Norský investiční fond bude hlasovat proti Muskovu balíčku odměn ve výši 56 miliard dolarů

Dominantní světový státní investiční fond vznesl námitky proti mimořádné odměně ve výši 56 miliard dolarů, která byla přidělena Elonu Muskovi, generálnímu řediteli společnosti Tesla Inc., a označil ji za kvintesenci odměn v americké podnikové historii. O tomto rozhodnutí v sobotu informovaly zdroje včetně Financial Times a CNBC.

Tento kolosální ropný fond se sídlem v Norsku, jehož hodnota dosahuje 1,7 bilionu dolarů, je v současnosti podle údajů LSEG osmým největším akcionářem společnosti Tesla. Tento fond se rovněž pyšní tím, že vlastní významných 1,5 % všech kótovaných akcií na celém světě.

Během sobotního brífinku vedoucí pracovníci fondu zdůraznili své znepokojení nad enormností platového balíčku a jeho strukturou a naznačili obavy z toho, jak se vyhýbá zmírnění “rizika klíčové osoby”.

Zdroj: Getty Images

Akcionáři společnosti Tesla se ve čtvrtek setkají, aby hlasovali o nové odměně pro generálního ředitele Elona Muska. Tato odměna, pocházející z jednoho z nejvyšších platových balíčků pro vedoucí pracovníky v amerických firmách, byla původně schválena v roce 2018. V lednu tohoto roku však soudce podnikového soudu tuto odměnu zrušil, označil ji za nespravedlivou vůči akcionářům a označil ji za “nepochopitelnou sumu”. Tento krok vyvolal značnou pozornost a vyvolal debatu o přiměřenosti odměn pro vedoucí pracovníky ve velkých korporacích. Hlasování akcionářů je nyní klíčovým momentem, který určí, zda Musk obdrží novou, upravenou odměnu, která by měla lépe reflektovat zájmy a očekávání investorů. Výsledek tohoto hlasování bude mít zásadní dopad na budoucí vztahy mezi vedením Tesly a jejími akcionáři a může také nastavit nový precedens pro odměňování vedoucích pracovníků v celém odvětví.

S přihlédnutím k jeho podílu norský investiční fond v současné době vlastní přibližně 1 % celkové hodnoty společnosti Tesla, jejíž hodnota se na konci roku 2023 odhaduje na 8 miliard dolarů. Fond vznesl námitky proti mzdovému balíčku již při návrhu v roce 2018 a letos svůj nesouhlasný postoj ještě posílil.

Za zmínku stojí i ISS a Glass Lewis, dvě celosvětově uznávané poradenské firmy proxy, které rovněž vyzývají akcionáře, aby Muskův navrhovaný mzdový balíček odmítli.

Skandinávský ropný fond projevil postupně pevný postoj ke kontroverzním platovým balíčkům, přičemž se ostře zaměřil na USA a uvedl svůj nesouhlas s více než polovinou odměn přesahujících 20 milionů dolarů. V roce 2021 zavrhl platové dohody některých svých největších podílů, jako je Apple, mateřská společnost Googlu Alphabet a LVMH MC.

Bez ohledu na svůj postoj k odměňování fond uznal hodnotu zhmotněnou pod Muskovým vedením od data udělení v roce 2018. Správce fondu Norges Bank Investment Management (NBIM) při vyjádření svého postoje formuloval: “Ačkoli oceňujeme významnou hodnotu, kterou pan Musk vytvořil od data udělení v roce 2018, stále přetrvávají obavy ohledně celkové výše odměny, struktury odměny vázané na výkonnost, rozředění a nedostatečného omezení rizik klíčových osob.”

NBIM rovněž vyjádřila svůj záměr pokračovat v konstruktivním dialogu se společností Tesla o této otázce spolu s dalšími. Naopak fond projevil podporu vůči navrhovanému přesunu společnosti Tesla z Delaware do Texasu, což souvisí s Muskovou nespokojeností s rozhodnutím soudce o jeho odměně.

Tesla Inc. (TSLA)

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $177.48 (-0.26%)

Balíček odměn – který byl podmíněn výrazným zvýšením ceny akcií Tesly – byl udělen v roce 2018, kdy se výrobce elektromobilů potýkal s problémy s výrobou vozidel ve velkém měřítku.

Norský fond také uvedl, že bude hlasovat pro návrh akcionářů na podporu práv odborů, proti kterému Tesla vystupuje. Hlasování přichází v době, kdy Tesla nadále čelí protestním akcím ve Švédsku, kde její mechanici stávkují od 27. října v jednom z nejdelších pracovních sporů v zemi.

Společnost Tesla již dříve uvedla, že přiznání odměn bylo příčinou „vytvoření hodnoty ve výši více než 735 miliard USD“, a vyjádřila přesvědčení, že její akcionáři budou „ctít dohodu, kterou schválili v roce 2018“.