Dolar je před klíčovou zprávou o mzdách beze změny; euro zůstává po snížení sazeb ECB stabilní

Americký dolar se v pátek na začátku evropského obchodování obchodoval převážně beze změny, protože obchodníci očekávali zveřejnění klíčových údajů o zaměstnanosti v USA, zatímco euro se po historickém snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou ustálilo.

V 5:00 SEČ (9:00 h GMT) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval beze změny na úrovni 104,060.

Dolar čeká na měsíční zprávu o zaměstnanosti

Dolar se v tomto týdnu pohybuje na opačném pólu, když index v tomto týdnu zatím klesl o 0,5 %, protože uvolnění podmínek na trhu práce ve Spojených státech přispělo k tomu, že Fed v tomto roce sníží úrokové sazby.

Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl ve čtvrtek mírně vyšší než vzestupně revidovaných 221 000 z minulého týdne, což tento týden podpořilo tržní narativ, že napětí na trhu práce odeznívá.
aAsijský devizový trh je utlumený, dolar ošetřuje týdenní ztráty, v centru pozornosti jsou mzdy mimo zemědělství
Další na řadě je napjatě očekávaná měsíční zpráva o zaměstnanosti.

Očekává se, že největší světová ekonomika minulý měsíc vytvořila 185 000 pracovních míst, což je o něco více než dubnových 175 000, což byl nejmenší přírůstek za půl roku. Očekává se, že míra nezaměstnanosti zůstala již 28. měsíc v řadě pod 4 %.

Zpráva o zaměstnanosti by mohla dokázat, že ekonomika ztrácí dech, pokud by ukázala, že zpomalování tvorby pracovních míst pokračuje, ale pozitivní překvapení by mohlo přinést otřes dolaru směrem vzhůru.

Trhy si v letošním roce započítaly snížení sazeb Fedu o téměř 50 bazických bodů, přičemž první snížení se očekává v září.

Zdroj: Canva

Obchodníci přehodnocují snížení sazeb ECB

Měnový pár EUR/USD se posunul o 0,1 % níže na 1,0884 a ustoupil tak z 2,5měsíčního maxima 1,0916 dosaženého na začátku týdne, když obchodníci vyhodnocují první snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou od roku 2019.

Centrální banka zároveň zvýšila své inflační prognózy a její prezidentka Christine Lagardeová na tiskové konferenci odmítla potvrdit, že vstoupila do fáze „omezování“ své restriktivní měnové politiky.

„Komentáře Lagardeové během tiskové konference – které poukázaly na stále potřebnou míru restrikce, vysokou závislost na datech a skutečnost, že jeden člen Rady guvernérů byl proti včerejšímu rozhodnutí o snížení sazeb – naznačují, že ECB skutečně ještě nerozhodla o žádných dalších krocích,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

GBP/USD nepatrně klesl na 1,2786, přičemž šterlink se před dalším zasedáním Bank of England, které se uskuteční koncem tohoto měsíce a na kterém se budou stanovovat úrokové sazby, obchodoval v úzkém rozpětí.

Nadcházející zasedání BOJ omezuje rozpětí

V Asii se USD/JPY obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 155,33, přičemž pozornost se soustředila na zasedání Bank of Japan, které se uskuteční příští týden a na kterém se očekává, že centrální banka začne omezovat nákupy dluhopisů, čímž zpřísní svou politiku.

USD/CNY se po zveřejnění nejnovějších údajů o čínském obchodu mírně posunul na 7,2428 a zůstal tak blízko šestiměsíčních maxim.

Čínský vývoz v květnu vzrostl více, než se očekávalo, k čemuž přispěla silná průmyslová výroba a zahraniční poptávka. Obchodní bilance země tak rovněž zaznamenala větší než očekávaný přebytek.

Čínský dovoz však rostl mnohem slabším tempem, než se očekávalo, což naznačuje, že místní poptávka zůstává utlumená, protože širší ekonomika se potýká s nerovnoměrným hospodářským oživením.

Asijský devizový trh je utlumený

Většina asijských měn se v pátek v očekávání klíčových údajů o mzdách v USA, které budou zveřejněny později během dne, pohybovala jen málo, ačkoli rostoucí očekávání snížení úrokových sazeb vedla k týdenní ztrátě dolaru.

Sentiment vůči rizikovým aktivům se tento týden zlepšil po snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou a Bank of Canada.

Smíšené ekonomické signály z některých hlavních asijských ekonomik však udržovaly toky kapitálu na regionální trhy omezené, stejně jako očekávání dalších signálů ohledně amerických úrokových sazeb.

Čínský jüan se ocitl po smíšených obchodních údajích beze změny

Kurz čínského jüanu na páru USDCNY se v pátek příliš nepohnul a zůstal blízko šestiměsíčního maxima po nevýrazných obchodních údajích z této země.

Čínský vývoz v květnu vzrostl více, než se očekávalo, podpořen silnou průmyslovou výrobou a zahraniční poptávkou. Obchodní bilance země tak rovněž zaznamenala větší než očekávaný přebytek.

Čínský dovoz však rostl mnohem slabším tempem, než se očekávalo, což naznačuje, že místní poptávka zůstává utlumená, protože širší ekonomika se potýká s nerovnoměrným hospodářským oživením.

Nálada vůči Číně se v posledních týdnech zhoršila v souvislosti s rostoucími pochybnostmi o hospodářském oživení v zemi a dalšími stimulačními opatřeními Pekingu.

Zdroj: Bloomberg

Dolar ošetřuje týdenní pokles, čeká se na mzdy mimo zemědělství

Dolarový index i futures na dolarový index se v pátek během asijského obchodování ustálily a tento týden měly ztratit po zhruba 0,5 %.

Americkou měnu srazilo na kolena množství slabých ekonomických údajů, zejména ze sektoru práce, které posílily očekávání, že Federální rezervní systém bude mít stále větší důvěru ke snížení úrokových sazeb v tomto roce.