

Zdroj: Unsplash

Na širším trhu se americký dolar nacházel na opačném pólu, částečně zatížen uvolněnými podmínkami na trhu práce ve Spojených státech, které přispěly k tomu, že Fed v letošním roce sníží úrokové sazby.

Trhy si pro letošní rok započítaly snížení sazeb Fedu o téměř 50 bazických bodů, přičemž první snížení se očekává v září.

Středeční údaje ukázaly, že americký sektor služeb v květnu přešel po krátkodobém poklesu v předchozím měsíci opět do režimu růstu, ačkoli podrobnosti průzkumu naznačovaly, že zaměstnanost zůstává v pásmu poklesu.

„Zatímco nové zakázky naznačují pokračující poptávku, komentáře vybraných odvětví a pokračující pokles zaměstnanosti odhalují nádech opatrnosti mezi poskytovateli služeb,“ uvedli ekonomové Wells Fargo.

Vůči americkému dolaru se kiwi dotklo tříměsíčního maxima 0,6215 USD, zatímco šterlink vzrostl o 0,05 % na 1,2795 USD a australský dolar se zvýšil o 0,21 % na 0,66615 USD.

Dolarový index klesl o 0,11 % na 104,14.

Jen a jeho nejnovější růst

Jinde byl jen v průběhu dne celkově silnější a vzrostl o 0,2 % na 155,78 za dolar.

Japonská měna zaznamenala na začátku týdne krátkou rally, když investoři uvolňovali pozice v carry trade obchodech financovaných jenem po výrazném volebním vítězství mexické vládnoucí strany, které vyvolalo obavy ohledně sporné ústavní reformy.

To mělo za následek stlačení dlouhých pozic peso/krátkých pozic jen, které byly mezi carry trades oblíbené.

Při carry trade si investor půjčuje v měně země s nízkými úrokovými sazbami a výnosy investuje do měny s vyšším výnosem.

Peso vůči jenu naposledy posílilo o 0,2 % a rozšířilo tak svůj 2,6% zisk z předchozí seance. Na začátku týdne se vůči japonské měně propadlo o zhruba 6 % v důsledku výsledků mexických voleb.

K růstu jenu přispěla očekávání, že Japonská centrální banka (BOJ) již tento měsíc omezí své masivní nákupy dluhopisů, neboť se snaží normalizovat měnovou politiku.

Guvernér BOJ Kazuo Ueda ve čtvrtek uvedl, že by bylo vhodné omezit nákupy dluhopisů centrální banky, která směřuje k ukončení masivních měnových stimulů. Jeho komentáře přicházejí před dvoudenním měnověpolitickým zasedáním BOJ, které se uskuteční příští týden.

„Větší vliv měly titulky, že BOJ by se mohla snažit omezit nákupy dluhopisů na červnovém zasedání BOJ,“ uvedl Chris Weston, vedoucí výzkumu ve společnosti Pepperstone.

„Jednalo se téměř o momentum play ze strany japonské centrální banky – to znamená, že se přidal tok pozitivních zpráv o JPY v době, kdy již byly financující měny – JPY a CHF – kryty a odkupovány, a výsledkem byla rallye JPY, která získala další nohy,“ řekl Weston.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY156.34 (0.20%)

Zdroj: Canva