Bitcoin klesá. Proč příliv ETF nezvyšuje ceny kryptoměn?

Bitcoin, ether a altcoiny v poklesu trhu navzdory zvýšenému přílivu ETF

V úterý na začátku týdne došlo na trzích s kryptoměnami k poklesu a ukázalo se, že ani silný příliv peněz do burzovně obchodovaných fondů (ETF) spojených s bitcoinem nestačí k tomu, aby výkonnost kryptoměny podpořil. Při 24hodinové analýze z minulého úterý se Bitcoin propadl o 2,6 % a jeho kurz činil 67 658 USD.

Bitcoin zažil zvýšenou pozici v polovině března, kdy dosáhl historického maxima poblíž 74 000 USD, což bylo způsobeno nárůstem zájmu ze strany nových spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF). Tento zájem od nových investorů a fondů vyvolal prudký růst ceny a zvýšenou mediální pozornost. Od té doby však cena digitální měny postupně klesá, navzdory neustálému zájmu a investicím prostřednictvím ETF. Tento pokles může být způsoben kombinací faktorů, jako je ziskové vybírání investorů, regulační nejistota a makroekonomické podmínky ovlivňující širší trhy. Přestože se cena Bitcoinu snížila, zůstává významnou investiční třídou, kterou nadále podporují institucionální investoři a inovativní finanční produkty, jež posilují jeho postavení na trhu.

Zdroj: Getty Images

“Spotové ETF na BTC nadále zaznamenávaly silný příliv, přičemž v každém obchodním dni minulého týdne zaznamenaly čistý příliv,” uvedl Matteo Greco, analytik společnosti Fineqia International, a dodal: “Jednalo se o čtvrtý týden čistého přílivu v řadě.”

I přes soustavnost těchto přílivů to nestačilo k tomu, aby se cena bitcoinu vrátila na svá maxima z poloviny března. Zdá se, že obchodníci nakupují spotové ETF na bitcoin a současně prodávají futures navázané na tuto kryptoměnu. Tuto strategii přijali, aby využili prémii na trhu futures, jak podrobně uvádí BitMEX Research. Tlak vytvořený obchodováním s futures vytváří vyvažující sílu, která udržuje rovnováhu na trhu a brání růstu ceny Bitcoinu.

Ether, druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, mezitím klesl o 3,3 % na 3 551 USD. I přes nedávný pokles vykazuje Ether za poslední měsíc stále 21% nárůst ceny.

Ve Spojených státech Komise pro cenné papíry (SEC) nedávno schválila podstatné změny pravidel, které umožní obchodování spotových fondů obchodovaných na burze s Etherem. Ačkoli je toto schválení krokem k pokroku, může trvat další týdny nebo měsíce, než emitenti získají definitivní souhlas k zahájení uvádění těchto produktů na trh a obchodování s nimi.

Ve velkém schématu kryptoměnových trhů zažívaly pokles také menší kryptoměny, jinak známé jako altcoiny. Solana se propadla o 3,4 %. Cardano zaznamenalo pokles o 1,8 %. A memem inspirovaný Dogecoin se propadl o 2,4 %. Klesající ceny těchto altcoinů odrážejí klesající trend, který byl zaznamenán u výkonnosti bitcoinu a etheru.

Zdroj: Getty Images

Za současného stavu se ukázalo, že příliv finančních prostředků do Bitcoin ETF nestačí k zastavení výprodejů, ke kterým dochází na trhu s futures na tuto kryptoměnu. Bitcoin a další kryptoměny se tak ocitly v klesajícím stavu – navzdory pozitivnímu zájmu, který o ně projevují investoři prostřednictvím přílivu do ETF. Současně se zdá, že tyto přítoky do ETF mohou být spíše signálem nové strategie zaměřené na profitování z potenciální prémie na trhu s futures než projevem důvěry v oživení cen kryptoměn.

Trhům s kryptoměnami nejsou cizí výrazné výkyvy hodnoty, což ukazuje na vysoce volatilní povahu této třídy aktiv. Jejich přijetí a přijatelnost neustále roste, což dokládá i rostoucí příliv peněz do ETF. Jak však ukazuje nedávný pokles, dosažení cenové stability v podmínkách zvýšené obchodní aktivity představuje pro kryptoměny, jako je bitcoin, ether a jejich další altcoinové protějšky, pozoruhodnou výzvu.

Čas ukáže, zda silný příliv peněz do ETF bude nezbytným katalyzátorem pro odraz cen kryptoměn ode dna. Do té doby zůstávají faktory ovlivňující ceny a širší trendy na vysoce dynamických trzích s kryptoměnami oblastí intenzivních spekulací a pozorování. V tomto nepředvídatelném prostředí by investoři a účastníci trhu měli zůstat ostražití a sledovat tržní trendy, politické regulace a další globální faktory, které by mohly ovlivnit ceny kryptoměn a dynamiku trhu.